Home Review Samsung HW-N850

Review Samsung HW-N850

1

Voordelen

  • Dolby Atmos
  • Unieke geluid ervaring
  • Perfect voor films

Nadelen

  • De Smart things app
  • Weergave van klassieke muziek

Prijs: € 999

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Samsung HWN850

Samsung Eco systeem

Inhoud

“Een ecosysteem wordt gevormd door de organismen met hun levensgemeenschappen en populaties, de abiotische omgeving en de wisselwerking daartussen binnen een zekere geografische of anderszins afgebakende eenheid.”

Hierboven leest u de definitie van een ecosysteem. Deze term wordt steeds vaker in digitale vorm gebruikt. Het beste voorbeeld hiervan is Apple. Gebruikt u een Imac, Iphone, Iwatch en een Ipad, dan zit u midden in het Ecosyteem van Apple. Binnenin dit ecosysteem zijn vele voordelen aan te wijzen waar de gebruiker van kan genieten. Microsoft Windows, maar ook Samsung hebben een ecosysteem.

Samsung is waarschijnlijk een fabrikant die groter gaat worden dan Apple. Samsung heeft namelijk meer producten die in hun ecosysteem kunnen bestaan. Wij kennen Samsung dan van telefoons en tv’s, maar Samsung maakt dus ook soundbars, koelkasten, wasmachines, ovens en smartwatches. Als dit allemaal samen zou werken in een ecosysteem, dan zijn er prachtige dingen mogelijk. We gaan dan richting een stukje software – een App – waaruit de gebruiker het hele ecosysteem kan bedienen. En dan kunnen we spreken over Smart Home. Meer hierover in het hoofdstuk bediening.

Helaas hebben wij voor de test maar 1 Samsung product, de HW-N850 en die gaan wij eens flink het vuur aan de schenen leggen. We hadden graag een foto willen toevoegen met de vlammenwerper van Elon Musk, maar die ligt helaas nog steeds bij de Douane…

Onder de motorkap

Wat heeft de Samsung HW-N850 allemaal in huis? Best veel, om eerlijk te zijn. We tellen dertien speakers en een subwoofer. Die kunnen een totaalvermogen van 372 watt verwerken… of omzetten in geluidsdruk. De speakers in de soundbar zijn strategisch geplaatst. Hierdoor is een 5.1.2 ondersteuning bij films mogelijk. Er zijn twee speakers die omhoog gericht zijn. Deze zijn ook door de grill van de soundbar te zien. Hierdoor is weer Atmos mogelijk. De subwoofer is draadloos en zeer eenvoudig om aan te sluiten.

Verder lopen we even kort door de aansluitmogelijkheden. We zien 3 HDMI aansluitingen, 2 ingangen en 1 uitgang met ARC. We zien ook een optische ingang, maar daar blijft het bij. De twee andere mogelijkheden zijn draadloos. De Samsung HW-N850 heeft namelijk ook Bluetooth en WiFi aan boord. De HDMI-poorten ondersteunen 4K video en kunnen dat ook doorgeven.

Qua codecs voor filmgeluid komen we niks te kort, Dolby digital, Dolby True HD, Dolby Atmos, DTS-X, DTS 5.1 en DTS HD. De ondersteuning voor muziek-codecs is ook niet misselijk. We komen de formaten AAC, MP3, WAV, OGG, FLAC, ALAC en AIFF tegen. De Samsung HW-N850 kan het geluid eventueel upscalen naar 32-bit. De vraag is wat dat toevoegt natuurlijk.

Afstandsbediening

Wat wij erg prettig vinden is de bijgeleverde afstandsbediening. Ondanks dat de soundbar de focus legt op draadloos, is een afstandsbediening toch handig. Wat ook handig is, de knoppen aan de bovenkant. Er zijn genoeg situaties waarbij het handiger is om even snel op de soundbar een knop in te drukken, dan eerst een app te moeten openen.

Het design vinden we stoer. De zwarte grill die aan alle kanten doorloopt, past zo thuis in een industrieel gestylde woning (we hebben er even verplicht Vt-wonen mee gekeken). De hoeken zijn netjes afgerond en dragen bij krachtige uitstraling. Voor een zwevend voorkomen, kan de soundbar eenvoudig worden opgehangen aan de muur. Over krachtig gesproken….

Een pretpark attractie

U bent vast wel eens in de Efteling of Walbi geweest. Bij veel attracties wordt er bijzonder veel aandacht besteed aan de beleving. Veel hiervan is visueel, maar misschien zit de ware kracht juist in het geluid… denkt u het geluid maar eens weg bij een attractie of een goede film.

Kunt u zich de droomvlucht of fata morgana voorstellen zonder geluid? Al die prachtige voorstellingen en belevingen, maar dan zonder geluid. Precies! Alleen maar vlucht, geen droom. Wel fata maar geen morgana.

Dit is precies zoals wij de Samsung HW-N850 zouden omschrijven. Het is een attractie en zorgt voor een beleving. Dat is nog zachtjes uitgedrukt. De beleving die wij ervaren met films werkt verslavend. De soundbar is een mediabeest. Hij verslindt alles qua geluid en smijt je door de kamer. Maar laten we even bij het begin beginnen.

Kippenvel

We hebben de mediabox van de ziggo direct op de Samsung HW-N850 aangesloten met HDMI. Vervolgens een tweede HDMI kabel vanaf de Samsung HW-N850 naar de tv. Oh ja en een optische kabel. Alle kabels die wij voor deze test gebruiken komen van Audioquest en zijn van de Cinnamon lijn. Zo kunnen wij fatsoenlijk testen.

Het aansluiten en instellen ging prima. Wel moet de app Smart Things gedownload worden. Daarmee kan de soundbar (en eventueel andere Samsung apparaten) bediend worden. Altijd lastig wat we als eerste keuze qua film opzetten, maar het wordt Star Wars The last Jedi. Meteen een top titel. Vanaf het eerste moment worden we gegrepen door het geluid. Een belangrijk meetpunt voor ons is de lightsaber. Daar zit een soort zoemende lage toon in verwerkt. Als de soundbar dat goed weergeeft, dan krijgen wij kippenvel.

De Samsung HW-N850 doet precies dat. Kristal helder worden de details weergegeven, maar de zoem van de lightsaber is geweldig. We testen uiteraard met meer films.

Aan de bovenkant van de soundbar zitten 2 speakers voor Atmos. Dat maakt de filmervaring groots. We horen kogels, auto’s, brokken van een vliegtuig, laserstralen, ledematen en vallende blaadjes door de kamer vliegen. De Samsung HW-N850 zet een geweldige en verslavende ervaring neer. Misschien zelfs wel beter dan de Yamaha YSP-2700… En dat zegt écht wat.

1 REACTIE

  1. Ik heb het idee dat de overname van Harman vooral commercieel ingegeven is en niet perse voor de inkoop van techniek. Harman maakt al jaren geen high end opties meer en meer zaken die gericht zijn op design en gebruiks-ervaring. JBL geldt hetzelfde voor, zij het voor een andere markt. En wanneer we kijken naar de cijfers is het geen verkeerde keus geweest, aangezien het verkoopt als een malle.

    Iets als Lexicon (wat ook onder Harman valt) kwam vroeger veel innovatie vandaan, maar daar horen we ook niets meer van.

    Het enige onder het Harman-label waar ik wat legitimiteit aan verbindt is Mark Levinson, maar daar zal de focus ook liggen op automotive-gerelateerde audio.

    Voordat Samsung Harman overnam, hebben ze wel een paar aardige geluidsopties gemaakt. Zowel qua koptelefoons als gewoon voor thuis-gebruik. Ik vraag me af in hoeverre van de infrastructuur daarachter iets over is, of dat alles gewoon voor het plaatje van Harman komt, of dat ze deze laten samenwerken. Wellicht het laatste, aangezien Harman redelijk zelfstandig lijkt te functioneren en JBL als submerk voert.

×