web analytics

Review Rega Brio versterker

Voordelen

 • Weergave met ballen
 • Verfijning en detail
 • Geen voorkeur qua genre

Nadelen

 • Geen digitale inputs
 • Laag kan overheersen
 • Prijs: € 799

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Rega Brio

  Set-up

  Inhoud

  De Rega Brio kost twee keer zoveel als de NAD 316BEE V2 dus verwachten we wel wat qua prestaties en klank. En de BEE was al erg goed. We sluiten de Brio aan op onze Audiovector QR1 monitors. Onze Dion Audio NOS dac met Philips TDA 1543 chips sluiten we via de AES/EBU input gebalanceerd aan op onze trouwe NAD M50. Die laatste ontving vorige week nog een update en is door zijn flexibiliteit een zalige streamer om mee te werken. Je kan er werkelijk alle kanten mee uit en de weergave staat buiten kijf.

  Impact

  Wanneer we een nieuw element aan de set toevoegen, horen we onmiddellijk de verschillen door onze luidsprekers. Meestal zijn die relatief beperkt maar wel duidelijk hoorbaar. Maar met de Brio in het spel wisten we eventjes niet wat we hoorden. Wat gebeurt hier allemaal? De Brio heeft geen zin om tweede viool te spelen. Hij wil het geluid bepalen. Tijd voor nader onderzoek.

  Compleet

  Onmiddellijk valt op dat er nu veel meer fundament zit in de laagste regionen. We weten dat de QR1 wel wat hulp kan gebruiken in het laag, maar dat er zoveel marge opzat hadden we niet durven vermoeden. Onze JVC receiver voegt ook wat ‘oomph’ toe, net als de Arcam SA 10, maar niet zo opvallend als de Brio.

  We gaan letterlijk in één sprong van magere naar volle melk! Alsof de Audiovectors nu op steroïden spelen.

  Toch blijft het laag strak maar heeft het gewoon meer impact. Bij luidsprekers die intrinsiek al voldoende laag hebben kan het wat té veel worden maar hier is het heerlijk.

  Maar daar blijft het niet bij. De Brio blijkt niet enkel een gespierde krachtpatser te zijn. Hij heeft ook een gevoelige kant. Want aan de andere zijde van het spectrum wacht ons een tweede verrassing. Het aangezette hoog in onze Audiovectors kan soms wat bijten maar de Brio is niet agressief. Hij is organisch en laat toch alles mooi door. De klankkleur van de instrumenten benadert wat ons betreft de perfectie. Ze blinken letterlijk en figuurlijk in hun vel.

  Stemmen krijgen dan weer meer panache, drama en emotie. De algemene balans helt over naar de warmere kant van neutraal en we worden steeds opnieuw in de muziek getrokken. We staan echt versteld van wat dit kleine schoenendoosje allemaal presteert. Door jaren aan een stuk de prestaties van deze versterker te verfijnen wordt een fijne weergave bekomen. Een weergave die met de juiste luidsprekers zorgt voor langdurig luisterplezier.

  17 reacties

  1. Dag Geoffrey en co,

   Ik hou ervan om wat te experimenteren dus heb ik recent de Dion Audio NOS DAC op de kop getikt. Jij gebruikt/gebruikte hem ook zie ik. Ik was benieuwd naar de kwaliteit van het apparaat, de puurheid van non oversampling en de veelbesproken TDA1543 chip van Philips. En kan ik inschatten wat een losse DAC doet in mijn set.

   Nu was mijn vraag of je hem naast het beluisteren van CD’s ook nuttig kan gebruiken om via streaming muziek te beluisteren die enkel in CD kwaliteit (48 khz 16 bit) beschikbaar is ? Ik neem aan dat je technisch wel naar hi-res kan luisteren met deze DAC (bij mij brandt het rode lichtje vooraan toch) maar dat dit dan geen effect heeft ? En er is natuurlijk de Dion DAC 32.

   En hoe verhoudt hij zich tot de andere DAC’s in je referentie set ? Of anders gezegd, is een goede 32bit DAC per definitie altijd beter dan een 16bit DAC ?

   Ik vergelijk hem met de interne dual Wolfson dac chips van mijn Cambridge audio CXN v2. De Dion klinkt voor mij subtiel maar duidelijk meer gebalanceerd, wat voor mij wat meer rust brengt. Met betere speakers zou dit nog sterker naar voren komen denk ik.

   Groetjes !

   1. Hallo,

    Ik zie niet in waarom je hem niet zo gebruiken op je streamer. Elke Nos dac is beperkt uiteraard maar biedt zoals u zegt andere zaken. Als u van die sound houdt zoek dan rustig naar een betere Nos dac. Mijn Metrum Acoustics Onyx was een enorme sprong vooruit op de Dion. De Sonnet Morpheus is dan weer een sprong vooruit op de Onyx.

    Groeten
    Geoffrey

   1. Dag Joeri,

    De Brio biedt als puur analoge versterker meer verfijning en drive dan het ook al erg goeie analoge deel van de SA10. Die laatste heeft dan wel weer een fijne dac en leuke functies en is dus een pak completer.

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

    1. Bedankt voor de reacties. De Brio had wat mij betreft mee mogen doen in de vergelijkingtest :). Maar als ik het goed begrijp was die alleen voor versterkers met DAC.

     Van mij mag mn toekomstige versterker puur analoog zijn . Ik heb momenteel een (basis) DAC van Yamaha WXC-50), maar die kan ik ook nog vervangen door een Shiit Audio of iets dergelijks. Mn bronnen zijn een Marantz DV4400 (cds) en spotify + flac via de wxc.
     De NAD c328 vind ik ook interessant, maar er zijn niet veel reviews van te vinden.
     Over de Brio zijn veel partijen positief…

  2. Ik heb de Rega geprobeerd. De dynamische shifts zijn ongekend. Nog nooit zoiets gehoord. Maar voor langer luisteren, als achtergrond muziek, vond ik hem te opdringerig. Hij blijft de aandacht vragen.

   Als ik groter behuisd zou zijn had ik hem gehouden en speciale kamer voor hem ingericht: Even helemaal los en daarna weer rustig een krantje lezen in de woonkamer.

   1. Hallo,

    Jaap heeft de Brio niet beluisterd. Wat ik wel kan zeggen is: Hoe goed de Brio ook is, (hij is echt goed) toch denk ik dat de verhouding tussen de Épicon en de Brio een beetje uit balans zal zijn. De Brio zal wat vermogen en vooral verfijning tekortkomen om de épicons echt op niveau aan te sturen. De Épicons kunnen een erg hoog niveau halen en verdienen daardoor een nóg betere versterking.

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

   1. Voor heel veel mensen is een dac geen extra, maar een basis-functie. Als ik thuis kijk heb ik letterlijk ‘0’ analoge bronnen. Dat is de reden dat ik voor een dac/pre-amp (Metrum Adagio) ben gegaan. Maar het verschilt natuurlijk per gebruiker. En het is mooi dat er fabrikanten zijn die nog producten in het assortiment hebben die deze doelgroep bedient.

    1. DE Dac is inderdaad tegenwoordig DE belangrijkste in een installatie, in zaken het upgraden van de installatie. Kwam er achter toen ik de cd speler toslink aansloot op de WXC-50 van Yamaha, noem geen merk, want het is logisch dat deze spotgoedkope preamp streamer de cd speler via de digitale uitgang veel beter laat klinken, omdat de WXC-50 ‘n paar jaar later op de markt kwam. Dus is de DAC veel beter. De techniek gaat tenslotte razendsnel vooruit. Maar moet hier wel een kanttekening bij maken. De rest luidsprekerboxen en eindversterker(s) moeten wel van goede kwaliteit zijn om de verschillen te horen.

     1. Ferdy. Probeer af en toe wat genuanceerder zaken op te schrijven. Nieuwer is lang niet altijd beter. Een dCS DAC van 10 jaar oud klinkt nog steeds geweldig en veel beter dan een Yamaha wxc-50. Lijkt me logisch.

      1. Jaap, ik probeer geen appels met peren te vergelijken. Elke lezer begrijpt toch wel, dat ik een huidige luidsprekerbox van €500,– niet prefereert boven de Quad’s 57 van 50 jaar oud. Maar zal voortaan, opletten wat ik schrijf.

       1. Het gaat erom hoe je het schrijft. Je brengt geen nuance aan. En aangezien communicatie 90% body-language is valt er online dus veel weg. Daarom is het cruciaal hoe je je woorden kiest.

  Geef een reactie