web analytics

Review Sennheiser Ambeo soundbar

Prijs: € 2499

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Sennheiser Ambeo Soundbar

Luisteren

Inhoud

Sennheiser levert een eigen afstandsbediening bij de Ambeo, maar bediening kan ook via een app. Met deze app kunt u ook firmware updates uitvoeren, erg handig. Naast bronkeuze en volume hebt u de keuze uit verschillende standen: film, muziek, nieuws en de nachtstand waarmee de zware bassen worden gedempt.

Met de Ambeoknop kunt u de maatwerk-configuratie activeren. Op de soundbar gaan dan de Ambeoletters rechtsonder aan.

We beginnen met muziek en wel via Bluetooth, om de eenvoudige reden dat de eigenaar van de testhuiskamer dat graag wilde. Bluetooth pairing gaat makkelijk en snel en het valt op hoe prettig neutraal de muziek klinkt. Er is een stereobeeld en een vloeiendheid die we nog niet zo vaak uit een soundbar hebben gehoord.

Bij de demonstratie in het Sennheiser-hoofdkwartier viel ook al op hoe goed muziek op de Ambeo klinkt. Dat was weliswaar een Dolby Atmos soundtrack en dit een stereo Bluetooth-track, maar toch. De Ambeo blijkt prima in staat om de huiskamer met muziek te vullen. En aardige bijkomstigheid is dat de Ambeo-stand ook werkt met stereo. De soundbar maakt er dan zelf een ‘immersive soundscape’ van. En ook dat is helemaal niet verkeerd. Het geluid wordt kamervullend en ook als we aan de zijkant van de ruimtegaan staan, horen we muziek op ons afkomen.

Illusies

Het blijft verbazen hoe de techniek van digitale geluidsverwerking is geëvolueerd. Met 13 (!) speakers in een kast, waarvan er twee naar boven zijn gericht, en 250W aan versterking kan een surroundsysteem worden gesimuleerd met 5 speakers (links, midden, rechts, twee achter) en een subwoofer. Tijdens het testen viel het ons meerdere keren op dat het geluid overal vandaan leek te komen, behalve van de Ambeo. Knap.

Muziekweergave is door Sennheiser zo ingeregeld dat het ook lijkt alsof er twee speakers aan het spelen zijn. Het klinkt prettig neutraal, bassen zijn niet nadrukkelijk aanwezig.

Film

We gaan over naar film. We kijken naar actiefilms, natuurfilms en animatie. Gestreamd en via blu-ray. Het lijkt wel alsof bij het overschakelen naar de filmstand een compleet ander systeem speelt.

We ervaren een enorme dynamiek, ruimtelijk effect en worden in de film getrokken. Bij films valt de sub-bas op, signalen die normaliter uit de subwoofer komen. De Ambeo levert de geluidsdruk die je hierbij wil horen (en voelen). En dat zonder controle te verliezen. Door de relatief kleine drivers is de basweergave ook snel en precies.

De sweetspot is ook best in orde. Natuurlijk is die het mooist recht voor de soundbar, met een speling van ca. 1.50 meter. Maar eigenlijk is over de hele breedte van de bank waarop we TV kijken, het geluid en de spreiding ervan, prima te horen. Bij film horen we echt het verschil tussen Ambeo-instelling en zonder. Schakelen we het uit, dan horen we het geluid uit de soundbar komen; met Ambeo aan vult de ruimte zich met geluid en ‘verdwijnt’ de soundbar.

Gerelateerde berichten

Bryston B135 SST3

Review Bryston B135 geïntegreerde versterker

Luisteren InhoudIn de audiowereld is Bryston het equivalent van degelijk, stabiel en krachtig. Hebt u een Bryston dan is de kans groot dat uw kleinkinderen er ook nog mee kunnen (of gaan) spelen. Een Bryston never dies… Daar komt nog bij dat de recente generatie – SST3 – bijzonder goed klinkt. Niet voor niets spelen […]

Harbeth Super HL5plus

Review Harbeth Super HL5plus

Luisteren InhoudHarbeth… een naam die bij vele audioliefhebbers wel wat losmaakt. Meestal een vreugdesprongetje aan de linkerzijde in de borstkas. De pure benadering van muziek. De veertig jaar historie. De connectie met studio’s… Het zijn allemaal zaken die liefhebbers kunnen waarderen. Om maar te zwijgen over het handwerk. En natuurlijk: de klank. Wij testen de […]

Geef een reactie