web analytics

Review Rega Brio versterker

Voordelen

 • Weergave met ballen
 • Verfijning en detail
 • Geen voorkeur qua genre

Nadelen

 • Geen digitale inputs
 • Laag kan overheersen
 • Prijs: € 799

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Rega Brio

  Conclusie

  U heeft waarschijnlijk al lang door dat we erg gecharmeerd zijn door de Rega Brio. Hij is niet perfect maar het geluid dat uit dit bescheiden doosje komt is erg goed. We hebben geen flauw idee hoe Rega dit voor elkaar krijgt en het maakt ons eigenlijk ook niet zoveel uit. Waarschijnlijk een keuze voor een heel degelijke voeding met goede componenten. Wat we wel weten is dat dit een versterker is die de muziek laat primeren en je telkens weer laat genieten van je favoriete albums. Een hele fijne budgetvriendelijke versterker.

  Voor wie

  Inhoud

  Het is moeilijk uit te leggen hoe de Brio het beste uit onze muziek weet te peuteren. Hij lijkt de muziek vast te grijpen en niet meer los te laten. Geen enkele versterker is perfect natuurlijk en of deze Brio bij uw persoonlijke wensen past is nog maar de vraag. Er zijn geen digitale aansluitingen en het aantal watts is beperkt. Op de Monitor Audio Silver 300 vloerstaander bijvoorbeeld missen we controle en is de weergave wat uit balans. Die 50 watts hebben hun limieten natuurlijk.

  Maar met monitorspeakers combineert deze Brio uitstekend. Zowel op de Audiovector QR1 als op de Sonus Faber Sonetto I, beide met een gevoeligheid van 87db/watt/meter, gaat het prima. Nochtans hebben ze allebei wel wat stroom nodig om goed te klinken. Maar de manier waarop de Rega Brio met ‘euhm’ brio het beste uit beide luidsprekers haalt is opvallend.

  Playlist

  Dat merken we vooral bij het afspelen van onze testtracks. Momenteel zitten daar o.a Massive Attack, War on Drugs, Ahmad Jamal, Shubert, Blood Orange en Cowboy Junkies in. Een zootje ongeregeld op het eerste zicht (gehoor) maar ze hebben zo hun redenen om erin te staan.

  De Rega Brio slaagt erin om elk genre met overtuiging over te brengen en dat gebeurt echt niet zo vaak. Hij maakt geen onderscheid. Klassiek kan wel nog wat ruimtelijker maar de Brio brengt het behoorlijk geloofwaardig. Pop, jazz, country en rock gaan wel goed. Erg goed zelfs.

  Gebruikte apparatuur

  Bron NAD M50
  DAC Dion Audio NOS DAC16
  Luidsprekers Audiovector QR1, Sonus Faber Sonetto I, Monitor Audio Silver 300
  Stands Isoacoustics Aperta
  Kabels Grimm Audio TRP, Supra Sword, Audioquest Go4

  17 reacties

  1. Dag Geoffrey en co,

   Ik hou ervan om wat te experimenteren dus heb ik recent de Dion Audio NOS DAC op de kop getikt. Jij gebruikt/gebruikte hem ook zie ik. Ik was benieuwd naar de kwaliteit van het apparaat, de puurheid van non oversampling en de veelbesproken TDA1543 chip van Philips. En kan ik inschatten wat een losse DAC doet in mijn set.

   Nu was mijn vraag of je hem naast het beluisteren van CD’s ook nuttig kan gebruiken om via streaming muziek te beluisteren die enkel in CD kwaliteit (48 khz 16 bit) beschikbaar is ? Ik neem aan dat je technisch wel naar hi-res kan luisteren met deze DAC (bij mij brandt het rode lichtje vooraan toch) maar dat dit dan geen effect heeft ? En er is natuurlijk de Dion DAC 32.

   En hoe verhoudt hij zich tot de andere DAC’s in je referentie set ? Of anders gezegd, is een goede 32bit DAC per definitie altijd beter dan een 16bit DAC ?

   Ik vergelijk hem met de interne dual Wolfson dac chips van mijn Cambridge audio CXN v2. De Dion klinkt voor mij subtiel maar duidelijk meer gebalanceerd, wat voor mij wat meer rust brengt. Met betere speakers zou dit nog sterker naar voren komen denk ik.

   Groetjes !

   1. Hallo,

    Ik zie niet in waarom je hem niet zo gebruiken op je streamer. Elke Nos dac is beperkt uiteraard maar biedt zoals u zegt andere zaken. Als u van die sound houdt zoek dan rustig naar een betere Nos dac. Mijn Metrum Acoustics Onyx was een enorme sprong vooruit op de Dion. De Sonnet Morpheus is dan weer een sprong vooruit op de Onyx.

    Groeten
    Geoffrey

   1. Dag Joeri,

    De Brio biedt als puur analoge versterker meer verfijning en drive dan het ook al erg goeie analoge deel van de SA10. Die laatste heeft dan wel weer een fijne dac en leuke functies en is dus een pak completer.

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

    1. Bedankt voor de reacties. De Brio had wat mij betreft mee mogen doen in de vergelijkingtest :). Maar als ik het goed begrijp was die alleen voor versterkers met DAC.

     Van mij mag mn toekomstige versterker puur analoog zijn . Ik heb momenteel een (basis) DAC van Yamaha WXC-50), maar die kan ik ook nog vervangen door een Shiit Audio of iets dergelijks. Mn bronnen zijn een Marantz DV4400 (cds) en spotify + flac via de wxc.
     De NAD c328 vind ik ook interessant, maar er zijn niet veel reviews van te vinden.
     Over de Brio zijn veel partijen positief…

  2. Ik heb de Rega geprobeerd. De dynamische shifts zijn ongekend. Nog nooit zoiets gehoord. Maar voor langer luisteren, als achtergrond muziek, vond ik hem te opdringerig. Hij blijft de aandacht vragen.

   Als ik groter behuisd zou zijn had ik hem gehouden en speciale kamer voor hem ingericht: Even helemaal los en daarna weer rustig een krantje lezen in de woonkamer.

   1. Hallo,

    Jaap heeft de Brio niet beluisterd. Wat ik wel kan zeggen is: Hoe goed de Brio ook is, (hij is echt goed) toch denk ik dat de verhouding tussen de Épicon en de Brio een beetje uit balans zal zijn. De Brio zal wat vermogen en vooral verfijning tekortkomen om de épicons echt op niveau aan te sturen. De Épicons kunnen een erg hoog niveau halen en verdienen daardoor een nóg betere versterking.

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

   1. Voor heel veel mensen is een dac geen extra, maar een basis-functie. Als ik thuis kijk heb ik letterlijk ‘0’ analoge bronnen. Dat is de reden dat ik voor een dac/pre-amp (Metrum Adagio) ben gegaan. Maar het verschilt natuurlijk per gebruiker. En het is mooi dat er fabrikanten zijn die nog producten in het assortiment hebben die deze doelgroep bedient.

    1. DE Dac is inderdaad tegenwoordig DE belangrijkste in een installatie, in zaken het upgraden van de installatie. Kwam er achter toen ik de cd speler toslink aansloot op de WXC-50 van Yamaha, noem geen merk, want het is logisch dat deze spotgoedkope preamp streamer de cd speler via de digitale uitgang veel beter laat klinken, omdat de WXC-50 ‘n paar jaar later op de markt kwam. Dus is de DAC veel beter. De techniek gaat tenslotte razendsnel vooruit. Maar moet hier wel een kanttekening bij maken. De rest luidsprekerboxen en eindversterker(s) moeten wel van goede kwaliteit zijn om de verschillen te horen.

     1. Ferdy. Probeer af en toe wat genuanceerder zaken op te schrijven. Nieuwer is lang niet altijd beter. Een dCS DAC van 10 jaar oud klinkt nog steeds geweldig en veel beter dan een Yamaha wxc-50. Lijkt me logisch.

      1. Jaap, ik probeer geen appels met peren te vergelijken. Elke lezer begrijpt toch wel, dat ik een huidige luidsprekerbox van €500,– niet prefereert boven de Quad’s 57 van 50 jaar oud. Maar zal voortaan, opletten wat ik schrijf.

       1. Het gaat erom hoe je het schrijft. Je brengt geen nuance aan. En aangezien communicatie 90% body-language is valt er online dus veel weg. Daarom is het cruciaal hoe je je woorden kiest.

  Geef een reactie