Review: Purecable nanoPTC-1

Voordelen

 • Klankeigenschappen
 • Hoogwaardige afwerking
 • Relatief betaalbaar<

Nadelen

 • Kan wat overweldigend zijn voor een enkeling
 • Prijs: € 660

  Bouwwijze
  Klankbalans
  Imaging
  Prijs

  Eindoordeel

  De Purecable nanoPTC-1 luidsprekerkabel laat veel horen en maskeert bijna niets. Wat vooral opvalt is dat slechte opnames ook gewoon slecht blijven klinken. Plat en samengeknepen blijft plat en samengeknepen. Scherp en schel blijft scherp en schel. De kabels laat ook de slechte eigenschappen zoals mismatches en zwakke schakels in de hifi set schaamteloos horen. De bekabeling poetst dus helemaal niets glad en maakt niets mooier dan dat het is. Wij houden hiervan, maar dit is niet voor iedereen.

  In de juiste hifi set kan de Purecable nanoPTC-1 daarentegen een prachtig holografisch geluidsbeeld neerzetten, maar dergelijke eigenschappen zijn ook niet voor iedereen. Sommigen zullen de klankeigenschappen van de Purecable zelfs als intimiderend kunnen ervaren, want deze bekabeling betrekt de luisteraar namelijk volledig bij de muziek. Of deze het wil of niet.

  Sommige luisteraars luisteren liever naar een minder diep geluidsbeeld en houden ervan de muziek meer op een afstand te houden. Wij houden juist wel weer van een holografische weergave en kunnen met de nanoPTC-1 helemaal opgaan in onze favoriete muziek.

  Ook hier een kleine kanttekening. In de lengterichting kan deze kabel in sommige hifi sets ruimtelijker klinken dan in de werkelijkheid mogelijk is. Het is beslist indrukwekkend, maar het brein vindt toch dat er ergens iets niet klopt. Gevolg: luistermoeheid. Met een beetje duwen en schuiven van de weergevers is dit prima te corrigeren.

  Wanneer u al in de breedte van de ruimte speelt en een minder ruimtelijke weergave ervaart, kan de nanoPTC-1 de beperkingen van deze opstelling wegnemen en in sommige gevallen zelfs een magische luisterervaring neerzetten. Maar een en ander is mede afhankelijk van de overige componenten in de hifi set. Zit het er niet in, dan komt het er zelfs met de beste bekabeling ter wereld niet uit.

   

  12 reacties

  1. De review is nuttig, en ik sluit mijn mening aan bij die van Geoffrey om de conclussie op het einde van een review te plaatsen.
   Je zou een poll onder AA lezers kunnen houden welke manier de meeste voorkeur geniet.

   Over kabels is veel te doen, zelf heb ik flinke lengtes aan koperkabel. 60 meter, en dat komt omdat ik de kabels weggewerkt heb in kabelgoten en ge-biampt. 2 luidsprekers hebben geen bi-wire aansluiting, anders had ik 80 meter in gebruik. Gekte 😉

  2. Dag Harro en Jaap,

   Ik wou ook al laten weten dat de conclusie vooraan inderdaad wat ongelukkig is. Ik moet altijd doorscrollen en proberen niet te kijken. Ook de plus en minpunten onderaan elke bladzijde verklappen nogal veel. Het gevaar is dan misschien dat mensen de review niet meer volledig lezen.

   Ik lees eerst graag de hele review voor ik een conclusie krijg. Misschien iets om mee te nemen. Meestal zie je pas op het eind van het artikel een alinea met de conclusie in tekstvorm en er onder schematisch de voor- en nadelen opgelijst.

   Vriendelijke groeten

   Geoffrey

    1. Ja, inderdaad, je kunt dan naar de conclusie toe lezen als je daar behoefte aan hebt. En daarmee ook controleren of de conclusie klopt, of dat het ietwat genuanceerder ligt.

      1. Hallo,

       ik snap de gedachtegang en er valt zeker iets voor te zeggen. Maar voor mij werkt het niet. En ergens voel je dat het voor Harro als schrijver ook dubbel is. Waarom dan nog alles lezen.

       Maar goed. Geen probleem. Ik blijf wel doorscrollen want ik lees jullie reviews sowieso heel graag.

       Doei

       1. Jaap, nu we het er toch over hebben: wat ik mis is een voortschrijdende ranking, zoals bv. de Duitse autobladen Audio en Stereoplay die hebben. Dat zou echt super cool zijn, maar dat moet je durven. Jullie hebben nu voldoende autoriteit vergaard om deze stap nu te gaan zetten. Die Duitse grundlichkeit maakt het echt af.

  Geef een antwoord