web analytics

Review Russell K Black 50 bookshelf speaker

Voordelen

 • Natuurlijke, open weergave
 • Verstaanbaarheid
 • Beleving

Nadelen

 • Kritisch op versterking
 • Minder geschikt voor grote ruimtes
 • Prijs: € 1275

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Russel K Black 50

  Vergelijken

  Russel K Black 50

  Ondertussen heeft u al een beetje een beeld van hoe deze luidspreker klinkt maar zonder vergelijking met een aantal van zijn concurrenten is een review volgens ons niet compleet. 

  We nemen er even onze Vienna Acoustics Haydn Jubilee (1200 euro) bij, een van de meest complete monitors in deze prijsklasse. Hij is niet kieskeurig wat versterking betreft en heel gemakkelijk te plaatsen. Twee belangrijke voordelen t.o.v. de Russell K Black 50. Bij de Haydn Jubilee loopt het laag wat langer door en is er wat meer punch. Qua snelheid houden beide speakers gelijke tred waarbij de Haydn Jubilee iets meer naar voor speelt. Bij de Haydn Jubilee zitten we wat meer op het puntje van onze stoel terwijl we met de Black 50 veel meer ontspannen.

  De Haydn Jubilee klinkt een tikkie minder open dan de Black 50, een verrassende vaststelling! Maar de verstaanbaarheid is gewoon nog hoger bij de Black 50. Ongelooflijk! Details komen even goed door maar de Haydn Jubilee is ietsje meer aangezet in het hoog waardoor hij wat frisser overkomt. De Black 50 klinkt rustiger en minder opgefokt dan de Haydn Jubilee die dan weer wat urgenter overkomt. De Russell K Black 50 legt meer gevoel, nuance en intimiteit aan de dag t.o.v. de Vienna Acoustics Haydn Jubilee die vooral wil knallen en een grotere fun factor heeft. Dit zijn twee heel verschillende luidsprekers.

  Een tweede referentie in deze prijsklasse is de Elac Carina BS243.4 (1000 euro). Deze monitor heeft een ribbon tweeter en een aparte baspoort. Een heel andere opbouw dus en opnieuw een heel andere speaker. Hij speelt heel ‘smooth’ en laat behoorlijk wat detail horen. De sound van de Carina is ook ronder en voller waardoor minder perfecte opnames niet genadeloos afgestraft worden. De Black 50 doet gewoon rustig zijn ding en legt werkelijk nergens de nadruk op. Vanzelfsprekend is misschien nog de best passende term voor de Black 50. 

  Spelen we The Orb af op de Carina dan beloont de Jet tweeter ons met veel inzicht en ligt de klemtoon op de ‘bleeps en bops’. De Black 50 beschrijft dan weer beter de sfeer op het album van Bridget Mae Power en haar stem klinkt eerlijker. Vocalen zijn echt wel de forté van deze luidspreker. Pas als je een andere luidspreker aansluit besef je hoe goed de Black 50 scoort op dat vlak. Vocalen klinken zo ongedwongen dat je er stil van wordt.

  2 reacties

  Geef een antwoord