Home Review Quadraspire QPlus Advanced

Review Quadraspire QPlus Advanced

7

Voordelen

  • Brengt ruimte
  • En strak laag
  • Zeer fraai gemaakt

Nadelen

  • Prijzige tweak
  • Er zijn alternatieven...

Prijs: € 350

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Quadraspire Qplus Advanced

Oei… een review van ‘voetjes’. Of Supports zoals Quadraspire ze noemt. Nu zijn we recentelijk nog in de fabriek geweest van deze Britten. En daar hebben we gezien hoe serieus ze te werk gaan. Indrukwekkend. We hebben toen ook een setje QPlus Advanced meegekregen. Onder het mom: probeer maar zelf. En dat hebben we natuurlijk gedaan… 

Nu gaan we geen duizenden woorden voltikken over een paar voetjes van bamboe met wat metaal erin. Want eerlijk: het zijn vier voetjes van bamboe met een ring en wat bewerkingen erin… weer wat ringen. Hmm… Al met al toch wel een geavanceerde puck. En erg fraai gemaakt natuurlijk.

Als u graag wilt weten wat Quadraspire zegt over diverse metaalsoorten, dan verwijzen we u naar ons fabrieksbezoek. Al met al is brons en bamboe een ideale combinatie, klankmatig gezien dan. En dat zit dus ook in deze QPlus Advanced verwerkt. De buitenring is aluminium. Dat is bij de Reference ook van brons.

Onder de Adagio

We hebben de Quadraspire QPlus Advanced onder onze Metrum Acoustics Adagio geplaatst (thuis bij uw redacteur). Dit omdat we dan gemakkelijker lange termijn kunnen testen. We hebben de pucks zowel onder de voetjes als direct onder de behuizing geplaatst. Dit om te bepalen of het invloed heeft. Direct onder de kast is beter hebben we gemerkt, al is dat verschil heel klein.

De rest van de set bestaat uit een Metrum Acoustics Ambre, een tweetal AVM M30 monoblokken en een set DALI Epicon 2. De bekabeling bestaat uit een set Grimm SQM, Audioquest Rocket 88 (bi-wire) en Audioquest Cinnamon utp. De I2S-verbinding tussen de Ambre en Adagio is een zelf gemaakte CAT7 met Telegärtner. Ook hier is een fiber-ontkoppeling toegepast naar de Ambre. Het is een heerlijk set.

Sceptisch

We moeten hier even eerlijk zijn: we hadden geen effect verwacht. Immers: hoe kan de weergave van een compleet digitale dac/pre-amp nu beïnvloed worden door vier pucks? Valt dit onder de categorie Akiko Minelli of is er wel een hoorbaar effect?

Volgens de fabrikant zou de QPlus Advanced resonanties tegen moeten houden, zodat ze het apparaat niet meer in kunnen komen. Dit terwijl de energie wel weg kan vloeien. Met name het laatste is wel belangrijk, want anders kunnen bijvoorbeeld resonanties van de voeding de weergave beïnvloeden. Immers: resonantie is energie. We gaan het meemaken.

Ow… ok…

Uw redacteur heeft thuis een set die in een maatmeubel van dik mdf staat. Een loeizwaar ding. We pakken een paar nummers om eens een baseline te zetten. Adele, Radiohead, TOOL, Massive Attack… van alles. Nu kennen we de set al goed, dus we hebben niet lang nodig om erin te komen.

We plaatsen de Quadraspire QPlus Advanced eronder en… uh… ja. Dat is wel hoorbaar. Is het schokkend? Nee. Het is niet zo dat we direct van de bank vallen of met de tong op de grond luisteren…  Maar we horen vrij duidelijk meer lucht en een stakker, mooier laag. Laag met meer detail. Beter te volgen… En dat is fijn binnen de genres waar uw redacteur vooral naar luistert.

En dat geldt bij vrijwel alle tracks. Bij Massive Attack valt het laag op, bij Adele (Lovesong) de ruimte. Nét wat meer akoestiek, nét wat meer lucht. Een tweak die werkt dus.

Terug

We trekken ze na een paar weken onder de Adagio weg… just checking. We zijn nu immers gewend aan de lucht en het strakkere, detailrijkere laag. En… ja. We horen de stap (of: het stapje) terug. Iets minder goed volgbaar laag, iets minder losheid en lucht… iets minder akoestiek hoorbaar in de opnames… jeetje.

Nu is het zéér lastig om te zeggen dat deze Quadraspire QPlus pucks – supports – dit effect hebben in elke set. Er zullen systemen zijn waar ze niets doen. En er zullen systemen zijn waarbij ze veel meer doen. Wij vinden het allang interessant dat we verschil horen. Kortom: die Britten lullen niet uit hun nek. Maar ja: het is wel een tweak waar een pittig prijskaartje aan hangt gezien het effect: 350 euro. Wij zullen in veel systemen tweaks kunnen verzinnen die meer doen. Echter: voor wie al de bekabeling, positionering en akoestiek op orde heeft: zeker interessant! En in ons thuissysteem: ja… wij laten ze er wel onder.

7 REACTIES