web analytics

Review Q Acoustics Concept 300 monitor

Prijs: € 3750

Concept 300

De monitor

De speaker is gemaakt van MDF; een relatief goedkoop, stijf en stevig materiaal. De bevestiging en isolatie van de drivers is gedaan door ‘point2point bracing en gelcore’. Kort gezegd komt dit erop neer dat in de speaker een minimum aan bevestigingspunten is gebruikt waardoor de energieverdeling in de kast optimaal is. Teveel leidt immers tot ongewenste energieontwikkeling, te weinig gaat ten koste van de stevigheid van de kast wat weer tot resonantie leidt. De kast zelf is in drie lagen opgebouwd, met tussen elke MDF-laag een gel-laag. Dit is vooral goed om de lage frequenties te controleren.

De afwerking van de Concept 300 monitor is subliem. De laklaag is diepglanzend, de hoeken fraai afgerond. Aan de achterzijde zien we een dubbel uitgevoerde terminal en we kunnen met meegeleverde brackets de klankkleur nog subtiel beïnvloeden. Het is een diepe speaker (40 cm) die door alle voorzieningen ook nog 15 kg weegt.

Setup

We installeren de Concept 300 in de studio waar we het gaan gebruiken bij het mixen en masteren. Deze studio is 10 x 8 meter en is bijna 4 meter hoog. Eindversterkers zijn twee Bryston Powerpac 300 SST monoblokken (een monoversie van de Bryston 4B). Speakerkabels zijn de QED Supremus; een referentiekabel van QED dat tot hetzelfde concern behoort als Q Acoustics. Gebalanceerde kabels leiden naar de audiobronnen. We maken voor deze review gebruik van de bekende Weiss DAC2 met streamingmodule, de Mutec MC-3+ USB masterclock en interface. Ook luisteren we via de Motu 828es audio interface, Als afspeelapplicatie gebruiken we een Mac-systeem: Vox voor Mac OSX, Logic Pro X. Het Windows-systeem gaat via Cubase.

De Concept-300 monitors plaatsen we op op ca 2 meter van de achterwand, met een tussenruimte van ongeveer 3,5 meter. We draaien de speakers licht in en creëren een luisterruimte waarbij we ongeveer halverwege de studio zitten. De monitors staan stevig op de statieven. Grappig is dat ze een beetje bewegen op de vier veren in de speakers. De metalen kabels gaan strak staan op het moment dat er gewicht op de statieven komt. We kunnen de speakers recht afstellen door de spikes wat meer in of uit te draaien. Terwijl we dit doen bewegen de Concept 300’s geruststellend mee, een beetje zoals een boot op het water dobbert. Zonder meer een spannende ervaring!

Gerelateerde berichten

Bowers 702 S2

Video Bowers & Wilkins 702 S2 vloerstaander

De monitor InhoudBowers & Wilkins heeft eind vorig jaar zijn CM-lijn omgedoopt tot 700-serie. Een logische stap. Uiteraard is dat gepaard gegaan met de nodige vernieuwingen, waarbij technologie van de 800-serie zijn weg heeft gevonden naar de 700-serie. Denk aan de continuüm-units. Eén van de verbeterpunten in de derde generatie 800-serie waar wij erg blij […]

Simply Audio Cadenza

Review Simply Audio Cadenza

De monitor InhoudVan Dimitri van Hoven van Simply Audio ontvangen we de Simply Audio Cadenza speaker kabels ter review. Uit deze serie hebben we al eens eerder interlinks getest en waren zeer gecharmeerd van de uitstekende klankeigenschappen. De Cadenza speakerkabels zijn, evenals de Cadenza interlinks, opgebouwd uit geleiders van puur zilver en een teflon dielectricum. […]

Geef een reactie