Review Revel Performa F226Be – Onnavolgbare neutraliteit

Voordelen

 • Ontzettend neutraal
 • Schone presentatie
 • Gemakkelijk te plaatsen

Nadelen

 • Uiterlijk niet zo spannend
 • Prijs: € 8900

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Revel 226Be

  Inleiding

  De Zwitsers staan bekend om hun neutrale houding in de wereld(politiek). En dat dat is in zekere zin ook zichtbaar in hun producten. Alles werkt met uiterste precisie. Als we aan Amerika denken, denken we aan groot en zwaar. En wat lomp. Ook in weergave als we het hebben over audio. Bij Revel weten inmiddels dat dit niet opgaat. En bij de Revel Performa F226Be…? Nee… ook daar niet! Integendeel… 

  Revel is onderdeel van de grote Harman-groep. (Nu eigendom van Samsung). In het verleden heeft Harman enorm veel onderzoek gedaan naar geluid in de breedste zin van het woord. Onderdeel van dit onderzoek was ook hoe een speaker in elkaar moest zitten om goed te klinken. En daar komt natuurlijk meer bij kijken dan een responsmeting op 1 meter afstand, recht voor de speaker. Ook fase, impulsgedrag, off-axis weergave én allerhande vervorming en diffractiegedrag worden meegenomen in het onderzoek wat óók op studio’s was gericht. Bijzonder interessant om te lezen én het heeft gezorgd voor een drastische verandering in de perceptie op luidsprekers.

  Revel Performa

  De Revel Performa – of PerformaBe – serie bestaat uit een aantal modellen. Allereest de M126Be die inmiddels onderdeel is van Geoffrey’s referentiesysteem. Dan is er de F226Be wat de kleinste vloerstaander is. Dan is er de F228Be met 8-inch woofers, in plaats van de 6-inch in de F226Be. En dan is er de forse F328Be die drie 8-inch woofers heeft.

  Ter aanvulling is er een center-speaker (C426Be) en twee subwoofers – B110v2 en de B112v2. Er is dus ook een prima surround-set met de PerformaBe te maken.

  De Revel F226Be

  De naamgeving van Revel is vrij duidelijk. F staat voor Floorstanding, de eerste 2 voor het aantal woofers, de 6 voor de diameter van de woofer en Be voor de Beryllium tweeter. Alleen de tweede twee is ons niet helemaal duidelijk nog. Maar wellicht staat het voor dual terminals achterop? De Revel Performa F226Be is namelijk te bi-ampen of bi-wiren.

  De meest opvallende feature van deze Revel is natuurlijk de Beryllium tweeter. Deze prachtige, super-smooth performer is voorzien van een waveguide om het afstraalgedrag te verbeteren. Onze metingen laten zien dat dit uitstekend geslaagd is. Off axis zie we een heel gelijkmatige en geringe afrol van het hoog.

  Onder de Beryllium-tweeter zit een 5,25-inch ceramische composiet aluminium middentoner en daaronder twee 6,5-inch ceramische composiet aluminium woofers. De units staan in een 3-weg configuratie. Crossovers liggen op 260 en 2100 Hz. Het type crossover is niet gespecificeerd (order). Het totale bereik is 36 Hz (-6dB) – 40 kHz (-6dB). 48 Hz zit op -3dB. Nominale impedantie is 8 Ohm en de gevoeligheid is 90dB; keurig.

  De kast

  Over smaak valt niet te twisten natuurlijk. Revel heeft in zekere zin voor een veilig ontwerp gekozen; we zien geen gekke dingen. Maar echt mooi? Mwah… we vinden hem vrij neutraal: niet mooi, niet lelijk. De afwerking is wel goed; mooi spuitwerk en alles zit degelijk in elkaar geschroefd.

  Als we onze waterdichte, wetenschappelijk verantwoorde klopproef doen horen we een behoorlijk dode kast. Dus ook dat zit wel goed bij deze Revels.

   

  19 reacties

  1. Ik ben niet aanwezig geweest bij Dutch Audio Event. Binnen niet al te lange tijd ben ik van plan om mijn Dynaudio Confidence C1 mkII monitoren te vervangen voor fraaie vloerstaanders. Dit omdat mijn luisterruimte 2x zo groot is geworden. Revel staat op de wishlist. Revel is vaak onbekend en misschien onbemind. Ik ga me afvragen hoe het klankbeeld zich verhoudt tot een B&W 800 serie en Dynaudio Confidence serie.

   Ik ga het meemaken 🙂

  2. Beste lezers en vooral de muziekliefhebbers,

   Vlak voor afgelopen Kerst was er een live stream van “De beste vloerstaander voor 4000 euro” Het ging om 8 luidsprekers tussen de 3.200 en 4.500 euro.
   https://www.alpha-audio.nl/review/de-beste-vloerstaander-voor-4000-euro/3/

   Zou het niet leuk zijn om wederom zo een live stream te doen, dit keer met passieve luidsprekers, globaal tussen de 5.000 en 15.000 euro? Driade doet graag mee!

   Een goede live band, Jaap, Yung en een onafhankelijke 3e reviewer als live aanwezigen.

   Het concept van de live stream zelf is niet relevant. Het heeft zijn voordelen en zijn tekortkomingen. Maar de live reacties van alle aanwezigen in de Artone studio zijn LIVE niet te omzeilen…

  3. Vind het verschil van de samples groot:

   De Driade: opener in het middengebied, minder punch in het laag, in het geheel lijkt het frequentiegebied ook wat meer in de hogere regionen te liggen dan in het laag waardoor het eea opener lijkt te klinken dan de Revel

   De Revel: het gehele frequentiegebied wordt bijna gelijk weergegeven verdeeld over alle frequentiegebieden. Meer punch in het laag. Minder upfront.

   Kon de samples van de ATC even niet vinden…

  4. Ben ook wel benieuwd naar het verschil (goede en minder goede kanten) tussen deze Revel’s en de ATC SCM40 en de Driades 3S die jullie hebben getest.

   Verder valt me op dat je over het laag zegt dat het niet per sé dieper gaat dan de Focal’s (wat je niet direct zou verwachten van de vergelijking met een, weliswaar goede, monitorspeaker). Was het niet voelbaar genoeg waardoor je meer voor een 228 versie zou gaan??

   1. Ik ga nog een video maken waarbij ik een soort round-up ga doen.

    De Focal heeft een opvallend diep laag. De Revel gaat niet dieper, maar het is wel strakker. Ik vind het genoeg voor praktisch alle muziek.

     1. Alle drie leggen ze de nadruk op een ander aspect van muziek weergave: coherentie over het hele geluidsspectrum (Revel), snelheid en nadruk op het midden gebied waar onze oren het meest gevoelig voor zijn (ATC) en lichtvoetigheid en autoriteit (Driade).

      Stel dat je uit die drie er 1 mag kiezen, welke kies je? Geen makkelijke keuze. Voor mezelf weet ik het wel, denk ik, maar het is echt geen makkelijke keus.

       1. Je kan het zelf beluisteren op de samples die zijn gemaakt van zowel de Revel als de Driade. Vergelijk de wel bekende opname van Jacques Loussier en je hoort dat de Driade een veel ‘wendbaarder’ geluid laat horen, het is meer hoofd in de wolken dan poten in de klei. Tegelijkertijd is de controle enorm en hoor je heel veel details in de klank van de instrumenten. De autoriteit zit hem in het feit dat dynamiek klinkt alsof het geen enkele moeite kost, die lichtvoetigheid blijft.

        Samples bij voorkeur luisteren met een hoofdtelefoon, dan hoor je de verschillen en het karakter van een speaker beter.

  5. Ik vind ‘t wel kleurrijk, in recensies, cliché’s, zoals hier aangaande Zwitserland en de VS op te sommen. Het brengt mijn reactie enigszins ook wat bloemrijk. Die Zwitserse precisie, waaronder men doorgaans de uurwerken bedoelt, is afkomstig uit Engeland. T.w. het was voor de Britten meer dan honderd jaar geleden goedkoper, hun uurwerken (de Chronometer, John Harrison), door werkeloze boeren gedurende de winter in Zwitserland te laten vervaardigen (die waren goedkoop). Wat speakers aangaat, dit is nimmer uitbesteedt. Zo kun je globaal stellen, de beste speakers, komen nog steeds uit Albion. Ook al klinken ze veelal kleurrijker. Misschien willen we dat ook?

   1. Natuurlijk zijn het ciché’s die we aanhalen. De wereld is in feite één groot land geworden door internet en internationaal transport. Maar ja: het is aan de andere kant niet voor niets een cliché… Er zit altijd wel een kern van waarheid in.

    1. Hoi Jaap,
     was niet als kritiek bedoeld.Is gewoon mijn eigen gedachte,dat er zoveel goede bands en artiesten uit de UK komen plus zoveel mensen die werkzaam zijn in de audio industrie.Dus zullen ze wel weten hoe het lekker moet klinken.Nogmaals mijn eigen hersenspinsels.

     1. Lekker klinken doet het vast… maar hoe neutraal is het ;-)? Als je naar Denemarken gaat kijken komen daar ongekend veel luidsprekers en units vandaan… zou je niet direct denken, maar het is toch echt zo.

  Geef een antwoord