Home Review Scansonic MB6 luidspreker

Review Scansonic MB6 luidspreker

5

Voordelen

  • Kan waanzinnig klinken...
  • Mits alles klopt
  • Mooi gemaakt
  • Speelt erg groot

Nadelen

  • Aansturing is ontzettend kritisch
  • Groot

Prijs: € 9000 per paar

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Klank
Prijs
Scansonic MB6

De opbouw

Scansonic MB6
De Scansonic MB6 is een 2,5-weg systeem met een totaal bereik van 30 Hz tot 40 KHz. Wel een full-range modelletje dus!

De Scansonic is net als andere vloerstaanders van Raidho en Scansonic een 2,5-weg systeem. De onderste en bovenste unit werkt vanaf 150 Hz en naar beneden (tot ongeveer 30 Hz). De middelste vier pakken een gebied vanaf 30 Hz tot en met zo’n 3500 Hz (1e order gefilterd). Daarboven gaat de ribbon aan de slag (2e order gefilterd). Tot zo’n 40 KHz. Netjes!

Het feit dat de middelste vier units over een compleet gebied hun werk doen, tot ver boven de vocalen, zorgt ervoor dat er geen vervorming in het vocale gebied hoorbaar is. Immers: stemmen zitten grofweg in het gebied vanaf zo’n 150 tot zo’n 2500 Hz. Uiteraard vallen harmonischen daar weer buiten en werken er ook stukken door in gebieden tot ver boven 2500 Hz.

De units zitten in een gecurvde behuizing. Het lijkt een beetje op een vleugelvorm: lichte ronding van voren en een sterke afronding naar achteren toe. Bijna tot in een punt. Het is wel een gaaf ontwerp wat natuurlijk ook voordelen heeft wat betreft stijfheid en resonanties.

Onderaan de behuizing vinden we wat poorten. Het is echter geen basreflexsysteem. Michael noemt het een vented cabinet-design. De units kunnen ‘ademen’. Er is geen tegendruk in de kast waardoor er geen ‘spring-effect’ is door tegendruk vanuit de (gesloten) kast. Dat heeft een positief effect op de snelheid en vervorming. Wie zijn hand achter de poorten houdt, zal ook merken dat er niet heel veel lucht doorheen stroomt.

De afwerking van de kast is prima. Geen grote naden of ruw spuitwerk. De kast is mooi mat afgewerkt met hier en daar een carbon-look. Ziet er wel futuristisch en strak uit!

Opvallend is echter dat de schroeven van de frontplaat zichtbaar zijn en dat er geen front is om de units evntueel af te schermen. Wij spelen standaard zonder front, omdat het beter klinkt. Maar wellicht dat er mensen zijn die het wel willen afdekken. Om wat voor reden dan ook.

5 REACTIES

×