Review Rega Saturn MK3 cd-speler/d-a converter – Door een ringetje

Voordelen

 • Klinkt geweldig
 • Werkt geruisloos en snel
 • Prima dac-gedeelte
 • Veelzijdigheid
 • Mooi front
 • Degelijk gemaakt

Nadelen

 • Dac beperkt tot 192 kHz
 • Geen SACD
 • Klep uit plastic
 • Prijs: € 2600

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Weergave

  Deze cd-speler klinkt geweldig. Dat moeten we toch even kwijt. Wie een cd afspeelt op de Rega Saturn MK3 zal daar blij van worden. Ongeacht de kwaliteit van de opname. Dit is zo’n speler die het beste uit elk zilveren schijfje haalt en de mindere kantjes gewoon negeert. Het eerste wat opvalt is het geweldige laag. We wisten niet dat er sublaag aanwezig was op albums van o.a. Björk, Massive Attack en Portishead. Bands die beats sowieso niet schuwen maar de Saturn MK3 puurt er nog een extra portie sublaag uit. Extra definitie en informatie waar we die voordien niet hoorden. Ideaal om op lager volume te genieten. 

  Het middengebied is sprankelend maar nooit analytisch of fris. Deze speler is niet gekleurd maar geeft kleur aan de muziek. Een belangrijke nuance. Hij geeft muziek een hart en een ziel. De klankkleur ofwel timbre van de instrumenten, instrumenten hebben kleur, is gloedvol. Muziek klinkt nooit kaal, kil of steriel. Dit is niet de meest inzichtelijke speler op de markt maar desondanks is de verstaanbaarheid hoog en de detaillering prima. Je wordt niet afgeleid van de kern van de muziek maar meegesleept en geraakt. Alles staat ook op de juiste plaats in het stereobeeld. De interactie tussen de cd-speler en dac is mooi in balans. Muzikaal en analoog lees je wel eens maar wij houden het op meeslepend, karaktervol en met een vleugje drama. 

  Luisteren

  Het leuke aan cd-spelers is dat je weer zin krijgt om je collectie uit te breiden. Speciaal voor deze review hebben we vier nieuwe schijfjes aangeschaft. Elk met hun eigen kwaliteiten en tekortkomingen. “Aja” van Steely Dan omwille van de geweldige productie. Ryan Adams “Live at Carnegie Hall” voor de intieme opname in een topzaal. Lana del Rey met “Norman Fucking Rockwell” vanwege de close-mic opname. En “Folklore” van Taylor Swift omwille van de steengoede songs. Op deze vier albums konden we perfect horen waar de Rega Saturn Mk3 toe in staat is. 

  Beginnen doen we met Steely Dan en de titeltrack ‘Aja’. Steely Dan klinkt goed op een krakende Philips transistor radio uit begin jaren tachtig maar komt pas echt tot zijn recht op een evenwichtig audiosysteem. En evenwichtig is het zeker. De altsax van Wayne Shorter komt prachtig door zonder overdreven snerpend te klinken maar het is de drumsectie van Steve Gadd die met alle aandacht gaat lopen. Die komt kristalhelder door en begeestert.

  “Folklore” van Taylor Swift klinkt helemaal in balans. Niets stoort. Niets leidt af. Favorieten als ‘Betty’ en ‘August’ klinken overtuigend en het hele album is voorbij voor we er erg in hebben. Nough said!

  Tijd voor “Live at Carnegie Hall” van Ryan Adams. De stream op Qobuz is goed en wordt al al een tijdje als referentie gebruikt maar de compact disc, op de Saturn, gaat nog ietsje verder. Adams’ stem is soms op het nippertje op de Musical Fidelity maar op de Rega valt zijn de s-klanken niet extra aangezet. De akoestiek van de zaal, de kleine kuchjes, het geschuifel, komt nog beter door op onze Revels. Kraakvers. Deze verguisde muzikant werkt hard aan zijn rehabilitatie en maakt inmiddels weer mooie muziek en dit optreden is en blijft een mijlpaal in zijn illustere carrière. 

  Bizar genoeg wil de gloednieuwe Lana Del Rey cd niet spelen op de Rega Saturn MK3. Op verschillende andere spelers wel maar hier niet. Een beetje een domper op de feestvreugde maar het is niet anders. Geen idee waaraan het ligt. Misschien komen we er ooit nog achter.

  Naast cd’s streamden we via de ingebouwde dac ook nieuw werk van o.a. Julia Jacklin, Stella Donnelly, Jack White, Anna Tivel, Hot Chip, Kokoroko, Cass McCombs, Danger Mouse, Florist, Julien Baker, Damien Jurado, Momma, John Moreland en Nina Nastasia. 

  Type product
  CD-speler
  Ingangen
  • Digitaal Coaxiaal
  • Digitaal Optisch
  • Digitaal USB
  Uitgangen
  • Analoog RCA
  • Digitaal Coaxiaal
  • Digitaal Optisch
  Maxiamale bitdiepte
  24 bit
  Maximale samplingrate
  192 kHz
  Gewicht
  10 Kg
  Afmetingen
  • Breedte: 43 cm
  • Diepte: 32 cm
  • Hoogte: 8 cm
   
   
   

  Winkels met Rega

  Bender Hifi

  Steenstraat 54
  6828 CM Arnhem, Gelderland, NL

  Contact

  7 reacties

  1. Ik weet dat jullie van Alpha Audio helemaal voor streaming zijn, maar wanneer het op geluidskwaliteit aankomt wint de cd het met 2 vingers in de neus. Streaming is voor gemak en achtergrondmuziek. Ook een goedkoper cd speler, Marantz cd 6007 of Rotel tribute b.v., speelt een zeker qua kosten vergelijkbare streamer helemaal weg. Maar de hedendaagse consument luistert niet meer; alleen gemak telt nog.

   1. Dag Obi,

    We zijn naast techneuten ook muziekliefhebbers hoor en als een cd-speler zoals de Rega Saturn MK3 of Denon DCD A110 goed klinkt gaan we het zeker niet nalaten te zeggen. Meer zelfs, zowel Jaap als mezelf geven in onze respectievelijke reviews aan dat de cd-speler onze streamer wegspeelt.

    Maar het verschil met een geoptimaliseerd netwerk in combinatie met een topstreamer is best klein geworden hoor. Toch klinkt de ‘good old’ compact disc nog steeds bijzonder goed en kan je met een relatief betaalbare speler een heel eind komen.

    Gebruiksgemak vinden we op zich geen negatief iets en is een belangrijke factor geworden in audio.
    Maar uiteraard streven we allemaal naar de beste weergave. Voor velen is dit nog steeds via een platenspeler of een cd-speler maar ook streaming is de laatste jaren erg volwassen geworden hoor.

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

   2. Ik heb een hele goedkope cd speler (Marantz CD5005) maar die maakt met speels gemak gehakt van mijn streamer die het driedubbele heeft gekost. Juist dat extra laag dat hier ook beschreven wordt herken ik erg terug. Ik heb net de cd ‘To the bone’ van Steven Wilson geluisterd en vergeleken met de stream op Qobuz….Tja, iedereen hier thuis hoort het verschil. Lijkt wel of er toch iets van compressie aanwezig is op de stream. En die laag weergave, dat lijkt op een cd toch wel dieper te gaan…

    Aan de andere kant vind ik het het gebruiksgemak van een streamer heel erg fijn. Lekker nieuwe muziek ontdekken en vooral lekker browsen. Kortom, ik ben met beide heel erg blij en afhankelijk van mijn stemming kies ik voor het audio medium in kwestie.

    1. Om streaming goed te laten klinken moet je nogal wat doen. Vanuit gebruiksgemak, beschikbaarheid (muziek op je mobiele telefoon) en de beschikbaarheid van een gigantische bibliotheek met muziek is streaming onverslaanbaar, maar de digitale stroom van data temmen tot een goed klinkend geheel is zo eenvoudig nog niet.

     Hoe meer we met digitale techniek bezig zijn, hoe meer we ontdekken dat ieder stapje en element in de keten hoorbare impact heeft. We zitten op dit moment te peuren in de diepe donkere kelders van de digitale techniek. Ik weet nog niet of we uit die kelders komen met iets bruikbaars in handen.

  2. Dag Geoffrey,

   Leuk dat we nog eens een alpha approved CD speler krijgen en een enthousiaste recensent! 🙂
   Ik heb nog een vraagje:
   Je hebt de CD speler (2600 Euro voor CD speler met DAC) vergeleken met de Sonnet Hermes streamer transport (nu 1200 Euro en ongeveer 2 jaar oud).
   Ik vraag mij af, indien je in de mogelijkheid zou zijn om te vergelijken met recente streamers zoals de Lumin U2 Mini streamer transport (2390 Euro) of de Auralic Aries G1.1 streamer transport (2999 Euro), wat dan de bevindingen zouden zijn?
   Een review hiervan zou zeker welkom zijn.

   Bedankt voor de review, het was zeker een opsteker kennis te maken met deze muzikale CD speler.

   Vriendelijke groeten

   Bart

  Geef een antwoord