web analytics

Review Rega io geïntegreerde versterker

Voordelen

 • Weergave
 • Uitstekende inputs
 • Uitstekende hoofdtelefoonversterker
 • Afstandsbediening
 • Phono trapje

Nadelen

 • Beperkt aantal inputs
 • Geen digitale inputs
 • Volume regelen via afstandsbediening
 • Wordt warm
 • Prijs: € 489

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Rega io

  Inleiding

  Nee, u leest het goed, we hebben het vandaag niet over de Rega Brio maar wel over zijn kleine broertje: De Rega io! Rega Research uit het Verenigd Koninkrijk brengt zo zijn meest budgetvriendelijke versterker op de markt. Eentje die mikt op de beginnende audiofiel die een betaalbare oplossing zoekt om ergens een paar fijne monitors en een (Rega) platenspeler op aan te sluiten. We waren dan ook erg blij dat importeur Joenit een testexemplaar beschikbaar had want Rega ontgoochelt namelijk nooit. Deze firma is zo stabiel als het tikken van de Big Ben nabij de Tower Bridge. 

  We hebben eerder de Brio en de Aethos getest en die konden ons allebei erg charmeren. De naam io werd vreemd genoeg al eens gebruikt voor een losse dac en wordt nu weer opgeraapt voor de afgeslankte versie van de Brio. Ergens logisch gezien de lettercombinatie van beide. Geen idee waar de letters io voor staan (Input/output?) maar we hebben wel begrepen dat de io bij de nieuwe ‘Kyte’ bookshelfs hoort. Toch is deze versterker goed genoeg om op eigen benen te staan. Let’s check it out!

  Bouw en uiterlijk

  De io is een volledig analoge, geïntegreerde versterker met twee keer 30 watt (klasse A/B) aan boord. Het doosje zelf is onopvallend en heeft nergens een ‘wauw’ factor. Rega kiest resoluut voor soberheid om zo de prijs van deze versterker te drukken. Toch werd er heel wat aandacht besteed aan het maken van het kastje getuige de aparte lijn in de fabriek in Essex (Southend-On-Sea) om dit chassis snel en kostenefficiënt te produceren. Heel wat producten ,zoals de de Rega Aria (phono), gebruiken nu dit kastje. De Rega io weegt 2,9kg en heeft volgende afmetingen: B18xD29xH7cm. Klein maar fijn dus maar vooral heerlijk compact. Ideaal om ergens discreet op een meubeltje te plaatsen of om eventueel in een kast weg te stoppen. Maar weet dat het een Rega is en dat het ding warm wordt. 

  Vooraan licht het typische rode logo op wanneer we de versterker aan het net hangen. Ook de geselecteerde input wordt met datzelfde rood aangeduid. We zien rechts de Alps volumeknop (die een mooie weerstand heeft bij het draaien) en in het midden de inputs. Links is er nog een 3,5mm hoofdtelefoon output en de aan/uit knop en dat is het voor de voorzijde. Strak, overzichtelijk en vooral erg sober. Achteraan zijn er drie single-ended inputs voorzien waarvan eentje voor een platenspeler (MM phono). Twee paar luidsprekerklemmen en de aansluiting voor het netsnoer en daarmee hebben we ook de achterzijde gehad.  

  Dan maar eens binnenin piepen want daar is de meeste aandacht naartoe gegaan lijkt ons. We zien een mooie lineaire voeding, een paar Sanken transistors en verder een netjes in elkaar gestoken geheel. Ashton Wagner, hoofdingenieur bij Rega, heeft toegezien op de bouw van de bescheiden io en heeft wat ons betreft voortreffelijk werk geleverd. Om binnen dit beperkt budget zo’n resultaat te bekomen, moet je van goeden huize zijn. Alles wat Rega maakt wordt overigens volledig in het Verenigd Koninkrijk gefabriceerd en dat is echt wel iets om fier op te zijn in deze globaliserende tijden.

  De afstandsbediening, een stokpaardje van ons, is bijzonder geslaagd. Net genoeg knopjes, niet te groot, niet te klein en vooral intuïtief. Een degelijke afstandsbediening versterkt, wat ons betreft, de beleving bij het luisteren naar muziek. Spijtig dat het regelen van het volume zelf, net als bij de Brio en Aethos, met relatief grote stappen omhoog gaat zodat heel juist afstellen, vooral ‘s avonds, niet evident is. 

  2 reacties

  Geef een reactie