Review Rega Brio versterker

Voordelen

 • Weergave met ballen
 • Verfijning en detail
 • Geen voorkeur qua genre

Nadelen

 • Geen digitale inputs
 • Laag kan overheersen
 • Prijs: € 799

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Rega Brio

  Inleiding

  Inhoud

  Onze zoektocht naar betaalbare audiojuweeltjes brengt ons deze keer bij het Britse merk Rega. Vreemd genoeg hebben we bij Alpha Audio nog nooit een product van Rega Research getest en daar moest maar eens verandering in komen. We ontvangen de versterker via importeur Joenit van wie we onlangs nog de fantastische Totem Signature One op bezoek hadden. Op beurzen worden Totem luidsprekers steevast met Rega versterkers getest en die combinatie werkt erg goed. De Rega Brio is de laatste versie van deze, inmiddels illustere, budgetversterker.

  Normaal proberen we bij Alpha altijd gloednieuwe producten te testen en uiteraard is deze werkwijze de meest relevante. Maar hoewel de Brio al meer dan een jaar uit is, stond hij nog steeds bovenaan ons verlanglijstje. Want als we het over betaalbare pareltjes hebben kunnen we niet om de Brio heen. Die is door de jaren heen nu eenmaal een klassieker geworden in zijn prijsklasse. Daarbij komt dat Rega niet elk jaar aan een bestaande versterker sleutelt, laat staan dat ze een nieuw model uitbrengen. De eerste Brio dateert alweer van 1998!

  De nieuwste Brio is ontworpen door hoofdtechnicus Terry Bateman, die ook al de allereerste versie voor zijn rekening nam. De opbouw van de Brio is blijkbaar gebaseerd op een oud ontwerp uit de jaren ’70. Dat op zich vinden wij bijzonder intrigerend. Waar heel wat fabrikanten op zoek gaan naar de meest geavanceerde technieken kunnen wij een terugkeer naar de roots wel waarderen. Maar dan moet alles wel kloppen natuurlijk.

  Bouw en uiterlijk

  De nieuwste versie van de Brio is een volledig analoge klasse A/B geïntegreerde versterker zonder toeters of bellen. Hij levert een bescheiden 50 watt in 8 ohm. Het is een langwerpige versterker die half zo breed is als een standaard toestel. Hierdoor kunt u hem echt overal kwijt maar staat hij misschien minder handig in het hifirack. Hou er ook rekening mee dat hij wat dieper is dan gemiddeld. Bij ons past hij nog net op het meubel.

  Het front ziet er behoorlijk strak uit met rechts de volumeknop. Het is een apart model met holle schijf. Wij vinden het wel iets hebben. In het midden worden de inputs aangeduid door cijfers van 1 tot 5. De actieve input licht rood op net als het Rega logo. Links zien we een volwaardige hoofdtelefoonuitgang en de aan/uit knop. Niet te veel gedoe dus.

  Achteraan vinden we vijf rca-ingangen waarvan de eerste een phono-input is. De zesde aansluiting is dan weer een record uitgang. Wie gebruikt die nog?

  Omdat de luidsprekeraansluiting erg dicht bij elkaar staan lijkt het ons het beste om banaanstekkers of blanke draad te gebruiken. Spades worden moeilijk schatten we in. De doorlopende uiteinden van het chassis zorgen er tevens voor dat het niet altijd even gemakkelijk is om één en ander aan te sluiten. Onze Supra Sword kabel bijvoorbeeld ging er niet zo vlotjes in.

  Digibeet

  Digitale inputs zijn er net als op de NAD 316 BEE niet te vinden. Hoeft ook helemaal niet met al die mooie losse dacs die de laatste jaren op de markt zijn gekomen. Toch kan het een reden zijn om deze versterker links te laten liggen. Dat zou volgens ons een grove vergissing zijn.

  In de doos zit een eenvoudige, maar handige, afstandsbediening voorzien van alle nodige functies. Het regelen van het volume gaat met relatief grote sprongen waardoor het soms moeilijk is om het geluid net goed te krijgen. Maar al bij al valt het mee. Verder zit het doosje goed in elkaar maar is het sober qua uiterlijk. Alles samen weegt deze Brio iets meer dan 5 kg.

  Features

  Hoewel er op het eerste gezicht misschien niet veel meer te vertellen valt over deze versterker zijn de weinige extraatjes die de versterker bezit beslist de moeite waard. We zeiden al dat er een hoofdtelefoonuitgang op de Brio zit en dat is voor het eerst. We vinden dit een goede zet van Rega want heel wat audio-liefhebbers hebben een leuke hoofdtelefoon liggen voor in de late uurtjes.

  Een tweede, logische toevoeging is de phono-ingang (moving magnet). Rega heeft een reputatie op te houden wat betreft platenspelers en phono-versterkers en deze input zal dan ook voldoende aandacht gekregen hebben. Heeft u nog geen platenspeler dan moet u zeker eens de nieuwe Rega Planar serie bekijken.

   

  Winkels met Rega

  Bender Hifi

  Steenstraat 54
  6828 CM Arnhem, Gelderland, NL

  Contact

  17 reacties

  1. Dag Geoffrey en co,

   Ik hou ervan om wat te experimenteren dus heb ik recent de Dion Audio NOS DAC op de kop getikt. Jij gebruikt/gebruikte hem ook zie ik. Ik was benieuwd naar de kwaliteit van het apparaat, de puurheid van non oversampling en de veelbesproken TDA1543 chip van Philips. En kan ik inschatten wat een losse DAC doet in mijn set.

   Nu was mijn vraag of je hem naast het beluisteren van CD’s ook nuttig kan gebruiken om via streaming muziek te beluisteren die enkel in CD kwaliteit (48 khz 16 bit) beschikbaar is ? Ik neem aan dat je technisch wel naar hi-res kan luisteren met deze DAC (bij mij brandt het rode lichtje vooraan toch) maar dat dit dan geen effect heeft ? En er is natuurlijk de Dion DAC 32.

   En hoe verhoudt hij zich tot de andere DAC’s in je referentie set ? Of anders gezegd, is een goede 32bit DAC per definitie altijd beter dan een 16bit DAC ?

   Ik vergelijk hem met de interne dual Wolfson dac chips van mijn Cambridge audio CXN v2. De Dion klinkt voor mij subtiel maar duidelijk meer gebalanceerd, wat voor mij wat meer rust brengt. Met betere speakers zou dit nog sterker naar voren komen denk ik.

   Groetjes !

   1. Hallo,

    Ik zie niet in waarom je hem niet zo gebruiken op je streamer. Elke Nos dac is beperkt uiteraard maar biedt zoals u zegt andere zaken. Als u van die sound houdt zoek dan rustig naar een betere Nos dac. Mijn Metrum Acoustics Onyx was een enorme sprong vooruit op de Dion. De Sonnet Morpheus is dan weer een sprong vooruit op de Onyx.

    Groeten
    Geoffrey

   1. Dag Joeri,

    De Brio biedt als puur analoge versterker meer verfijning en drive dan het ook al erg goeie analoge deel van de SA10. Die laatste heeft dan wel weer een fijne dac en leuke functies en is dus een pak completer.

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

    1. Bedankt voor de reacties. De Brio had wat mij betreft mee mogen doen in de vergelijkingtest :). Maar als ik het goed begrijp was die alleen voor versterkers met DAC.

     Van mij mag mn toekomstige versterker puur analoog zijn . Ik heb momenteel een (basis) DAC van Yamaha WXC-50), maar die kan ik ook nog vervangen door een Shiit Audio of iets dergelijks. Mn bronnen zijn een Marantz DV4400 (cds) en spotify + flac via de wxc.
     De NAD c328 vind ik ook interessant, maar er zijn niet veel reviews van te vinden.
     Over de Brio zijn veel partijen positief…

  2. Ik heb de Rega geprobeerd. De dynamische shifts zijn ongekend. Nog nooit zoiets gehoord. Maar voor langer luisteren, als achtergrond muziek, vond ik hem te opdringerig. Hij blijft de aandacht vragen.

   Als ik groter behuisd zou zijn had ik hem gehouden en speciale kamer voor hem ingericht: Even helemaal los en daarna weer rustig een krantje lezen in de woonkamer.

   1. Hallo,

    Jaap heeft de Brio niet beluisterd. Wat ik wel kan zeggen is: Hoe goed de Brio ook is, (hij is echt goed) toch denk ik dat de verhouding tussen de Épicon en de Brio een beetje uit balans zal zijn. De Brio zal wat vermogen en vooral verfijning tekortkomen om de épicons echt op niveau aan te sturen. De Épicons kunnen een erg hoog niveau halen en verdienen daardoor een nóg betere versterking.

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

  3. Heb de Rega Brio nu ruim anderhalf jaar in gebruik. Vind het juist een voordeel dat er geen DAC ingang erop zit. Geef mijn geld liever uit aan kwaliteit dan aan extra’s zoals b.v. een DAC.

   1. Voor heel veel mensen is een dac geen extra, maar een basis-functie. Als ik thuis kijk heb ik letterlijk ‘0’ analoge bronnen. Dat is de reden dat ik voor een dac/pre-amp (Metrum Adagio) ben gegaan. Maar het verschilt natuurlijk per gebruiker. En het is mooi dat er fabrikanten zijn die nog producten in het assortiment hebben die deze doelgroep bedient.

    1. DE Dac is inderdaad tegenwoordig DE belangrijkste in een installatie, in zaken het upgraden van de installatie. Kwam er achter toen ik de cd speler toslink aansloot op de WXC-50 van Yamaha, noem geen merk, want het is logisch dat deze spotgoedkope preamp streamer de cd speler via de digitale uitgang veel beter laat klinken, omdat de WXC-50 ‘n paar jaar later op de markt kwam. Dus is de DAC veel beter. De techniek gaat tenslotte razendsnel vooruit. Maar moet hier wel een kanttekening bij maken. De rest luidsprekerboxen en eindversterker(s) moeten wel van goede kwaliteit zijn om de verschillen te horen.

     1. Ferdy. Probeer af en toe wat genuanceerder zaken op te schrijven. Nieuwer is lang niet altijd beter. Een dCS DAC van 10 jaar oud klinkt nog steeds geweldig en veel beter dan een Yamaha wxc-50. Lijkt me logisch.

      1. Jaap, ik probeer geen appels met peren te vergelijken. Elke lezer begrijpt toch wel, dat ik een huidige luidsprekerbox van €500,– niet prefereert boven de Quad’s 57 van 50 jaar oud. Maar zal voortaan, opletten wat ik schrijf.

       1. Het gaat erom hoe je het schrijft. Je brengt geen nuance aan. En aangezien communicatie 90% body-language is valt er online dus veel weg. Daarom is het cruciaal hoe je je woorden kiest.

  Geef een antwoord