Review Russell K Black 50 bookshelf speaker

Voordelen

 • Natuurlijke, open weergave
 • Verstaanbaarheid
 • Beleving

Nadelen

 • Kritisch op versterking
 • Minder geschikt voor grote ruimtes
 • Prijs: € 1275

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Russel K Black 50

  Inleiding

  Een paar jaar geleden liepen we op de X-FI beurs rond en ergens in de late namiddag gingen we de ruimte van ‘Very Fine Solutions’ binnen. Eigenaar Frank Vermeylen begroette ons enthousiast en stelde ons voor aan Russell Kauffman, oprichter en designer van het inmiddels erg gewaardeerde Russell K luidsprekermerk. Het was een eer en een genoegen om even een praatje te kunnen slaan met ‘the man himself’ en hem te leren kennen als een gemoedelijk en aimabel man. Collega’s Jaap en Yung hadden hem ook al eens kort voor de camera gekregen op High End München. Vandaag bekijken we een speciale versie van de originele Red 50: De Russell K Black 50!

  Op de beurs hadden we het uiteraard over luidsprekers en het viel ons op dat meneer Kauffman bijzonder rustig en sereen praatte over zijn filosofie. Die filosofie veroorzaakte aanvankelijk zelfs wat deining in het wereldje want hij is een van de weinige luidspreker designers die zijn klankkasten niet volstopt met dempingsmateriaal. Hij kiest ervoor om de klankkast zelf deel te laten uitmaken van het geluid. Een op zijn minst gewaagd idee dat eigenlijk tegen alle logica ingaat. Of toch niet?

  Russell K, dat in 2013 werd opgericht, heeft inmiddels twee monitors en twee vloerstaanders in zijn assortiment. Een bescheiden collectie maar wel eentje waar iedereen zijn gading in kan vinden. Samen met zijn team heeft Kauffman voldoende know-how in huis om de zaken eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Hij werkte namelijk jarenlang bij een aantal gevestigde waarden als Bowers and Wilkins, Wharfedale en Morel. Door heel wat te experimenteren ontdekte hij dat een ongedempte klankkast een uiterst natuurlijke klank produceert en na meerdere tests werd besloten om op deze weg verder te gaan. De rest is geschiedenis.

  Bouw en uiterlijk

  De Black 50 is zoals gezegd een speciale uitvoering van de Red 50 en biedt door zijn scherpe prijs een unieke kans om opnieuw kennis te maken met het merk Russell K. De zwarte coating is bijzonder krasbestendig en ongevoelig voor vingerafdrukken. Een erg duurzame uitvoering dus die er helemaal niet slecht uitziet. Zeker frontaal ziet deze kleine monitor er tegelijk stijlvol en stoer uit. De zilveren bouten zijn net diamantjes en de sierlijke naam van de ontwerper contrasteert mooi met het zwart. Dit kleinood is met zorg in elkaar gestoken, dat moge duidelijk zijn. De importeur verklapte ons dat de drie andere modellen binnenkort ook in deze uitvoering verkrijgbaar zullen zijn.

  De Black 50 is een kleine monitor (31×20,5x20cm) die dezelfde componenten bezit als de ‘gewone’ Red 50. Een 25 mm softdome tweeter en een 12,5 cm geïmpregneerde papieren mid-bass driver. De klankkast is volledig ongedempt en bestaat aan de voorzijde uit een 19mm MDF plaat en voor de rest uit de iets dunnere 16 mm versie. De kast wordt wel verstevigd door een geperforeerd plankje net boven de driver. Achteraan zien we een kleine baspoort en een paar bijzonder fijne luidsprekeraansluitingen. Daarboven staat ‘Precision Audio Loudspeaker System’ en dit blijkt achteraf gezien een treffende omschrijving. Gevoeligheid is gemiddeld met 87db bij 8ohm wat in realiteit zorgt voor een erg makkelijke aansturing. Vriendjes maakt deze monitor echter niet zo gemakkelijk zoals u verderop zal merken.

   
   

  2 reacties

  Geef een antwoord