Home Review: Purecable nanoPTC-1

Review: Purecable nanoPTC-1

12

Voordelen

  • Klankeigenschappen
  • Hoogwaardige afwerking
  • Relatief betaalbaar<

Nadelen

  • Kan wat overweldigend zijn voor een enkeling

Prijs: € 660

Bouwwijze
Klankbalans
Imaging
Prijs

Meer droge feiten

Nu komen we aan de onderscheidende factor van de Purecable nanoPTC-1, namelijk de opbouw van de geleidende kernen. Het gebruik van afzonderlijke strengen van dunne adertjes is niets nieuws en ook dit heeft door de jaren bewezen een hoorbaar effect te hebben op de klankeigenschappen.

Nu is koper uit gewoon elektriciteitsdraad niet gelijk aan het type dat in audiokabels wordt toegepast. In audiobekabeling wordt gebruik gemaakt van een veel zuiverdere vorm, dus waar alle verontreiniging is uitgehaald. Bovendien is de kristalstructuur van audio-koper veel fijner. Zo ook bij de nanoPTC-1. Juist het ontbreken van onzuiverheden en de kleine kristalstructuur draagt bij aan de klankeigenschappen. Keerzijde, de productiekosten liggen flink hoger.

We willen echt niet de illusie wekken dat deze bekabeling is gesmeed door elfjes bij volle maan, maar het (machinale) smeedproces is wel bepalend voor de kwaliteit van het koper. Door de manier van smeden kan namelijk zelfs de richting van de kristalstructuur worden bepaald en hoe fijner en homogener de structuur is, des te zachter en flexibeler de geleider. Deze puurheid en kristalstructuur is bovendien beter voor de totale geleiding. Puur theoretisch en natuurkundig verklaarbaar.

Koperoxide

Nu weten we uit de scheikundeboekjes ook dat zuurstof de grootste vijand is van een niet-edelmetaal. En ook bij koperen geleiders heeft het effect van zuurstof, namelijk oxidevorming, een nadelige werking op de klank. Toepassing van OFC en een luchtdichte isolator is bij koper dus geen marketingverhaal, het maakt het materiaal minder gevoelig voor oxidevorming.

Purecable gaat hierin nog een stapje verder. Deze doordrenkt de strengen koperdraad met een speciale oliemix. Geen ‘snake oil’, maar een stukje basis-scheikunde. 2e klas Mavo. Deze olie sluit de geleider namelijk af van het contact met zuurstof en hierdoor wordt de kans op koperoxide nog verder gereduceerd.

In de wax

Naast olie past Purecable ook hele fijne partikels aan zilver (5%) en goud (95%) toe in deze oliemix. Deze partikels gaan in de minimale oneffenheden van het koper zitten en zorgen op hun beurt ook weer voor een betere geleiding van het geluidssignaal. Hoe werkt dit? Ongeveer hetzelfde als bij het in de was zetten van autolak. Kleine nano-deeltjes in de was (veelal teflon) vullen de kleine poriën in de laklaag waardoor de lak wordt beschermd en gladder aanvoelt. En deze gaat hier bovendien lekker van glimmen. Dit vinden de autoliefhebbers onder ons ook weer fijn.

Nu is er niet heel veel wetenschappelijke onderbouwing beschikbaar over het effect dat goud en zilverpartikels hebben op het gedrag van de elektronen die door de kernen stromen. Hierover zijn vele theorieën. Maar als we alleen al kijken naar het gedrag van elektronen in een quantum-omgeving, dan is er zoveel dat we niet precies kunnen verklaren, anders dan dat het werkt. En daar houden we het graag bij.

12 REACTIES

  1. De review is nuttig, en ik sluit mijn mening aan bij die van Geoffrey om de conclussie op het einde van een review te plaatsen.
    Je zou een poll onder AA lezers kunnen houden welke manier de meeste voorkeur geniet.

    Over kabels is veel te doen, zelf heb ik flinke lengtes aan koperkabel. 60 meter, en dat komt omdat ik de kabels weggewerkt heb in kabelgoten en ge-biampt. 2 luidsprekers hebben geen bi-wire aansluiting, anders had ik 80 meter in gebruik. Gekte 😉

  2. Dag Harro en Jaap,

    Ik wou ook al laten weten dat de conclusie vooraan inderdaad wat ongelukkig is. Ik moet altijd doorscrollen en proberen niet te kijken. Ook de plus en minpunten onderaan elke bladzijde verklappen nogal veel. Het gevaar is dan misschien dat mensen de review niet meer volledig lezen.

    Ik lees eerst graag de hele review voor ik een conclusie krijg. Misschien iets om mee te nemen. Meestal zie je pas op het eind van het artikel een alinea met de conclusie in tekstvorm en er onder schematisch de voor- en nadelen opgelijst.

    Vriendelijke groeten

    Geoffrey

×