Review Scansonic MB6 luidspreker

Scansonic MB6

De opbouw

Scansonic MB6
De Scansonic MB6 is een 2,5-weg systeem met een totaal bereik van 30 Hz tot 40 KHz. Wel een full-range modelletje dus!

De Scansonic is net als andere vloerstaanders van Raidho en Scansonic een 2,5-weg systeem. De onderste en bovenste unit werkt vanaf 150 Hz en naar beneden (tot ongeveer 30 Hz). De middelste vier pakken een gebied vanaf 30 Hz tot en met zo’n 3500 Hz (1e order gefilterd). Daarboven gaat de ribbon aan de slag (2e order gefilterd). Tot zo’n 40 KHz. Netjes!

Het feit dat de middelste vier units over een compleet gebied hun werk doen, tot ver boven de vocalen, zorgt ervoor dat er geen vervorming in het vocale gebied hoorbaar is. Immers: stemmen zitten grofweg in het gebied vanaf zo’n 150 tot zo’n 2500 Hz. Uiteraard vallen harmonischen daar weer buiten en werken er ook stukken door in gebieden tot ver boven 2500 Hz.

De units zitten in een gecurvde behuizing. Het lijkt een beetje op een vleugelvorm: lichte ronding van voren en een sterke afronding naar achteren toe. Bijna tot in een punt. Het is wel een gaaf ontwerp wat natuurlijk ook voordelen heeft wat betreft stijfheid en resonanties.

Onderaan de behuizing vinden we wat poorten. Het is echter geen basreflexsysteem. Michael noemt het een vented cabinet-design. De units kunnen ‘ademen’. Er is geen tegendruk in de kast waardoor er geen ‘spring-effect’ is door tegendruk vanuit de (gesloten) kast. Dat heeft een positief effect op de snelheid en vervorming. Wie zijn hand achter de poorten houdt, zal ook merken dat er niet heel veel lucht doorheen stroomt.

De afwerking van de kast is prima. Geen grote naden of ruw spuitwerk. De kast is mooi mat afgewerkt met hier en daar een carbon-look. Ziet er wel futuristisch en strak uit!

Opvallend is echter dat de schroeven van de frontplaat zichtbaar zijn en dat er geen front is om de units evntueel af te schermen. Wij spelen standaard zonder front, omdat het beter klinkt. Maar wellicht dat er mensen zijn die het wel willen afdekken. Om wat voor reden dan ook.

Gerelateerde berichten

NuForce ICON iDo

Review NuForce Icon iDo

We vinden de kleine kastjes van NuForce wel wat hebben. De Dia heeft niet voor niets 3,5 ster gekregen: ruim voldoende en dus interessant. Wie een iPod, iPhone of iPad bezit kan ook bij het jonge bedrijf terecht. De Icon iDo is precies op deze doelgroep gericht. 

Torus RM8 CE

Review Torus RM 8 CE power conditioner

We blijven er regelmatig op hameren: energie is de basis van een goed systeem. Zonder degelijke basis – dus de energievoorziening- presteert een set nooit optimaal. De beste stap is een aparte groep met aparte aarde. Maar dat is niet altijd mogelijk. En heel soms is het niet genoeg. Denk aan in grote steden waarbij […]

Arcam rDAC KW

Ze lijken wel te groeien aan bomen: de usb-dacs. Elk zelfrespecterend merk heeft er nu wel een, of in ieder geval een product waar het in verwerkt zit. Arcam natuurlijk ook. De rDAC kennen we al, maar de versie met draadloze distributie – via Kleer-technologie – hebben we nog niet beluistert.

5 reacties

Geef een reactie

Ga verder met deze blogpost:

Multitest – De beste versterker voor onder 1000 euro

Multitest – De beste versterker voor onder 1000 euro