web analytics

Review Rega Aethos geïntegreerde versterker

Voordelen

 • Weergave
 • Matching
 • Beleving

Nadelen

 • Volumeregeling
 • Enkel analoog
 • Geen XLR input
 • Prijs: € 3799

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Sound
  Prijs
  Rega Aethos

  Inleiding

  Inhoud

  Rega Research uit Groot-Brittannië (Essex) bestaat inmiddels 40 jaar en is vooral gekend voor zijn platenspelers. Zelf hebben we de bescheiden Planar 2 om af en toe eens wat zwart goud mee af te spelen maar Rega maakt nog andere toestellen zoals dacs, cd-spelers en geïntegreerde versterkers. Rega brengt niet zo vaak een nieuwe versterker uit dus is de komst van de Aethos een speciale belevenis. Toen we zeiden dat de Hegel H120 onze rug op de proef stelde maakten we maar een grapje. Deze versterker weegt bijna 18 kg los aan de haak en dat hebben we dit keer echt geweten. 

  Een tijdje geleden hadden we de nieuwe Brio op bezoek en die beviel prima. De Aethos die we vandaag testen zit echter in een heel andere prijsklasse. In de versterkerlijn heb je van betaalbaar tot exclusief de Io, Brio, Elex-R, Elicit-R, Aethos en Osiris. De Aethos is dus de tweede duurste versterker in de line-up en daarom liggen onze verwachtingen hoog. Heel hoog. Vooral omdat dit een puristische versterker is zonder digitale toeters en bellen.

  Bouw en uiterlijk

  De Rega Aethos is een prachtig toestel met een apart design. Strak met golvende lijnen en een rustig front, just the way we like it. De combinatie van het zwart met de rode verlichting doet het natuurlijk altijd goed. Dit toestel heeft uitstraling en allure. De Aethos bouwt verder op de Elicit-R en Elex-R en dat merk je. Toch zijn er heel wat aanpassingen gebeurt onder de kap maar daarover later meer.

  Vooraan links zit de powerknop zo discreet ingewerkt dat we even de handleiding in moesten duiken om hem te vinden. In het middenpaneel zien we een record, mute en inputknop met daarnaast de fraaie 6,3mm hoofdtelefoonoutput. De verschillende inputs staan in het midden waarbij de actieve input met een klein, rood lampje wordt aangeduid. Overdag is dit kleine lampje nog net zichtbaar vanaf de luisterplek maar het is nipt.

  Volume regelen

  Rechts zien we de atypische Alps RK27 volumeknop die perfect in het geheel past maar helaas heel wat minder goed presteert. Via de afstandsbediening schiet het volume in grote sprongen omhoog waardoor het vaak wat lastig is om een precieze afregeling te doen. Na een tijdje wennen we er wel aan maar ideaal is het niet. Bij dit testmodel haperde de volumeknop zelfs geregeld maar dit zou inmiddels verholpen zijn. Manueel aan de knop draaien is wel heerlijk.

  De afstandsbediening is dezelfde als bij de kleine broers, een nogal gewoon bakje met veel toetsen. Het stijlvolle exemplaar van de Osiris had hier beter gepast. Achteraan zien we een lange rij single-ended aansluitingen: Vijf inputs, record in-en uit, record link uit, direct in en een pre-out aansluiting. Daarnaast twee paar mooie luidsprekeraansluitingen en de aansluiting voor het powercord. Geen XLR helaas en dus vroegen we even aan Rega hoe dat komt.

  Due to the nature of the Aethos design, which uses all discrete circuitry throughout, we’d have to use an all discrete balanced input stage or a transformer for the balanced input. This would have quite considerable cost implications especially if the transformer solution were to be used. Hitting the price point for the Aethos was tough enough and including a balanced input would have been detrimental to the over pricing strategy. Lack of space on the back panel for two balanced XLR sockets was also a problem.

  Hoofdontwerper Terry Bateman en zijn team hebben dus vooral naar de Elicit-R en Elex-R gekeken voor de implementatie van de versterking maar er zijn ook een aantal elementen uit de Osiris in geslopen. Wat maakt de Aethos nu anders dan zijn stalgenoten?

  Wel allereerst is de hele versterking in dual mono opgebouwd en is het vermogen door een viertal Sanken transistors behoorlijk stevig geworden met 125 watt klasse A/B in 8 ohm. Door de gigantische voeding speelt deze versterker met gemak en heeft hij headroom over. Ondanks aanpassingen om de warmte wat te beperken wordt deze Aethos nog steeds behoorlijk warm en moet hij dus voldoende ruimte krijgen. Een familietrekje blijkbaar.

  Daarnaast is er ondanks de wat onhandige volumeregeling an sich wel getracht om beide kanalen stabiel te krijgen zodat het stereobeeld evenredig uit de speakers komt. Het is een ingewikkelde toepassing geworden maar het komt er op neer dat Rega een passieve en actieve feedback regeling combineert. Een laatste grote wijziging is de preamp die nu volgens een volledig discreet circuit in klasse A is opgebouwd.

  Gerelateerde berichten

  Paradigm Prestige 75F

  Review Paradigm Prestige 75F

  Inleiding Inhoud 1. Inleiding2. Set-up en installatie3. SoundReactiesIn de jaren 60 was er een serieuze audiostrijd gaande tussen de oost- en westkust van de Verenigde Staten. Net als in de jazz was er een typische East en West Coast sound. Een beetje: punch en presence Versus neutraal. De Canadeze willen ook wel mengen in de […]

  Akiko Audio Powercord

  Review Akiko Powercord Silverline en The Patriot

  Inleiding Inhoud 1. Inleiding2. Set-up en installatie3. SoundReactiesDe postbode overhandigt twee serieuze dozen van het Limburgse Akiko Audio. Zijn dit écht de twee netkabels die we kunnen testen? Een blik in de dozen bevestigt dit. Eén dikke zilverkleurige kabel – dat moet wel de Silverline zijn – en één in de kleuren van de Hollandse […]

  Geef een reactie