web analytics

Review Q Acoustics Concept 300 monitor

Prijs: € 3750

Concept 300

Inleiding

Veel fabrikanten zeggen te innoveren. Net als bij wasmiddelen, betekent het predikaat “NIEUW” echter niet altijd een duidelijk zichtbare verbetering. Vaak is die vernieuwing ergens verstopt. De Q Acoustics Concept 300 heeft zijn grootste innovatie allerminst verstopt. Sterker nog, de monitor staat erop, letterlijk. Spoiler alert: dit is de eerste review waarbij we de kwaliteit van de speaker toeschrijven aan een statief. Hoe dan?

Een paar maanden geleden waren we in Londen getuige van de lancering van Q Acoustic’s flagship monitor speaker, de Concept 300. Centrale figuur van Q Acoustics en onze gastheer was Alex Munro, die al veertig jaar in het luidsprekervak zit. Hij begon als speaker designer bij KEF, was directeur bij Tannoy en ging daarna werken bij Armour Home, het moederbedrijf van Q Acoustics.

In die veertig jaar heeft Munro een slordige 2 miljoen luidsprekers neergezet. Wie de merken KEF en Tannoy kent en hun levensduur (en dat rekenen we u, Alpha-lezer, zeker toe) zal beseffen dat er nog erg veel Munro-luidsprekers op deze aarde staan! In de video van het introductieverhaal vertelt Alex over de Concept 300.

Tensegrity

Na het succes van Q Acoustics’ vloerstaander, de Concept 500, was het een logische stap om ook aan een monitor-uitvoering te werken van deze referentieserie. Voor ons het meest intrigerend is het statief waar de Concept 300 op rust; dit is qua ontwerp, materiaal en techniek minstens even interessant als de speaker. In een zoektocht naar manieren om de monitor maximaal te ontkoppelen van de standaard, kwam het ontwerpteam op een constructie die nog het meest doet denken aan tentstokken die door metalen kabels onder spanning worden gehouden in een getordeerde constructie. Het is zonder meer een designvondst, zij het dat het vooral om akoestische redenen is dat de stands op deze manier zijn vormgegeven.

Tensegrity is een constructiemethode die in de vorige eeuw werd toegepast voor bruggen en andere constructies waar een laag gewicht, hoge stijfheid, flexibiliteit en draagvermogen zich in een optimum moeten verhouden. Een bekend voorbeeld is het Aviodome, het luchtvaartmuseum dat ooit op Schiphol stond en nu bij de havens van Amsterdam-West.

Het is zonder meer een designvondst, want de tamelijk forse speaker lijkt op het statief ranker te worden. Vooral in de zilverkleurige uitvoering is valt het geheel weg tegen de achtergrond. In de donkere tinten lijkt het een beetje op een ouderwets fototoestel dat op een statief is geplaatst. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar wij vinden het mooi.

Speaker en statief worden dan ook bij voorkeur als een set verkocht. De speakervoet heeft ook nog een verende bodem, ongeveer zoals de plint van een platenspeler losstaat van het plateau en de toonarm (en met veel sterkere veren).

Gerelateerde berichten

Paradigm Prestige 75F

Review Paradigm Prestige 75F

Inleiding InhoudIn de jaren 60 was er een serieuze audiostrijd gaande tussen de oost- en westkust van de Verenigde Staten. Net als in de jazz was er een typische East en West Coast sound. Een beetje: punch en presence Versus neutraal. De Canadeze willen ook wel mengen in de strijd en kiezen voor de wetenschappelijke […]

MOON 390 en 330A

Review MOON 390 en 330A

Inleiding InhoudEr was eens een tijd waarin de audiofiel talloze apparaten nodig had om een fatsoenlijk resultaat te bereiken. Een voorversterker, phono-pre-amp, aparte voedingen, aparte dac, bronnen, eindversterker(s)… ga zo maar door. En dan nog talloze kabels om alles aan elkaar te knopen. Het resultaat: een kamer vol met apparaten. En in sommige gevallen nog […]

Geef een reactie