web analytics

Review – Roon Rock na twee weken full time gebruik

Prijs: € 120 per jaar, 500 lifetime

Interface
Gebruiksgemak
Inzetbaarheid
Prijs

In gebruik

Inhoud

Roon werkt ontzettend intuïtief, vlot en overzichtelijk. Zonder enige twijfel de fijnste beheer en bedieningssoftware die we kennen. Daarbij hebben we nu één app voor alle streamers in het netwerk. Want zowel Sonos als Bluesound als de htpc werken met Roon. En het leuke is dat we ze ook nog kunnen koppelen, met uitzondering van Sonos, omdat zij een ander protocol gebruiken. Wel iets om op te letten. Het is dus mogelijk met diverse merken multiroom te spelen. Kijk: dat is een feature die we nog niet elders zijn tegen gekomen! Gaaf!

Wat Roon vooral anders maakt,  is het de focus op muziek. Vanuit praktisch elk scherm is te zoeken of muziek te spelen. De weg naar je favoriete album, artiest of track is dus altijd kort. En zo hoort het ook. Want laten we eerlijk zijn: je wil niet klooien met settings, zones of ruimtes: je wil muziek spelen.

Wat tevens bijzonder handig is, is de optie Roon te laten doorspelen na het afronden van een album. Radio heet dat. Roon zoekt dan vergelijkbare muziek en gooit er af en toe een snufje zout en peper overheen. Het is mogelijk de suggesties een ‘duimpje’ omhoog of omlaag te te geven. Op die manier leert de software beter wat in de smaak kan vallen en wat niet.

We kunnen wel stellen dat softwarematig alles goed in elkaar zit. Zowel het beheer van de bibliotheek als de bediening en de extra opties die daadwerkelijk wat toevoegen vallen bij ons erg in de smaak. U kunt in de video meer zien over bediening en filtering van muziek.

Gerelateerde berichten

Focal Elegia

Review Focal Elegia over-ear hoofdtelefoon

In gebruik InhoudFocal is goed bezig. De Sopra, Kanta en nieuwe Utopia zijn mooie luidsprekers. En op gebied van hoofdtelefoons… ook geen klagen. De Elear gebruiken we al vrij lang als één van de referentiemodellen. De Utopia was toch wel een stapje te ver voor ons. Nu zien we dat Focal een closed back model […]

Focal Stellia

Review Focal Stellia Hoofdtelefoon

In gebruik InhoudDe lezer zal het niet ontgaan zijn dat we graag gebruik maken van Focal luidsprekers. Zowel de hoofdtelefoons als de luidsprekers vallen hier wel in de smaak. Al staan natuurlijk niet alle modellen in de Top-3. De Utopia echter… beauty. Toen we hoorden dat Focal een gesloten versie van de Utopia ging lanceren, […]

26 reacties

 1. Ik heb Roon nu twee dagen, nadat ik een qnap tvs-471 twee weken geleden had gekocht. De muziek naar mijn nac-272 klinkt bij deze nas al beter als van mijn oude synology. Echter het afspelen van de nas met roon naar de 272 heb ik eerst via mijn galaxy s7 met een bleutooth verbinding gedaan en deze haperde. Daarna via de hdmi van de nas naar de samsung smart-tv en via spdif naar de nac-272 afgespeeld. Dit is natuurlijk niet ideaal maar roon boycot het verouderde upnp-dlna systeem. Waarom? omdat ik alleen al in deze combinatie van afspelen zie (hoor) dat de muziek langzaam aan het verdwijnen was. Naim komt nu ook met een aantal streamers welke roon-ready zijn eat betekend dat mijn nac-272 en verouderde machine is. of kan deze omgebouwd/ hergeprogrammeerd worden.
  Wat ik gemerkt heb is dat roon de muziek opwaardeerd zelfs voorbij studiokwaliteit in de software. van daaruit komt het met de nodige verliezen onderweg nog steeds als pure muziek uit de boxen. Met de microfoon van mijn ipad op de kamer afgesteld. Het is dus aan de fabrikanten nu om de bottlenecks in de hardware weg te halen want vanaf nu gaat het alleen nog maar beter worden. Het is echt een uitvinding van deze tijd. Een soort muzikale bitcoin dus.

   1. Duidelijk geval van een klok en een klepel?.

    Ik ben nu een paar dagen aan het stoeien met mijn nieuwe Naim NAC-N 272, die eerst nog even een paar weken in moet spelen alvorens ik wat kan zeggen hoe hij daadwerkelijk klinkt maar man, wat mis ik Roon nu! De Naim app zit voor een fabrieks-app erg goed doordacht in elkaar maar het meeste wat ik mis is dat ik nu niet meer gewoon al mijn content ineens kan bekijken of het nu van de nas vandaan komt of van Tidal. Als ik niet weet of een bepaald album op de nas of op Tidal staat dan moet ik nu eerst op de nas kijken om er dan achter te komen dat betreffend album toch op Tidal staat. En vaak staan er meerdere versies van een album in Tidal en dat geeft de app bij mij in ieder geval ook niet aan dus eerst de verschillende versies bekijken om te zien welke ik als favoriet heb staan.

    Dit is nog maar één van de dingen die Roon anders doet en Roon doet heel wat meer dan enkel en alleen maar een ‘beetje’ metadata neer planten.

 2. Hallo Jaap,
  Bedankt voor je review.
  De luidsprekers kun je instellen mocht de versterker geen balansregeling hebben. Luidsprekers exact symmetrisch in de ruimte opstellen kan niet altijd, daarnaast heeft niemand 2 exact gelijk gevoelige oren.

  Zelf vind ik de automatische volumeregeling volgens EBU r 128 norm de meest fantastische feature in deze software. Ik heb gewoon de standaard ingesteld, -23 LUFS. Heeft een enorm positief effect op (micro) dynamische omvang. Echt bizar om te horen. Voorkomt daarnaast enorme volume verschillen tussen de verschillende tracs. (Zie meer op het net onder de zoekterm The War on Loudness)

  Daarnaast is de route van de digitale informatiestroom exact te volgen door op het sterretje naast het actueel afgespeelde nummer te klikken. Die RAAT (Roon Advanced Audio Transport) is erg informatief en geeft exact aan wat (44.1, 192kHz, 16 of 24 bit, MQA etc. en hoe ver dit wordt toegepast) en hoe je de muziek afspeelt volgens de instellingen in de DSP van Roon. (Een 44.1 kHz bestand bleek in de RAAT dus gewoon een ordinaire MP3 te zijn.)
  Ook clipping in de DSP wordt hier geregistreerd en met een rood signaal aangegeven.

  Ik vind 100 euro per jaar een koopje. Vooral wanneer je device Roon compatible is.
  Je snapt het al: Ik wil niet zonder.
  Toch nog een nadeel. Jazeker: Alleen Tidal streaming diensten. Dat zou iets uitgebreider mogen.
  Voor de rest: Beste product van de afgelopen 10 jaar.:-) En ook nog regelmatig automatische gratis updates.
  Wat wil Den Ollander nog meer.

  1. Het inzicht in hoe de software speelt is inderdaad leuk en soms ook wel handig. Echter: mp3 kan ook 44,1 kHz samplingrate zijn. Sterker nog: er is mp3HD wat hogere samplingrates biedt. Ik neem aan dat je FLAC of WAV bedoelt? :-).

   1. Hallo Jaap.
    Ik snap wat je bedoelt. De clou zit hem in “kan het ook zijn”. Roon geeft geen twijfel, en zegt gewoon in tekst en kleur dat het een 44.1 kHz MP3 is.
    Ik vind ‘handig cq leuk” iets tekort doen aan die functionaliteit. Je hebt altijd inzicht in de informatiestroom en de kwaliteit ervan. Het is de ruggengraat van het hele concept.
    Daarnaast: de waarschuwing van clippen in de DSP is essentieel wanneer je de sample gehoormatig juist wilt kunnen beoordelen.
    Ook wat maximale upsampling of upsampelen met de factor 2 doet is erg professioneel weergegeven. En laat ook het verschil tussen deze technieken goed horen. En wat het doet met je processor in de computer.
    EBU R 128 is de echte eye opener. Helemaal omdat veel van ons de DAC op 100% volume vastzetten en het volume met de versterker regelen.

   2. mp3 kan ook 44,1 kHz samplingrate zijn

    De sample rate wordt bepaalt door de bron.
    Meestal is dat Redbook dus 44.1
    Dat verandert uiteraard niet als je er een MP3 van maakt.
    Ik vermoed dat hier sample rate (meestal 44,1) en bit rate verward worden.

    1. Hallo Vincent,
     Je hebt helemaal gelijk. Maar aan het icoon van de file zie ik dat dan niet. Roon laat daar geen misverstand over bestaan. en ik vind dat erg prettig en leerzaam.

 3. Toch nog maar even reageren op die prijs, die als negatief wordt beschouwt.

  Het zijn dollars en als je dan dat omrekent krijg je de werkelijke kosten.
  http://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=119&From=USD&To=EUR
  Dan krijg je er nog wat kosten bij en ik kwam in afgelopen 27 december op een bedrag van € 106,26 met de kosten creditcard e.d.,
  Dan heb ik dan wel de optie om zelf een goede speler te bouwen, waar anderen dan heel veel geld voor neertellen.
  Het is de lengte of de breedte waar het vandaar komt, … .;-)

  1. Precies. Niet iedereen heeft een geschikte NAS staan of een NUC in de hoek liggen (zoals wij hier… :-)). Maar goed… het is wel écht goede software. En dat is zéker wat waard. Heeft mijn ervaring met streaming zonder twijfel enorm verbeterd.

 4. Het zal voor mij binnenkort aardig afkicken worden zonder Roon daar ik een Naim streamer in bestelling heb staan en met de Naim app ga werken. Heb al wel het een en ander met de Naim app gedaan en zit erg goed in elkaar maar het is nog steeds geen Roon. De mensen bij Roon hebben naar mijn idee een prachtig product op de markt gebracht wat het geld dubbel en dwars waard is en waar veel tijd in heeft gezeten en nog steeds zit.

  1. Hallo Nick, je hebt goeie keuze gemaakt! De Naim applicatie werkt in de praktijk meer dan prima en de Naim sound is om van te smullen!! Heb zelf 272 streamer met 250 versterker en een Melco. Werkelijk super, maaaaar wel geduld hebben, het inspelen duurt echt lang voordat de Naim sound er is (heeft bij ons wel 6 weken geduurt) !!

   1. Dat had ik ook bij mijn huidige Supernait 2 en Neat speakers en alle bekabeling. Ook mijn neef heeft die combi met de 272 en de 250 en dat is waar ik ook naar toe wil dus de 250 staat nog op mijn verlanglijstje. Eventjes sparen nog;-).

   1. Nou, nou, er zijn ook heel goede alternatieven, hoor. Ik heb Roon eens geprobeerd en vond de interface helemaal niet fijn! Qua metadata is het ideaal maar ik zweer nogthans bij Audirvana Plus, die volgens insiders ook een iets betere geluidskwaliteit te bieden heeft. Dit programma heeft zich het laatste jaar behoorlijk ontwikkeld en naar ik heb vernomen komt er een ook nog een mooiere interface. Er komt ook een Windows versie en prijs is heel christelijk. Trial versies downloaden en uitproberen, is wat ik adviseer.

    1. Zo zie je maar, smaken verschillen. Ik heb ook Audirvana Plus gebruikt maar vond de interface zo niet fijn om mee te werken. En natuurlijk zijn er alternatieven maar ik ben nog niets tegen gekomen wat aan Roon kan tippen. Geluidstechnisch kan ik daar niets van zeggen daar ik dat liever zelf uittest dan dat van een insider aan te nemen. Is ook wel persoonlijk denk ik en iemands beter kan andermans minder goed zijn dus ook kwestie van persoonlijke smaak.

     1. Nick, je hebt gelijk, maar ik formuleerde het wat ongelukkig, al blijft het ook een kwestie van smaak en variabelen. In ieders installatie. De ietwat betere geluidskwaliteit is het beeld wat ik persoonlijk heb gevormd op basis van reviews p. Zelf gebruik ik slechts de sync functionaliteit van Audirvana, omdat ik ITunes nog steeds als database gebruik. Het nieuwe Amarra 4 heb ik een tijdje mogen beta-testen, maar ben daar mee gestopt omdat het zo buggy blijft. Het geluid van Amarra is wel weer top, vind ik. Pure Music gebruik ik trouwens ook nog steeds. Mogelijk dat ik binnenkort weer eens Roon ga proberen, maar vindt dat ik er nu zo langzamerhand genoeg geld aan heb uitgegeven.

      1. Communiceren is een vak apart en ook ik kan me wel eens anders uitdrukken dan ik bedoel;-). Ik ga binnenkort stoppen met Roon daar ik van de Mac Mini over ga stappen op een Naim streamer. Op zich geen straf maar zal met bediening wel even wennen worden maar dat neem ik voor lief daar de Naim vele malen beter klinkt dan mijn Mac Mini. Of het nooit eind van de maand wordt, dan komt de Naim namelijk binnen en ook de plinths voor mijn Neat SX5i speakers dus kan dan weer lekker opnieuw van mijn set genieten. Niet dat ik nu niet geniet maar je begrijpt het wel denk ik als audio-liefhebber;-).

      2. Ja, Nick, zo streven we altijd weer naar beter en blijven dus ook altijd weer op zoek naar het ultieme. Ik wens je veel luisterplezier met Naim en Roon zul je wel vergeten als de geluidskwaliteit weer beter is, want dat vind ik ook het allerbelangrijkste. Zelf verwacht ik een dezer dagen de Chord Qutest DAC in huis te krigen als opvolger van mijn Arcam IrDAC. Ik verwacht dan ook van een beter geluid te genieten.

 5. Ik denk dat er wereldwijd toch voldoende liefhebbers zijn die roon aanschaffen. Bijna op alle sites wordt er nu met roon gedraaid. En iedereen wil niet meer zonder. Het zijn natuurlijk echte liefhebbers en die zijn schaars.

  Maar toch denk ik dat bijna alle liefhebbers van hires audio voor roon zullen gaan. En jullie?

  Groeten
  Geoffrey

Geef een reactie