Home Review Rega Brio versterker

Review Rega Brio versterker

17

Voordelen

  • Weergave met ballen
  • Verfijning en detail
  • Geen voorkeur qua genre

Nadelen

  • Geen digitale inputs
  • Laag kan overheersen

Prijs: € 799

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Rega Brio

Voor wie

Inhoud

Het is moeilijk uit te leggen hoe de Brio het beste uit onze muziek weet te peuteren. Hij lijkt de muziek vast te grijpen en niet meer los te laten. Geen enkele versterker is perfect natuurlijk en of deze Brio bij uw persoonlijke wensen past is nog maar de vraag. Er zijn geen digitale aansluitingen en het aantal watts is beperkt. Op de Monitor Audio Silver 300 vloerstaander bijvoorbeeld missen we controle en is de weergave wat uit balans. Die 50 watts hebben hun limieten natuurlijk.

Maar met monitorspeakers combineert deze Brio uitstekend. Zowel op de Audiovector QR1 als op de Sonus Faber Sonetto I, beide met een gevoeligheid van 87db/watt/meter, gaat het prima. Nochtans hebben ze allebei wel wat stroom nodig om goed te klinken. Maar de manier waarop de Rega Brio met ‘euhm’ brio het beste uit beide luidsprekers haalt is opvallend.

Playlist

Dat merken we vooral bij het afspelen van onze testtracks. Momenteel zitten daar o.a Massive Attack, War on Drugs, Ahmad Jamal, Shubert, Blood Orange en Cowboy Junkies in. Een zootje ongeregeld op het eerste zicht (gehoor) maar ze hebben zo hun redenen om erin te staan.

De Rega Brio slaagt erin om elk genre met overtuiging over te brengen en dat gebeurt echt niet zo vaak. Hij maakt geen onderscheid. Klassiek kan wel nog wat ruimtelijker maar de Brio brengt het behoorlijk geloofwaardig. Pop, jazz, country en rock gaan wel goed. Erg goed zelfs.

Gebruikte apparatuur

Bron NAD M50
DAC Dion Audio NOS DAC16
Luidsprekers Audiovector QR1, Sonus Faber Sonetto I, Monitor Audio Silver 300
Stands Isoacoustics Aperta
Kabels Grimm Audio TRP, Supra Sword, Audioquest Go4

Conclusie

U heeft waarschijnlijk al lang door dat we erg gecharmeerd zijn door de Rega Brio. Hij is niet perfect maar het geluid dat uit dit bescheiden doosje komt is erg goed. We hebben geen flauw idee hoe Rega dit voor elkaar krijgt en het maakt ons eigenlijk ook niet zoveel uit. Waarschijnlijk een keuze voor een heel degelijke voeding met goede componenten. Wat we wel weten is dat dit een versterker is die de muziek laat primeren en je telkens weer laat genieten van je favoriete albums. Een hele fijne budgetvriendelijke versterker.

Winkels met Rega

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Stationsweg 87
9471 GM Zuidlaren, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Koningsstraat 35
2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

17 REACTIES

  1. Dag Geoffrey en co,

    Ik hou ervan om wat te experimenteren dus heb ik recent de Dion Audio NOS DAC op de kop getikt. Jij gebruikt/gebruikte hem ook zie ik. Ik was benieuwd naar de kwaliteit van het apparaat, de puurheid van non oversampling en de veelbesproken TDA1543 chip van Philips. En kan ik inschatten wat een losse DAC doet in mijn set.

    Nu was mijn vraag of je hem naast het beluisteren van CD’s ook nuttig kan gebruiken om via streaming muziek te beluisteren die enkel in CD kwaliteit (48 khz 16 bit) beschikbaar is ? Ik neem aan dat je technisch wel naar hi-res kan luisteren met deze DAC (bij mij brandt het rode lichtje vooraan toch) maar dat dit dan geen effect heeft ? En er is natuurlijk de Dion DAC 32.

    En hoe verhoudt hij zich tot de andere DAC’s in je referentie set ? Of anders gezegd, is een goede 32bit DAC per definitie altijd beter dan een 16bit DAC ?

    Ik vergelijk hem met de interne dual Wolfson dac chips van mijn Cambridge audio CXN v2. De Dion klinkt voor mij subtiel maar duidelijk meer gebalanceerd, wat voor mij wat meer rust brengt. Met betere speakers zou dit nog sterker naar voren komen denk ik.

    Groetjes !

  2. Ik heb de Rega geprobeerd. De dynamische shifts zijn ongekend. Nog nooit zoiets gehoord. Maar voor langer luisteren, als achtergrond muziek, vond ik hem te opdringerig. Hij blijft de aandacht vragen.

    Als ik groter behuisd zou zijn had ik hem gehouden en speciale kamer voor hem ingericht: Even helemaal los en daarna weer rustig een krantje lezen in de woonkamer.

    • Hallo,

      Jaap heeft de Brio niet beluisterd. Wat ik wel kan zeggen is: Hoe goed de Brio ook is, (hij is echt goed) toch denk ik dat de verhouding tussen de Épicon en de Brio een beetje uit balans zal zijn. De Brio zal wat vermogen en vooral verfijning tekortkomen om de épicons echt op niveau aan te sturen. De Épicons kunnen een erg hoog niveau halen en verdienen daardoor een nóg betere versterking.

      Vriendelijke groeten
      Geoffrey

    • Voor heel veel mensen is een dac geen extra, maar een basis-functie. Als ik thuis kijk heb ik letterlijk ‘0’ analoge bronnen. Dat is de reden dat ik voor een dac/pre-amp (Metrum Adagio) ben gegaan. Maar het verschilt natuurlijk per gebruiker. En het is mooi dat er fabrikanten zijn die nog producten in het assortiment hebben die deze doelgroep bedient.

      • DE Dac is inderdaad tegenwoordig DE belangrijkste in een installatie, in zaken het upgraden van de installatie. Kwam er achter toen ik de cd speler toslink aansloot op de WXC-50 van Yamaha, noem geen merk, want het is logisch dat deze spotgoedkope preamp streamer de cd speler via de digitale uitgang veel beter laat klinken, omdat de WXC-50 ‘n paar jaar later op de markt kwam. Dus is de DAC veel beter. De techniek gaat tenslotte razendsnel vooruit. Maar moet hier wel een kanttekening bij maken. De rest luidsprekerboxen en eindversterker(s) moeten wel van goede kwaliteit zijn om de verschillen te horen.

×