Review RU Connected optische interlink

Bijna alle bronnen zijn tegenwoordig digitaal. Denk aan settopboxen, streamers, game consoles en bijvoorbeeld tv?s. Nu kunnen deze bronnen wel een analoge uitgang hebben, maar het is vaak veel mooier om via een aparte d/a-converter te spelen. En dan is een digitale interlink nodig. Wij testen de optische interlink van RU Connected. De prijs: 13 euro? is het wat?

Een optische interlink van 13 euro… en dan zo’n afwerking. Keurig hoor!

Wij hebben eerder kabels van RU Connected getest. Toen bleek al dat de prijs / presatieverhouding van het merk uitstekend is. De coaxiale interlink is uitstekend en de analoge interlinks presteren zonder meer boven het verwachtingspatroon. Nu is de optische interlink aan de beurt.

Netjes
Net als bij de andere leden van de familie ziet de optische interlink er verzorgt uit. De plug is van mooi metaal en is goed afgewerkt. De rest van de kabel zit in een keurig sokje wat niet alleen goed oogt, maar ook beschermt. Niet tegen rfi of emi natuurlijk, want daar heeft een optische kabel geen last van. Het is meer tegen te ver doorbuigen. Iets wat je nooit moet doen bij een optische kabel: dat kan de overdracht van licht tegengaan, of zelfs de kabel beschadigen.

Goede plug
Iets wat essentieel is bij een optische kabel, is de plug. Deze moet perfect aansluiten op de uitgang van de bron. Is dat niet het geval, dan gaat licht verloren, of teveel verstrooien, wat de signaaloverdracht in de knoei brengt. Het resultaat: tikken, drop-outs, of heel veel jitter.

De plug van de optische interlink is van goede kwaliteit. En dat is cruciaal bij een kabel die met licht werkt.

De plug is bij RU Connected prima uitgevoerd. Dat stelt ons gerust. Wij klikken de kabel lekker zeker in de Playstation 3 en vervolgens in de b-DAC om eens te beluisteren hoe deze kabel presteert.

Stabiel
In principe zijn we niet echt voor optische overdracht: coaxiaal is mooier, maar soms heb je geen keuze, zoals bij de Playstation 3. Tenzij je daar met hdmi wilt werken. Dat kan natuurlijk ook. Echter: wij spelen niet via een AV-receiver, maar via een b-DAC. Optisch dus.

Onmiddellijk valt op dat het stereobeeld veel stabieler is dan met de standaard ?houtje touwtje? optische kabel die we ervoor hebben gebruikt. Wat een verschil zeg. Geen ?gezwabber? meer: het stereobeeld staat eindelijk zoals we gewend zijn met de htpc of de Squeezebox die we via usb en coax hebben gekoppeld aan dezelfde b-DAC.

Rust

Wie een no-nonsense optische kabel zoekt… RU Connected levert een degelijk product voor heel weinig geld.

Ook zijn details in muziek en films veel gemakkelijker te volgen: het klopt veel meer dan voorheen. De rust is weer terug in de presentatie. Vocalen hebben definitie, bekkens klinken natuurlijker en koper klinkt als koper, in plaats van een kil ?aftreksel? van een blaasinstrument. Blijkbaar maakte de standaard interlink er maar een potje van. Wat een verschil kan een 13-euro optische kabel maken zeg. Ongelooflijk.

Conclusie
Digitaal is digitaal. Ja, dat klopt. Maar een kabel moet wel alles overdragen. Mist precisie in het signaal, dan kan een dac daar niet zoveel mee. Optische is weliswaar immuun voor emi en rfi, het is niet immuun voor een slechte lichtoverdracht. RU Connected levert voor 12,99 een prima optische interlink die zijn werk gewoon goed doet. Absoluut een aanrader voor wie zijn digitale apparatuur degelijk wil koppelen aan een receiver of dac!

Gerelateerde berichten

Artspeak Solid Core Silver

Review Art Speak Solid Core Silver

De Solid Core Silver is afkomstig van het Nederlandse Art Speak. Uiterlijk heeft deze Solid Core Silver niet heel veel om over op te scheppen. Een nylon mantel met een paar solid core zilveren geleiders die zijn voorzien van afscherming en plastic ogende banaanstekers. Netjes, maar het oogt niet heel erg high-end. Maar, zoals vaker, […]

Audioquest Rocket 44-B

Multitest luidsprekerkabels 400 – 600 euro

Hoewel draadloos enorm in opkomst is, zullen vele lezers toch gewoon gebruik maken van een kabeltje tussen de eindversterker en luidspreker. En net zoals bij luidsprekers komen kabels in vele vormen, maten en prijzen. Wij testen nu vijf luidsprekerkabels in de prijsklasse 400 euro tot 600 euro per twee meter paar. 

Review Art Speak Silver interlink

We hebben al aardig wat spullen van Art Speak getest. Dat heeft een reden: ze presteren doorgaans bijzonder goed. Bovengemiddeld zelfs. Van Louis Raatjes krijgen we deze keer een nieuwe interlink: de opvolger van de Solid Core Silver die we al langer gebruiken. Het is nog een ‘prototype’, maar hij is klankmatig wel af hebben […]

6 reacties

 1. Gisteren de optische kabel ontvangen en aangesloten op de Bose-soundbar. Wát een verbetering. Iets strakker laag maar vooral een opener geluidsbeeld. En mooier hoog. En dat voor zo weinig geld. Aanbevolen dus!

 2. Beste Jaap,

  Helaas heeft RUconnected geen stroomkabels die én goed zijn én eerlijk zijn geprijsd. Ik zoek zo’n stroomkabel om mijn Bose soundbar (die is aangesloten op mijn tv en waar ik muziek naar toe stream) op het lichtnet aan te sluiten. Heb jij wellicht een tip waar ik zo’n kabel kan kopen via de website. Nieuw of 2e hands?

  Hoor graag.

  Groeten,

  Henk Kluijver

 3. Natuurlijk heeft de kwaliteit nog de prijs van een optische kabel GEEN ENKELE invloed op de kwaliteit van de muziek die je hoort. Dit is onomstotelijk bewezen, meerdere malen. Maar deze reactie wordt toch verwijderd, omdat charlatans natuurlijk geen tegenspraak kunnen gebruiken. Onze Jan is commercieel gegaan omdat hij net als de rest van audioland leuk centjes kan verdienen aan andermans gebrek aan kennis. Fijne vent ben jij, je zal wel trots op jezelf zijn

  1. Beste audio lover – of moet ik zeggen: audio expert? Kom eens met bewijzen. Dat iets onomstotelijk bewezen is, zegt niets zolang ik geen verwijzingen zie. Bij Alpha Audio luisteren we naar muziek en apparatuur. Als we verschillen horen, horen we verschillen. Daarnaast proberen we ook zaken te verklaren. Kijk naar het usb-verhaal. Kortom: loze kreten kunnen we niets mee. En wat heeft collega Jan met dit verhaal te maken?

Geef een reactie

Ga verder met deze blogpost:

Review Audioquest Thunder power cable

Review Audioquest Thunder power cable