Review Sennheiser IE800 in-ear

Prijs: € ? 699

Sennheiser IE800

Wie een ‘bang for the buck’ oplossing voor zijn smartphone zoekt, kan beter wegklikken. De Sennheiser IE800 in-ears zijn een statement van de Duitsers in Wedemark. Een setje in-ears van 699 euro… het hoogst haalbare met de huidige technologie. Nog geïnteresseerd? Leest u verder! 

Sennheiser heeft goed zijn best gedaan om een paar in-ears in de markt te zetten die er zowel goed uitzien als goed klinken. Mede dankzij een uiterst kleine 7 mm driver (full range) is de IE800 klein en licht gebleven. De behuizing is prachtig afgewerkt en niet van kunststof of aluminium wat we wel vaker zien, maar van keramiek. Dat heeft zo zijn voordelen. Denk aan het toepassen van bijzondere vormen, gewicht en resonantie.

Afwerking

De afwerking van deze high-end in-ears is – zoals je mag verwachten – uitstekend. De dopjes zijn keurig gefabriceerd, de dopjes levert Sennheiser in diverse maten, de kabel oogt degelijk en raakt niet of nauwelijks in de knoop en de plug is prachtig afgewerkt. Kortom: een mooi pakketje. Om het compleet te maken, levert Sennheiser een lederen reistasje mee met een serienummer. Geeft toch weer een premium-gevoel, nietwaar?

Het enige punt wat ons opvalt, is dat de kabel bij beweging storende tikgeluiden doorgeeft aan de dopjes. Dat hebben we toch beter gezien bij goedkopere modellen! Eigenlijk vinden we dit niet kunnen in deze prijsklasse. Wie doorgaans rustig op de bank luistert naar muziek, zal hier geen last van hebben. Echter: in veel gevallen is een over-ear model dan toch interessanter dan in-ears.

Warm

Sennheiser heeft naar ons idee altijd gekozen voor een gemoedelijke klankbalans waarbij het hoog en laag iets aangezet is. Dat is ook bij de HD 800 zo, almede de HD 700 en dus ook bij de IE800. Dat is helemaal geen negatief punt, want het zorgt voor een ontspannen beleving van muziek. Ook bij minder goede bronnen (daarover later meer).

Sennheiser IE800
De behuizing (kamer) is gemaakt van keramiek. Mede daardoor zijn bijzondere vormen te maken. Ook is het zeer licht.

Onze Harry Headphone kan helaas niet luisteren naar in-ears, vandaar dat we de IE800 niet kunnen doormeten, maar het is ons al vrij snel duidelijk dat het laag behoorlijk diep gaat (en ietsje is aangedikt), het midden ontspannen is getuned en het hoog open en helder is bij deze in-ears. Het is zoals veel mensen de equalizer afstemmen: een milde V-vorm.

Kritisch

Zoals vaak geldt bij goede, degelijke hifi: de bron is alles. Als het bij de bron misgaat, is er geen redden meer aan. De opname is feitelijk de basis, maar in dit geval gaan we even van de speler uit. We hebben getest op zowel een smartphone (HTC One X), als een Asus Xonar Essence STX als een iRiver Astell & Kern AK100.

Sennheiser IE800
Aan de achterzijde twee poorten die zorgen voor strakker, dieper laag. Het lijkt prima te werken.

Het blijkt dat de Sennheiser houdt van een schone, open en krachtige bron met degelijke op-amps. De Astell & Kern AK100 blijkt favoriet. Daarna de Asus en tenslotte de smartphone. De HTC klinkt zeker in vergelijking met de Astell & Kern AK100 erg plat en rommelig. Niet gek: de telefoon zit stampvol met antennes. Daar heeft de high-end portable speler geen last van.

De Asus doet het nog verrassend goed, gezien het feit dat deze kaart in een pc zit. Een pc die volhangt met elektromagnetische velden. Niet echt gunstig voor een geluidsproduct, maar toch… we horen een verrassend muzikaal en schoon plaatje.

Open en soepel

Het karakter van de Sennheiser is open en soepel. Ook zeer gemoedelijk overigens. We kunnen echt alle genres spelen, zonder dat er ééntje negatief uitspringt. De opnames van bijvoorbeeld Muse zijn niet echt audiofiel verantwoord, maar toch kunnen we prima naar ‘Plugin Baby’ luisteren zonder dat onze oren pijn doen en spontaan ineen krimpen. In tegendeel: we hebben zin om harder te draaien (pas daar wel mee op bij in-ears, of koptelefoons in het algemeen!). En dat is toch een goed teken!

Sennheiser IE800
Prachtig afgewerkte mini-jack. Geen klachten op dit front.

De reden dat we geen last hebben van minder goede opnames, is dat het hoog zeer soft over komt en het midden nooit drukt. De nadruk bij de IE800 ligt op een soepele, softe, gemoedelijke weergave met een warm tintje. En dat komt bij minder goede opnames dus wel lekker uit de verf. Maar hoe werkt dat door op wél goede opnames?

Als we even opnametechnisch wat beter materiaal opzetten – Porcupine Tree – merken we dat de IE800 absoluut geen details mist. We horen keurig aanslagverschillen op de drums, articulatienuances en zelfs stereo-positionering. We zeggen niet dat we een podium horen, zoals bij twee vloerstaanders, maar we horen wel lucht tussen de diverse bandleden en instrumenten. Sennheiser heeft het dus voor elkaar gekregen het stereobeeld de breedte in te krijgen. Een knap staaltje werk.

Comfort

Sennheiser IE800
De kabel geeft vervelende tikken en geluiden door onder het lopen. Een puntje van aandacht.

Bij in-ears is comfort vaak ver te zoeken. Ze vallen vaak uit, sluiten niet lekker af, waardoor laagdruk verloren gaat, of doppen zo goed af dat u er claustrofobisch van wordt. De IE800 is uitermate licht, waardoor ze niet snel zullen uitvallen. En door diverse maten dopjes mee te leveren is ook een passende afsluiting te vinden. Wij hebben in ieder geval een prima maat gevonden. Toch blijven in-ears wat claustrofobie opwekken bij ons. Maar dit is zeer persoonlijk. Overigens hebben de B&W C5 in-ears dat niet, omdat de achterkant open is. Mede hierdoor – en omdat hij gewoon goed klinkt – is het één van onze favorieten.

Conclusie

We hebben wel degelijk naar een uitermate hoogwaardig setje in-ears geluisterd. De IE800 is zonder twijfel één van de mooiste in-ears op de markt. Het speelt soepel, luchtig, mild, soepel en vergevingsgezind zonder details te verliezen. Voorwaarde is dat de bron op hetzelfde niveau speelt. Maar dat is logisch. Eén detail hebben ze gemist en dat is het kabelgeluid. Echt jammer, want het is zonder meer storend onder het luisteren. Maar goed… wie een budget heeft van ? 699 euro heeft veel keuze en mag kritisch zijn. Wij gokken dat deze Sennheisers klankmatig wel in de smaak vallen.

8 reacties

 1. Zijn er door Sennheiser inmiddels verbeteringen doorgevoerd t.a.v. de kabel(storing)? Zie dat dit een review van eind 2013 is en we zijn nu al weer 3 jaar verder.

   1. Dat is jammer. Ik heb nu de Shure SE530, maar helaas een kabelbreuk en niet te repareren. Met de SE535 is dit probleem opgelost. Ik ben zeer tevreden over het geluid van de SE530. Nu aan het kijken naar de Shure SE846, maar dan lees ik jouw review over de Sennheiser IE800. In één van de reacties op jouw review lees ik weer over Stagediver SD3 (SD4 is er al). Ik word alle kanten opgeslingerd als ik Google. Helaas heb ik geen technische kennis en vind vergelijken dus lastig. Mijn muziekgenre is breed; van klassiek tot club en dance. Mijn budget is ongeveer € 700. Misschien is de vraag van wat de beste in-ears zijn niet te beantwoorden, maar kun je me op weg helpen? Beetje richting geven? Dank!

 2. Goede review en de video ook trouwens.
  Wist jij dat Duitsers ook in ears maken? In mijn zoektocht naar beste prijs/beoordeling rond de ?500, kwam ik de Inear Stagediver SD3 tegen. Head fi leden zijn helemaal lyrisch hierover, beter dan de shures/westone/logitech/sennheiser in die klasse. Vraag misschien een sample aan, ben benieuwd hoe jij t ervaart. Ik heb vandaag besteld:)

  Gr
  Dro

   1. Veels te warme kleur voor mij.. Dat was mn eerste indruk.
    Bass en mids zijn vol, alleen de treble ontbrak deze moest ik ca 5db opkrikken.. Heb m vandaag terug gestuurd. Ik denk dat ik maar voor open headphone ga, iem zijn te duur voor het geluid die ik wil. Wordt wel lastig want het moet wel compact zijn, heb jij ideeen voor rond de 400euro klasse?

 3. Mooi review mijnheer Veenstra,

  Ik speel inmiddels anderhalve maand met deze IE800, en kan gerust zeggen: ongelooflijk!!, wat een werkelijk fenomenaal geluid komt er uit deze in-ears.
  Maar voor degenen van plan zijn deze aan te schaffen, een tip: ‘Koud’, uit de doos, vallen ze wat tegen, dus laat ze om en nabij 70 a 80 uur inspelen met ‘New speaker-headphone burn in track. Pink noise, Brown noise…’, op Youtube. Je geduld zal beloond worden!

Geef een antwoord