Home Review Raumfeld Base en Connector

Review Raumfeld Base en Connector

0
Raumfeld Base en Connector

We hebben eerder de Controller, Speaker M en Speaker S onder handen genomen van Raumfeld. Nu is het de beurt aan de Base en de Connector.

We hebben in het eerste artikel over het Raumfeld al wat laten vallen over de opzet en structuur van het Raumfeld multi room streaming systeem. In tegenstelling tot Sonos, werkt Raumfeld wel met een centraal punt: de Base. In de base ? 299 euro – is een wifi-accesspoint aangebracht, alsmede een 160 GB harde schijf waarop muziek gezet kan worden.

Niet nodig, wel handig

Raumfeld Base en Connector
De Raumfelds zijn natuurlijk in dezelfde – onopvallende – stijl gemaakt.

Het voordeel van het Raumfeld-systeem is dat de base niet per-sé nodig is. Het is niet zo dat de onderdelen niet werken als de Base niet in het netwerk is opgenomen. Echter: wil je streaming radio, of synchroon muziek spelen, dan zul je toch de Base moeten aanschaffen.

Krap
We moeten even een kritische noot zetten bij de Base: wie veel muziek heeft, zal direct ruimte te kort komen. Wellicht lijkt 160 GB heel veel, maar met en collectie van pak ?em beet 600 cd?s in FLAC heb je zo 180 tot 200 GB vol. Kortom: de ingebouwde harde schijf moet gewoon 1 Terabyte zijn. Dan ben je lekker op de toekomst voorbereid. En we vinden dat dat eigenlijk ook moet kunnen voor 299 euro. Overigens is het nog altijd mogelijk een NAS te gebruiken naast de Base en is het tevens mogelijk via usb een externe schijf te koppelen. Het is dus niet zo dat je per-sé de Base moet gebruiken voor muziekopslag.

Klik, klaar
Het aansluiten van de Base is zeer gemakkelijk. Het is een kwestie van een cat-kabel van de router naar de base en de voedingsadapter erin. Dan even de Base aanzetten en aanmelden bij de Controller. Dat gaat in een paar stappen.

Ga naar Instellingen en vervolgens naar Netwerk. Daar kan je ervoor kiezen een nieuwe Base of een bestaande Base te verbinden. Kies één van beide en druk daarna op de ?setup-knop? op de Base. Klaar.

Drag drop

Raumfeld Base en Connector achterkant
De Raumfeld Base – onder – en Connector – boven. Geen heel opvallende kastjes, maar dat hoeft ook niet natuurlijk.

Prettig aan de Base is dat het apparaat direct zichtbaar is in het netwerk. Wij kunnen direct muziek op de Base zetten door mappen er naartoe te slepen.

Prima bereik
In onze testruimte is het draadloze bereik behoorlijk beroerd. Toch weet de Base aardig wat signaal door te sturen naar de Controller. Dat laat zien dat de Duitsers hier flink wat aandacht aan hebben besteed. Een goede investering als je het ons vraagt. In een gemiddeld huis moet hetbereik prima zijn. Op zijn minst voldoende om te streamen.

Connect
De Base is dus een degelijk apparaat wat zijn werk goed doet. Enige punt is de veel te kleine harde schijf voor een muziekliefhebber die zijn collectie in flac wil archiveren.

De Connector is een op het eerste gezicht nietig doosje met een grote antenne. Echter, kijken we achterop, dan zien we een lan-aansluiting voor wie bekabeld wil spelen, een analoge uitgang (logisch), een optische spdif-uitgang (ook logisch) en een analoge ingang. Die accepteert alle bronnen en maakt het mogelijk deze bron in elke kamer te horen. Handig! Jammer genoeg zit er geen coaxiale digitale uitgang op.

Over de configuratie van de Connector, verwijzen we u naar de Speaker M-review. Deze is namelijk exact gelijk.

De sound

Raumfeld Connector binnenkant
De connector is opgebouwd uit met name Marvell (netwerk) componenten. De dac is een Cirrus Logic CS4270.

Wederom weet Raumfeld hier weer degelijk te presteren. Via de analoge uitgang is in principe goed te spelen. Echter: verwacht dan geen superieure prestaties. Het speelt netjes en vrij vloeiend, maar we horen wel een lichte his en de beeldvorming is aan de platte kant. Een Sonos ZP90 speelt toch wel een tikje beter dan de Connector via de analoge uitgang. Echter, die kost ook 349 euro? geen 279 euro.

Hangen we onze b-DAC aan de RU Connected optische kabel die het spdif-signaal van de Raumfeld Connector uitstuurt naar de b-DAC, dan horen we direct een apparaat dat drie klasses hoger hoort. Wat een verschil in detaillering en verfijning. We horen bij Nils Lofgren Acoustic Live ineens ambiance. We begrijpen dat een apparaatje van 279 euro niet op niveau van een b-DAC (bijna 1000 euro) kan spelen, dus hier hoeft Raumfeld zich niet voor te schamen. In tegendeel: de Connector heeft blijkbaar heel wat potentie; het kan naar een heel ander niveau getild worden door hem aan een mooie dac te koppelen. Overigens werkt de volumeregeling van de Controller alleen op de analoge uitgang.

Soms de weg kwijt

Raumfeld Base binnenkant
Dat zien we eigenlijk nooit: een AMD Geode processor… toch een krachtig platform voor een nas / accesspoint!

Opvallend tijdens het testen van het Raumfeld-systeem, is dat een apparaat soms de conncectie kwijt raakt na in slaap te zijn gegaan. We vinden het een erg prettig idee dat Raumfeld met energiebesparing bezig is (dat zou Sonos beter moeten doen, naar ons idee), maar de software is soms een beetje de weg kwijt. Aan- en uitzetten helpt soms, maar niet altijd. Herverbinden via de controller is dan de enige manier om weer muziek te kunnen spelen. Bugje in de software dus.

Conclusie
Raumfeld zet met de Base en de Connector kwalitatief goede apparaten in de markt. De connector speelt via de analoge uitgang gewoon prima. Hebt u een mooie d/a-converter, dan is het apparaatje naar een verbluffend niveau te tillen. De Base doet wat het moet doen: verkeer regelen en muziek opslaan. We hadden wel graag een (veel) grotere harde schijf gezien. Voor dit geld moet minstens 500 GB mogelijk zijn. Liever nog 1 TB.