web analytics

Review QED XT25 luidsprekerkabel

Prijs: € 7,50 per meter

Bouwkwaliteit
Klankbalans
Beeldvorming
Prijs
QED XT25

Conclusie

De QED XT25 is een heerlijk kabel. En het presteert ontzettend goed voor het geld. Voor minder dan €100 hebt u een bijzonder prettig setje waarmee u ieder systeem naar een volgend niveau kunt tillen. (Als u nog niet geïnvesteerd hebt in kabels). Aanrader!

De klank

Inhoud

QED XT25

Goed… to the point. De QED presteert ruim boven verwachting. We konden – na een inspeelperiode van een week – bijna niet geloven dat dit 7,50 per meter kost. Het speelt gewoon bijzonder lekker namelijk.

De QED klinkt heerlijk in balans, lief, open en eerlijk. Gewoon niets op aan te merken als het gaat om klankbalans. Redacteur in kwestie is erg gevoelig voor stemmen. Randjes, ruwheid of his… bah. Bij deze QED komen ze loepzuiver door de Daudio S1 Mundorf-tweeters. Precies zoals we het willen.

In proportie

Op gebied van beeldvorming horen we dat de QED instrumenten en stemmen netjes plaatst. In proportie. Maar écht ruimtelijk wordt het niet. Niet zoals bij bijvoorbeeld een Audioquest Go4 of – een wat bizar vergelijk – Audioquest Oak. Die zetten er toch wel een meter of twee of zelfs meer bij. Goed… (heel) andere prijsklasse, maar wel goed hoorbaar.

Pakken we een eerlijker vergelijk: de Slip-14/4, dan horen we dat de Audioquest alsnog een groter plaatje maakt dan de QED. Het geheel komt net wat meer los van de speaker. Maar de QED zet het wat strakker gefocusseerd plaatje neer wat tevens wat meer in proportie is. En het heeft een wat eerlijker midden dan de Audioquest. De Slip-14/4 heeft echter weer wat meer strakheid en ‘ballen’ in het laaggebied. Meer punch… Precies zoals we gewend zijn van de kabels van deze Amerikanen.

Toch mooi om te zien dat deze twee kabels écht aan elkaar gewaagd zijn. Welke beter is, is geheel afhankelijk van de set. Zoek je meer punch: pak de Audioquest. Zoek je een kabel die het midden strak neerzet: dan is de QED weer een betere keuze. Mix and match…

Gerelateerde berichten

Daudio S1 open dipool

Review Daudio S1 open dipool luidspreker

De klank InhoudReviews zijn soms ontzettend gemakkelijk. En soms ook heel lastig. Dat heeft niets met te maken met of een product goed of slecht is. Het heeft in veel gevallen te maken met een gevoel bij een product. Of de complexiteit ervan. Bij de Daudio S1 open dipool luidspreker heeft het echter met niets […]

Teufel Reference kabel

De klank InhoudKabels zijn altijd een gevaarlijk onderwerp. De technisch onderlegde liefhebbers zeggen doorgaans: een kabel moet dik genoeg zijn en niet teveel weerstand bieden. Dan is het goed. De ‘gelovigen’ investeren maar al te graag duizenden euro’s in de transportmiddelen voor elektronische signalen. Teufel is met de Reference-serie ook in het hogere segment gestapt, […]

21 reacties

 1. Jaap, laatste vraag. Wat vind je van de van den hul the Clearwater voor mijn systeem en muziek. Van qed kan ik voor de xt40 gaan. Van den hul is wel verzilverd, toch heeft het de naam van smooth.

 2. Ik zoek ter vervanging van mijn huidige koper kabel een mooie kabel voor mijn systeem, tannoy xt8f, mf m5si, Cambridge cxn, en met veel rock en pop. Las elders al over de Kimber 8pr, Maar vind ik ook te duur.
  Graag jullie mening/ervaring. Ik zit te kijken naar de Audioquest 14/4 flx, chord clearway en qed.

   1. Hallo Jaap, zoals al vermeld draai ik voornamelijk rock, pop en symfonische metal. Allemaal slachtoffer van de loudness war. Dus geen kabels die een slechte opname nog eens accentueren. Zoek een muzikale kabel die omdat ik wel heftig muziek draai maar nooit echt hard, best beetje rustig mag zijn zonder saai te worden. En geen kabel die het hoog nog eens extra benadrukt. Aan Interlink denk ik aan de atlas element Integra. Niet duur en kan er eigenlijk alleen maar positieve reviews van midden en is neutraal.

     1. Bedankt voor je antwoord. Dan lijkt mij voor mij de qed geschikter. Als zoals in het verleden vaak met qed het hoog maar niet benadrukt wordt maar als ik Google lijkt dit tegenwoordig bij qed niet meer zo het geval te zijn. Rest de vraag, de qed 25 of de xt40? En is bij qed ook een qed interlink beter of toch de atlas element?

      1. Hier kunnen we geen antwoord op geven. Probeer ze eens naast elkaar. Dan kun je zelf bepalen of het de extra investering waard is.

       Atlas hebben we nog niet getest. Dus daar kunnen we niets over zeggen.

  1. Ik snap niet wat je bedoelt met “Geen doen aan de QED kabeltjes”.

   Allereerst als je 60 meter moet leggen, zou ik voor een andere oplossing gaan. Denk aan een systeem op basis van coax, vanwege verliezen. Ten tweede: ze hebben vast ook spades. Anders koop je bij een andere leverancier toch spades?

 3. Maakt goede bekabeling zoals deze ook verschil bij minder dure installaties, zoals mijn Onkyo TX-8050 internetreceiver en Dali Zensor 3 speakers? Heb nu gewoon 2-aderig speakerkabel 2,5 mm2 koperkleurig. zonder isolatie dus of andere fratsen ;)

 4. Hallo Jaap, Het lijkt me nodig te vermelden welke kabel de ruimtelijkheid in de opname eerlijker afbeeld. Als een AQ kabel meer dan 2 meter ruimtelijker is dan de QED zijn dat significante verschillen, zeker voor een passief component. Dat moet betekenen dat met één van de kabels elektrisch gezien geknoeid is. Met vriendelijke groet, Arjen

  1. Ik heb geen idee welke eerlijker is, want ik ken de opname niet. Ik geef alleen aan wat mijn bevindingen zijn. Ik houd van ruimtelijkheid. En zolang ik het gevoel heb dat het in proportie is, is het goed. Bij 99% van de pop-opnames zit je toch naar processing te luisteren, omdat het om effecten gaat. De enige manier om precies te weten hoe het hoort, is zelf een opname maken en die terugluisteren.

   En ja: een kabel is een passief element. Maar dat wil niet zeggen dat er geen verliezen optreden. Maar die discussie kun je starten op het forum. Liever niet hier.

   1. Ik denk dat je gelijk hebt, als we niet met de oren van de opname engineer kunnen luisteren missen we een referentie en is het niet goed mogelijk vast te stellen welke kabel eerlijker is. Die engineers hebben op hun beurt ook weer gewerkt met een heel scala aan kabels wat de puzzel onoplosbaar maakt. Dan moeten we ons laten leiden door eigen smaak en de kabel kiezen die grosso modo het beste bevalt voor onze muzieksmaak. Alleen een kabel die inferieur meet op elektrische waarden kan dan nog afvallen. En dan hebben we het nog alleen maar over een kabeltje…

Geef een reactie