Review Scansonic MB6 luidspreker

Voordelen

 • Kan waanzinnig klinken...
 • Mits alles klopt
 • Mooi gemaakt
 • Speelt erg groot

Nadelen

 • Aansturing is ontzettend kritisch
 • Groot
 • Prijs: € 9000 per paar

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Klank
  Prijs
  Scansonic MB6

  De Sound

  Scansonic MB6
  De poorten zijn geen basreflex-poorten. Het zijn puur ‘ventilatie-openingen’.

  De Scansonic MB6 speelt – de omvang doet het ook vermoeden – opmerkelijk groots. Het stereobeeld reikt met gemak ver naast en boven, achter en voor de luidsprekers. Echter: zonder ook maar een klein beetje in te boeten op de precisie van het stereobeeld. Vocalen blijven in proportie en mooi ‘3D’. Dat is echt knap.

  De truuk bij Scansonic en Raidho is de speakers breed te plaatsen en ver in te draaien. Dat ziet er even gek uit, maar als u het resultaat hoort… het is werkelijk wonderbaarlijk wat dat doet. Zet u ze gewoon neer – minder breed en minder ingedraaid – dan verliest u een groot deel van deze presentatie.

  De klankkleur is bij de MB6 richting warm. We hebben bijna het idee dat de speaker te groot is voor onze grote ruimte. Naar voren of achteren doet weinig met het volle laag. De nieuwe poort-dempers zijn hierbij de oplossing. Kortom: hebt u (veel) te veel laag? Gebruik dan deze dempers.

  Ook helpen andere kabels wel wat: de Oak brengt meer strakheid dan een Rocket88. Net als dat we wat interlinks hebben gewisseld: de Earth XLR en Yukon XLR brengen ook wat meer definitie in het geheel. Tsja: wie op dit niveau speelt moet af en toe even klooien om alles uit de apparatuur te halen.

  We hebben deze speaker ook in Denemarken gehoord. Daar was het nog wat meer in balans, maar ook daar viel het wat vollere laag op. Zorg in ieder geval voor een heel strakke en krachtige versterker en goede kabels: dat helpt.

  Het midden en hoog is ongekend snel een mooi open. Vocalen staan – gokken we – mede door de ribbon als een huis. Superstrak in het midden. Bij de Classé wat meer naar achteren dan bij de Benchmark AHB2. Die plaatst het net voor de speaker wat naar onze mening voor wat meer betrokkenheid zorgt.

  We hebben het gevoel dat de speaker prima in balans is. We krijgen niet het idee dat het veel kleurt. Het laag pakt zeker vroeg op en zorgt voor een prima fundament. Het midden en hoog voelt als één geheel wat belangrijk is. En knap, want een ribbon mengen met dynamische units is lastig. Vraag maar aan kenners.

  5 reacties

  1. Ik had ergens gelezen dat de laag afstelling aangepast is door Scansonic en dat ze nu veel makkelijker aanstuurbaar zijn, geen idee hoe je nu moet herkennen wat de nieuwe versie is, misschien weten jullie dal?

  Geef een antwoord