Review Raumfeld Stereo M V2

Voordelen

 • Klinkt vol en rijk
 • Speelt alle formaten
 • Degelijk gebouwd

Nadelen

 • Focussering kan beter
 • Prijs: € ? 899

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Geluid
  Prijs

  In 2011 testte Alpha-Audio de eerste versie van de Raumfeld Speaker M. Eind 2014 is Raumfeld met een update van deze actieve stereospeakers en streamer gekomen. Hoog tijd dus voor een hernieuwde kennismaking. We testen de nieuwe Speaker M mét Spotify Connect. 

  Raumfeld valt al enkele jaren onder Teufel. De combinatie tussen deze twee bedrijven is logisch: Teufel bouwt prima speakers en Raumfeld kan degelijke streamers ontwerpen. Sla de handen in één en je hebt – theoretish – direct een synergie!

  Small, Medium en Large!

  De Stereolijn van de Raumfeld-luidsprekers kent drie typen: S(mall), M(edium) en L(arge). De Stereo M is een driewegsysteem met een softdometweeter, coaxiaal ingebouwd. Dat wil zoveel zeggen dat de tweeter en de middentoner in elkaar passen. In het hart van de middentoon-driver is de tweeter geplaatst. Het geluid wordt daarmee vanuit hetzelfde punt (of van dezelfde as, vandaar coaxiaal) afgestraald. We zien dit ook terug in luidsprekers van Tannoy, en bijvoorbeeld in car audio. Voordeel is dat het een compacte meerweg speaker oplevert, en dat de plaatsing preciezer is; het geluid komt immers vanaf eenzelfde punt.

  Das Gerät

  Teufel RaumfeldStereo M
  De speaker M van Raumfeld is een compact geheel. Maar het klinkt rond, rijk en compleet.

  De stereo M is een slanke set luidsprekers van 42 cm hoog, 21 cm breed en 27 cm diep. Maar dan even het gewicht: ze wegen ruim 10 kilo. Dat zegt wel wat over de bouwkwaliteit.

  Een van de luidsprekers is de master waar alle aansluitingen op zitten; versterkers, streamer, audio- en netwerkingangen; analoog line-in, LAN (wifi kan ook), USB en een luidsprekerterminal.

  De andere speaker heeft alleen een luidsprekeringang.  Raumfeld levert de set compleet met kabels voor netwerk, stroom en luidsprekers dus u kunt meteen aan de slag.

  Van binnen zorgen drie versterkers (klasse D) voor een gezamenlijk vermogen van 320 watt. Een basreflexpoort is te vinden aan de achterzijde. Aan de voorzijde zit voor het laag een 14 cm woofer, voor het midden een 11 cm unit en voor de hogere tonen heeft Raumfeld een softdome-tweeter van 2,5 cm doorsnee toegepast.

  De behuizing is van MDF. Het zwarte front is met magneetjes te bevestigen aan de speaker; een fraaie oplossing want er zijn geen lelijke gaatjes zichtbaar als u de frontjes niet gebruikt. U kunt de kasten overigens in zwart of wit bestellen.

  Raumfeld binnenkant
  Een deel van de binnenkant. Degelijk werk. We kunnen niet anders stellen.

  Als we de Masterunit aan de achterzijde openen, zien we een degelijk afgewerkte binnenkant. Versterkergedeelte, voeding, condensatoren en scheidingsfilters zijn goed zichtbaar. We zijn benieuwd hoe Raumfeld de digitale signaalverwerking heeft opgelost, maar kunnen geen chipset of herkenbaar logicboard ontdekken. Die zijn weggewerkt achter zwarte afdekplaatjes. Raumfeld geeft zelf aan dat een ?High End Cirrus Logic? DAC chipset zorgt voor een hoge resolutie signaalverwerking tot 24 bit/192 kHz. Hiermee kunnen MP3-bestanden tot 320 kbps worden uitgelezen, en een indrukwekkende hoeveelheid audio-codecs: FLAC, AAC, ALAC, AIFF, WMA , ogg of WAV. Geen DSD, maar dat vinden we ook wel logisch omdat de doelgroep van dit type alles-in-een systemen hier niet al te zeer aan zal hechten.

  Tot zover de hardware. Fijn om te zien dat Raumfeld de Stereo M heeft voorzien van een binnenkant die de komende jaren nog meekan. We zien de resolutie van audiobestanden immers toenemen; ook in streamingdiensten zal de kwaliteit alleen maar omhoog gaan en dan moet uw systeem de daarbij horende informatiedichtheid kunnen uitlezen en verwerken. Bij de Stereo M is dit in orde.

  Der App

  Raumfeld
  We zagen – en hoorden – al een prototype bij de perstrip in Berlijn (IFA).

  Dan de software. De eerste serie werkte nog met een apparaat-controller, net als de concurrent Sonos dat destijds deed.

  Tegenwoordig werken we met Apps. Voor de setup van het systeem, voor het kiezen van de muziekbron, het volume, de playlist, etc. Het gebruiksgemak, polyvalentie en stabiliteit van de App is de achilleshiel aan het worden van een geluidssysteem. Loopt dit vast, werkt het niet intuïtief genoeg of niet op alle mobiele besturingssystemen, dan is acceptatie ervan al direct een groot probleem.

  We zien dat Raumfeld op dit punt veel heeft verbeterd. Installatie van de Stereo M gaat probleemloos en snel als u de aanwijzingen van de fabrikant nauwgezet volgt. De Raumfeld App leidt u door alle stappen. Het enige wat u moet doen is zorgen voor stroom, een netwerk/internetverbinding via Ethernet en het aansluiten van de master-Raumfeld met de slave via de meegeleverde luidsprekerkabel.

  Raumfeld Cube App (7)
  De setup gaat compleet via de App… dat werkt prima.

  De App zelf biedt een keuze uit verbinding met uw huisnetwerk, NAS of computerschijven. Het verbinding maken met de Synology DS214 Play ging probleemloos en eenmaal geselecteerd werd de muziekmap steeds gevonden.

  De keuze uit door Raumfeld ondersteunde online streamingdiensten is sinds 2014 aanzienlijk uitgebreid. Spotify en Napster en de internetradiodienst  Simfy en TuneIn zijn uw opties. Het is nog steeds beperkt, maar veel beter dan een jaar geleden.

  De high-res streamingdienst WiMP (van het Noorse technologiebedrijf Aspiro dat ook achter  Tidal zit) is op het moment van schrijven nog niet in Nederland beschikbaar, wordt wel door Raumfeld ondersteund.

  Wij testen de Stereo M met Spotify Connect. Daar hebt u een premium account voor nodig. Het prettige is, dat u de Raumfelds kunt bedienen vanaf de Raumfeld App of vanaf de Spotify App. We zien in een keuzemenu van de Spotify App dat we kunnen kiezen uit afspelen van de muziek via de laptop, de Raumfeld of de ook op het netwerk aangesloten Bluesound Powernode. Erg handig ook dat u een analoge lijningang hebt, die u via de App kunt selecteren. Of een USB-schijf die u aan de Raumfeld koppelt; ook deze bestanden worden moeiteloos ingelezen en verschijnen met artwork en al op uw scherm.

  Wat we erg prettig vonden aan het gebruik van de Raumfeld-App is dat het erg intuitief gaat, en dat het erg makkelijk is om te wisselen; u kunt vanaf uw computer via Spotify de muziek aanzetten; vervolgens met uw tablet of smartphone een andere track of lijst kiezen. Alles werkt snel en probleemloos; wisselen van uw NAS naar Spotify, naar internetradio en weer terug. Raumfeld is ook erg sterk in multiroom-opstellingen, omdat u kamer en apparaat los van elkaar kunt selecteren. Wat jammer genoeg (nog) niet kan, is om in alle ruimtes dezelfde muziek via Spotify tegelijk af te spelen. Via Spotify Connect kunt u immers 1 stream naar 1 apparaat sturen. Hopelijk komt hier snel verandering in.

  Op de masterunit van de Stereo M vindt u een volumeknop en een viertal knopjes. Deze zijn erg handig om het volume bij te regelen zonder controller/app. En de knopjes zijn presetinstellingen waarmee u uw favoriete playlists kunt selecteren. Dat gaat net zoals bij een autoradio. Knopje een paar seconden indrukken en de voorkeursinstelling is opgeslagen. Simpel en doeltreffend.

  Die Klang

  Raumfeld Cube App (15)
  De App van Raumfeld werkt prima. Ze ondersteunen nu ook Spotify Connect. Wat natuurlijk ook goed werkt!

  De voorganger van de Stereo M vonden we bij Alpha-Audio al bovengemiddeld goed klinken. De Stereo M is nog een stukje verfijnder gaan klinken. Het hoog is helder, de bas lekker punchy en vol zonder te overheersen. Instrumenten zijn qua timbre/klankkleur goed te onderscheiden.

  De Raumfelds kunnen alle muzieksoorten aan, en zoals alle actieve systemen die we de laatste tijd hebben getest is volume geen probleem. Het kan meer dan hard genoeg. Ook bij hoge volumes blijft de weergave gecontroleerd; bij zeer complexe muziek zien we dat de transparantie en resolutie (headroom, noemen geluidstechnici dit) afneemt. Dat kan worden ondervangen door de ?gain? van het ingangssignaal te verminderen. En dat kan nu juist niet in een all-in-one systeem zoals de Stereo M, waar u slechts het eindsignaal kunt regelen. Maar we hebben het hier over extreme situaties die in de praktijk niet vaak zullen voorkomen.

  We hebben wel wat aan te merken op de focussering. Net zoals de onlangs geteste NuPro A300 van het eveneens Duitse Nubert misten we een mooie ruimtelijke afbeelding van de muziek. Het is lastig om het adequaat in woorden te vangen; het geluid komt zonder meer naar u toe, het klinkt compleet en aangenaam, maar omringt u niet echt. Vergeleken met de Bluesound Powernode, aangesloten op DCM TimeFrame 600 vloerstaanders klinken de Raumfelds een stuk helderder en frisser, maar missen ze focussering. Het is een kwestie van smaak, want we hebben tijdens het testen uren naar de Raumfelds geluisterd zonder vermoeid te raken. We zijn benieuwd of de Stereo L op dit punt van ruimtelijkheid en focussering misschien een verschil maken.

  Voor pakweg 900 euro hebt u met de Stereo M een set actieve luidsprekers en een streamersysteem dat beter en gebalanceerder klinkt dan een enkelvoudige soundbase zoals de Focal Dimension (1299), de Libratone Lounge (1399) of de Beoplay A9 (1999).

  Misschien zijn we bij Alpha-Audio wel wat ouderwets, maar tot nu toe hebben we nog geen tegenbewijs gekregen voor onze stelling dat twee losstaande luidsprekers beter zijn dan één gecombineerde kast.

  We zijn blij dat er voor pakweg 900-1000 euro zoveel keuzemogelijkheden zijn. Hebt u al een streamer of htpc en zoekt u een actief systeem daarbij? Probeert u dan eens de Nubert NuPro A300. Bent u op zoek naar een streamer waarmee u de hele dag muziek kunt afspelen vanaf diverse bronnen, te selecteren via de App op uw smartphone, tablet of computer? Dan is de Stereo M van Raumfeld een optie.

  Voor meer foto’s van de Raumfeld (en de app) kunt u hier kijken.

   
   

  3 reacties

  1. Ik heb de One M van Raumfeld en die is ook geweldig. Zit er zeker aan te denken om ook de stereo M of L aan te schaffen.

   Ik wil graag mensen, die nu nog twijfelen vanwege beperkt aantal diensten, op de hoogte stellen van aankomende software updates. Waarbij zowel Soundcloud – en iets later- Google Cast worden toegevoegd. Zodra Google Cast volgend jaar is toegevoegd is er eigenlijk niks meer te wensen; rechstreeks iedere audio source streamen vanaf ieder apparaat.

   Dus ook je Apple Play, Netflix van je Xbox One, Youtube via je smartphone en ga zo maar door.

   Als je het mij vraagt is dat écht een briljante stap van Raumfeld. Meer info over Google Cast: https://www.google.com/cast/

  2. Beste Ronald,
   Wat prettig dat ze ook u goed bevallen. Hi-res muziek afspelen is idd erg goed te horen en ik ben nog geen bestandsformaat dat de Raumfelds niet kunnen afspelen.
   Veel plezier met uw set!

  3. Sinds eind januari in bezit van de Stereo M. Bevalt meer dan goed, heerlijk geluid, prima app. Radio via TuneIn geeft toegang tot enorm veel radiostations. Spotify werkt zoals in recensie genoemde prima, zowel via de Raumfeld als de Spotify app. FLAC vanaf de NAS klinkt prachtig. Meer dan goede prijs/kwaliteit verhouding, En zeker met de 10% korting coupon (op de Teufel site) nog een kleine ?100,- goedkoper. Nog 1 week te gaan voordat de 8 proefweken voorbij zijn, weet echter zeker dat ie niet retour gaat !

  Geef een antwoord