Review Q Acoustics 3050i luidspreker

Voordelen

 • Vergevingsgezind Degelijke afwerking Prijs/kwaliteit verhouding

Nadelen

 • Beperkte detaillering
 • Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Klank
  Prijs
  Q Acoustics 3050i

  Inleiding

  Als we na een lange werkdag thuiskomen, vinden we twee langwerpige dozen in de hal. Dat moeten een setje vloerstaanders zijn! Hoewel we wel een beetje ‘monitornerds’ zijn, kijken we er toch naar uit om deze zuiltjes eens aan de tand te voelen. Niet in het minst omdat ze van Q Acoustics komen. Een jong, Brits bedrijf dat de laatste jaren enorm gegroeid is door betaalbare producten op de markt te brengen. Tijd voor de nieuwe 3050i.

  Sinds de Q Acoustics 3000 reeks heeft het Britse bedrijf een rotsvaste plek in het soms behoorlijk ondoorgrondelijke hifi-landschap veroverd. Hun internationaal geprezen topmodel, de concept 500, hebben we al vaak mooie dingen horen doen op beurzen. Daarnaast heeft het bedrijf een duidelijke visie en geeft eigenaar Steve Reichert altijd heldere uitleg bij zijn ontwerpen zoals u kan zien in deze video. Hier bij Alpha Audio waren we een aantal jaren geleden erg te spreken over de 3020 monitorspeaker. Deze keer bekijken we de 3050i vloerstaander uit dezelfde maar onlangs volledig vernieuwde reeks. Eens kijken wat er allemaal veranderd is.

  De i van innovatie

  We halen de luidsprekers uit hun verpakking en merken dat het materiaal waarmee ze verpakt zijn niet echt om over naar huis te schrijven is. Op stroken karton is wat piepschuim bevestigt dat snel scheurt en al losgekomen is tijdens het transport. Dat is jammer want met de kwaliteit van de luidspreker zelf zit het wel goed.

  Hoewel de ‘English Walnut’ versie niet echt ons ding is, is het wel goed gedaan voor een luidspreker in deze prijsklasse. Wij zouden eerder kiezen voor de ‘Artic White’ of ‘Carbon Black’ uitvoering maar dat is puur persoonlijk. ‘Graphite Grey’ vervolledigt de 4 nieuwe uitvoeringen. Dat betekent dat de mooie high-gloss uitvoering en lederen accenten uit de vorige reeks nu helaas niet meer te verkrijgen zijn.

  Maar de echte verandering zit natuurlijk niet aan de buitenkant. Q Acoustics heeft bewust gekozen om niet helemaal van nul te beginnen maar te zorgen voor een grondige update van deze serie. De goeie dingen werden behouden en er werd geluisterd naar kritiek van luisteraars om hier en daar nog wat zaken beter te maken.

  Heel wat aandacht gaat naar het rigide maken van de kast door o.a. ‘point to point’ verstevigingen en een speciaal ontworpen basspoort (Helmholtz Pressure Equalizer). De tweeter is een 22mm softdome tweeter die ook in de drivers terug te vinden zijn. Er zijn twee zogenaamde coated paper drivers met een rubberen band omheen om vibraties te vermijden en snel te kunnen reageren op verschillende tempowisselingen in de muziek. Er is dus werkelijk alles gedaan om de kast zelf zo stil mogelijk te krijgen.

   
   

  5 reacties

  1. Beste Geoffrey,

   In je review heb je het over plaatsing en de afstand tot de achterwand (50 cm). Reken je vanaf de voorkant of vanaf de achterkant van de luidspreker? Dank voor je reactie.

  2. Hallo,

   Als u in dezelfde prijsklasse blijft dan zou een Arcam Sa 10 of een Ps audio Sprout 100 iets kunnen zijn. Beide brengen wat extra pit en sprankeling die goed passen bij de wat bravere q acoustics. En in beide gevallen heeft u er ook een mooie dac bij.

   Vriendelijke groeten
   Geoffrey

   1. Het ligt er maar aan wat je zoekt. Het is onmogelijk advies te geven zonder gedetailleerde info als:

    – Hoe groot is de ruimte
    – Wat is de akoestiek van de ruimte?
    – Wat voor sound zoek je?
    – Wat voor bronnen ga je gebruiken
    – Wat is je budget?

  Geef een antwoord