Home Review Rotel RC 1590 – RB 1590

Review Rotel RC 1590 – RB 1590

9

Voordelen

  • Zeer flexibel inzetbaar (RC 1590)
  • Erg krachtig (RB 1590)
  • Prettig in gebruik

Nadelen

  • Tikkie ruw
  • Ethernet niet voor streaming

Prijs: € 4749 per set

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Geluid
Prijs
Rotel RC1590

Daar staan ze dan: twee bruten van Rotel. Een merk met een geschiedenis: heritage, zoals de Britten het graag noemen. Immers valt het van origine Japanse Rotel nu onder de distributie van de Bowers & Wilkins Group. We bekijken twee nieuwelingen: de Rotel RC 1590 en RB 1590. Een duo voor de moderne, maar puristische stereo-liefhebber.

Laten we even aftrappen met een grote verandering voor Rotel. De RB 1590 gebruikt weer klasse AB voor het versterken van het inkomend signaal. Gelukkig maar. We waren geen fan van de klasse-D modellen van deze Jappen. Deze RB 1590 moet weer gewoon lekker gaan rammen met transistors in AB-configuratie.

350 watt… per kanaal

Rotel RB1590 (5)
Acht grote transistoren per kanaal moeten zorgen voor 350 watt per kanaal.

Wie een betaalbare – de RB 1590 kost ?3000 – krachtpatser zoekt, zit wel goed bij Rotel. De RB 1590 pompt er 350 watt per kanaal uit bij 8 Ohm. Dat vermogen verdubbelt niet bij 4 Ohm, wat wel een beetje een indicatie is van de voeding. Tevens is het maximaal opgenomen vermogen zo’n 800 watt. Dus laten we het erop houden dat deze eindbak van 40 kilo stabiel 700 watt kan leveren met een uitstapje richting 750 tot 800 watt.

Wel heeft Rotel een gigantisch reservoir aangelegd zodat lastigere luidsprekers zo af en toe wat meer kunnen trekken. Mede om die reden heeft Bowers het gewoon aangedurfd met deze eindversterker een 802D3 aan te sturen. Niet de meest vergevingsgezinde luidspreker als het aankomt op aanstuurbaarheid.

We zien achterop de RB 1590 zowel single ended als gebalanceerde ingangen. Wie alvast een vreugdedansje gaat maken vanwege de gebalanceerde ingangen: de RB 1590 is niet symmetrisch opgebouwd. Dat kan ook niet voor dit geld bij deze vermogens. Kortom: een opampje invert het signaal. Balanced draaien klinkt dus niet beter dan single ended. Hetzelfde geldt voor de RC 1590 trouwens.

Rotel RC 1590… véél

Rotel RC1590 AKM 4495SEQ
Rotel gebruikt als digitaal hart een AKM AK4495SEQ.

Met drie keer optisch, drie keer coaxiaal, usb, phono en drie lijn-ingangen en een gebalanceerde ingang mogen we gerust van een breed inzetbare voorversterker spreken. Ow… ook nog bluetooth. Mét AptX.

Dan zijn er nog twee setjes gebalanceerd uit, twee pre-outs, optisch en coaxiaal uit. Kortom: genoeg koppelmogelijkheden.

Als dac-chip heeft Rotel gekozen voor een model van AKM. De AK4495SEQ om precies te zijn. Een chip die 32 bit / 768 kHz aan kan. Niet echt nuttig, maar wellicht betekent het dat de storing in het gebied eronder lager blijft. Meer overhead zeg maar. Verder zien we nog een ARM-chip (A7), een XMOS voor de usb-ingang, en een Burr Brown PCM1804 AD-converter.

Het is dus een behoorlijk digitaal centrum. Prima voor deze tijd. We zien dat Rotel gelukkig de voeding goed heeft geregeld: analoog en digitaal is apart gevoed. En ook voor clocking zien we aparte klokjes voor 44,1 en 48 kHz. (En meervouden daarvan).

Aansluiten maar

Rotel RC1590
Héél veel aansluitingen achterop. Hier kan (eigenlijk) niemand te kort komen.

Het versjouwen van de RB 1590 is geen pretje. We gaan er echter vanuit dat veel gebruikers de eindversterker niet elke dag gaan verplaatsen. Let echter wel op met meubels, want met 40 Kg schoon aan de haak, hebt u wel een redelijk stevig meubel nodig. Een tv-meubeltje van Leenbakker gaat het gewoonweg niet kunnen dragen.

We sluiten de RC 1590 zowel single ended als gebalanceerd aan op de RB1 1590 (niet tegelijk, want dan krijgen we brom). We koppelen een setje Concrete Audio luidsprekers aan de RB 1590 (we hebben ook met Roksan en DALI gespeeld). Tenslotte trekken we nog een NAD M50 uit de kast om als bron te fungeren. Die laten we zowel via een M51 dac lopen als direct via coax naar de RC 1590. Zo kunnen we de analoge en digitale ingangen testen.

Krachtig

Rotel RC1590 (3)
Ziet er gewoon netjes uit… en het bedient ook prettig.

Wat opvalt aan de Rotel-set is dat er zonder enige twijfel veel controle en kracht is. De dynamiek is gewoonweg indrukwekkend. Is het super-verfijnd? Nee… dat is het niet. Een klasse-A eindversterker is echt wat soepeler dan deze beul. Maar wie dynamiek en controle zoekt, zit hier aan het goede adres.

De voorversterker is een bijzonder prettige schakeldoos. De bediening is logisch en de mogelijkheden legio. Intern zijn ook prima componenten gebruikt. Zeker voor een product in deze klasse.

Ook hier geldt: is het net zo verfijnd als een puur analoge voortrap in deze prijsklasse? Nee. We horen als we kritisch luisteren een randje her en der. Maar we snappen de keuze van Rotel: flexibiliteit. En natuurlijk: inspelen op wat mensen nu zoeken. En dat is niet langer een stapel apparaten, maar één apparaat wat zijn werk goed doet. Of in dit geval: twee apparaten…

Ethernet?

We zien achterop een ethernet-aansluiting. Maar helaas… geen streaming. De ethernet-aansluiting is voor de App van Rotel, en voor updates.

Winkels met Rotel

Pleinweg 136
3083 EP Rotterdam, Zuid-Holland, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
St.-Katelijnevest 53
2000 Antwerpen, BE
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

9 REACTIES

  1. Dat ballanced en onballanced, is me ook een raadsel.
    Ik heb qua audio onder een steen gelegen en toen ik die steen van me af duwde zag ik overal XLR aansluitingen.
    Wat is er mis met de goede rca? En waarom opeens microfoon aansluitingen op audio?
    Is het om de audio meer high-end te laten overkomen?

    En wat betreft Rotel versus Burmester. Je kan denk ik vinden wat je wil, maar vraag aan 100 audiofielen welke van de 2 ze willen ongeacht de prijsstellingen en de 100 zullen vermoed ik in volle borst Burmester opzeggen. Ik ook.
    Het draaid domweg om de afkomst en exclusief karakter van audio om geliefd te zijn. Tel daarbij exentrieke electro inginieurs bij op, en het kan niet anders dan een succesverhaal zijn.
    Zo één schijnt Dan Augustino ook te zijn, wanneer test Alpha Audio eens zo’n brouwsel van hem?

    • Balanced heeft zeer grote voordelen ten opzichte van single ended. Het kan storing op een slimme manier tegengaan. Immers: er is een positief signaal, een aarde en een inverted signaal. Het verschil tussen positief en inverted hoort er niet thuis.

      Het punt is echter: veel fabrikanten die het voor de ‘show’ of uit compatibiliteit toevoegen zetten simpelweg een op-ampje op het signaal en keren het om. Dat is NIET balanced. Om een versterker echt balanced op te bouwen moeten alle signaalpaden dubbel worden uitgevoerd. En dat is prijzig.

  2. Mooie complete voorversterker hoor.

    “een setje Concrete Audio luidsprekers”…
    Is dit alles waarmee je deze set hebt beluisterd? Wellicht andere resultaten met nog een andere set luidsprekers, had wel moeten kunnen toch?
    (voor deze prijsstelling iniedergeval een meerwaarde als test)

×