Review PS Audio Sprout 100

Voordelen

 • Ontzettend breed inzetbaar

 • Compact en stijlvol

Nadelen

 • Gecombineerde digitale inputs
 • Prijs: € 695

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  PS Audio Sprout 100

  Vandaag kijken we naar een bijzondere geïntegreerde versterker propvol opties: De PS Audio Sprout 100. Wij van Alpha-Audio waren best tevreden over de originele Sprout, ondanks onze afkeer voor de gelijknamige groente. Een paar dingetjes vonden we wat minder. Het ontbreken van een afstandsbediening en de gecombineerde digitale inputs. Daarenboven werden de mini rca-ingangen niet door iedereen gesmaakt. Zou PS Audio al die opmerkingen ter harte genomen hebben in deze vernieuwde versie? Let’s find out.

  Aspera Audio – importeur van PS Audio – stuurt ons een klein doosje toe… Als we hem open maken, treffen we in het binnenste een schattig versterkertje aan. Anders kunnen we het niet noemen. Wat een koddig ding is dit zeg. Hij weegt maar 1,3 kg! Ongelooflijk.

  De verpakking is overigens een meerwaarde bij deze Sprout. Er is bewust nagedacht over de indeling. Alles zit netjes in het doosje. Naast de versterker vinden we een coole afstandsbediening. Die misten we bij het vorig model. Bedankt PS Audio. Het is een mooie afstandsbediening die goed in de hand ligt en uit één stuk aluminium is gemaakt. Zo kan het dus ook. Je kan er het volume mee regelen, het toestel mee aan- en uitzetten en het geluid snel uitschakelen met de mute-knop.

  In de doos zitten nog leuke spulletjes. Bananenpluggen om eventueel uw luidsprekerkabels mee aan te passen. Erg attent trouwens want op de nieuwe Sprout kan u geen spades of blanke draad meer gebruiken. Is dat een minpunt? Wellicht, maar op zo’n compacte versterker zijn spades niet handig. Dus we vinden het wel best zo. Kijken we verder dan treffen we nog een vergulde 6,3mm jack plug aan, mocht u die niet hebben. De Sprout heeft namelijk een volwaardige hoofdtelefoonuitgang. Al die details maken de beleving van dit product net dat tikkeltje meer bijzonder.

  Community

  PS Audio is natuurlijk vooral bekend voor zijn high-end producten die een pak duurder zijn dan deze kleine spruit. Hun Direct Stream Dac en Memory Transport bijvoorbeeld. Of hun BHK versterkers… Ze behoren tot de top in de hifiwereld.

  Grote baas Paul McGowan is gek op alles wat met hifi te maken heeft. Hij heeft een eigen blog waarop hij zijn klanten en andere liefhebbers te woord staat. Hij post bijna dagelijks zijn bedenkingen over audio en het leven in het algemeen. We zien het de gemiddelde CEO niet onmiddellijk doen. Echt de moeite om eens te checken. Je voelt dat het bedrijf een filosofie heeft en dat ze die willen overbrengen naar de rest van de Audio-community.

  De bescheiden Sprout is ontworpen door zoon Scott die een eenvoudig en goed klinkend product wil maken waar ook jonge mensen mee aan de slag kunnen. Eens kijken of deze nieuwe Sprout 100 ons opnieuw kan bekoren.

  [nextpage title=”Spruiterlijk”]

  De Sprout 100 is qua looks echt wel een buitenbeentje. Hij is klein en schattig met een hoge aaibaarheidsfactor. Vrienden die langskwamen bleven allemaal even staan rond het kleine kastje en stelden steevast dezelfde vraag: “Wat is dat kleine bruine doosje?” De PS Audio Sprout 100 natuurlijk! What else? De Sprout is zo klein en fijn dat we hem helemaal rechts op het meubel hebben neergezet waardoor we geen andere spullen moeten verplaatsen. Uiteraard kan u de versterker ook gemakkelijk op uw bureau kwijt.

  Het walnoten bovenblad is hetzelfde gebleven en ook vooraan zijn er weinig wijzigingen. Enkel de elegante draaiknoppen verraden dat we met het nieuwe model te maken hebben. Die zijn nu helemaal rond in tegenstelling tot de eerder stoere, rechthoekige schakelaars op het vorig model. Achteraan zijn er wel wat veranderingen te zien. Eerst en vooral is er een volwaardige analoge input! Daarnaast is er nu een optische i.p.v. coaxiale input en er is een aparte subwoofer-uitgang. De phono- en usb-ingang maken het rijtje compleet. Usb heeft nog steeds voorrang op optisch. De gecombineerde digitale inputs zijn dus gebleven, waarschijnlijk om het front met de 4 duidelijke keuzes te kunnen behouden: Digitaal, analoog, vinyl en bluetooth. Er is zelfs een pre-out om de Sprout 100 als voorversterker gebruiken. Beetje vreemd misschien, maar het kan. Of zou het betekenen dat er nog een aparte eindversterker in de Sprout-line-up komen?

  Volgepakt

  Binnenin is het een drukte van jewelste. Er zit een ESS 9016 sabre dac in die we nog kennen van de Arcam SA10. En talloze andere dacs natuurlijk. De phonostage is een moving magnet design gebaseerd op een jfet met 40db aan gain. Het eerste product dat PS Audio ooit maakte was trouwens een phonoversterker. Aptx bluetooth is ook aanwezig en werkt prima. De antenne is ingebouwd om de strakke look niet te verstoren.

  De Sprout 100 heeft, zoals zijn naam doet vermoeden, meer power aan boord dan zijn voorganger. Maar liefst 100 watt in 4ohm of 50 watt in 8ohm. Klasse D uiteraard, maar wel vol know-how uit de duurdere series. Dit is het voordeel van dripple-down…

  De versterker heeft ventilatie-openingen langs de zijkant gekregen en dit blijkt ook nodig. De Sprout wordt lichtjes warm bij langdurig gebruik. Hou daar rekening mee. We raden aan om hem voldoende ruimte te geven en hem dagelijks uit te schakelen want hij speelt toch onmiddellijk op niveau.

  Bij de Sprout 100 vind je opnieuw de controversiële bassboost functie maar die kan nu gelukkig uitgeschakeld worden. Wij hebben enkel getest met deze functie uitgeschakeld. Ingeschakeld op onze set is er teveel nadruk op het laag. Uitschakelen gaat heel eenvoudig. Door een paar seconden aanhoudend op de volumeknop te drukken, verandert het kleine ledlampje van blauw (aan) naar wit (uit).

  [nextpage title=”Kiezen is verliezen”]

  Als we de Sprout op het meubel zetten kunnen we een lachje niet onderdrukken. Naast onze NAD M50 lijkt de Sprout wel een stukje speelgoed. Maar eenmaal de eerste klanken door de luidsprekers knallen verandert ons monkellachje in een big smile. Dit is een serieus stukje speelgoed. Wat klinkt dit goed zeg! We laten onze playlist een tijdje op de achtergrond spelen en na een paar dagen beginnen we met het serieuze werk. We testen de inputs zoals ze op het front staan, van onder naar boven.

  Bluetooth

  Deze functie werkt prima. Het signaal wordt snel gevonden op onze ipad, laptop en smartphone. Als we draadloos luisteren is het vaak naar Radio 1. De verbinding is stabiel en we hebben zelden opnieuw connectie moeten maken. De geluidskwaliteit is behoorlijk en de verstaanbaarheid is goed. Maar over de hele lijn is het geluid wat donkerder dan bij de andere ingangen. We zijn natuurlijk verwend.

  Digital

  Via Tidal streamen we ‘All that reckoning’, het laatste album van de Cowboy Junkies. Een prachtplaat met de onvolprezen stem van Margo Timmins. De opname is prima maar mevrouw Timmins staat meestal dicht bij de microfoon waardoor je soms wat extra ‘hiss’ kan krijgen. De Sprout benadrukt dit niet en alles blijft beluisterbaar. Er zit emotie in de weergave ondanks de slechte reputatie van klasse D op dit vlak. Een goed begin.

  We gebruiken deze keer onze Mitchell and Johnson cd-speler als transport en sluiten hem, net als bij de streamer, optisch aan op de Sprout. Bij het laatste album ‘Semper Femina’ van Laura Marling, horen we de signatuur van de dac duidelijk doorkomen. Dat PS Audio weet hoe ze een goeie dac moeten maken staat buiten kijf. De lage tonen klinken strak en droog en hebben een heerlijke timing. Vocalen klinken helder en natuurlijk. Niet kil en analytisch. Er is ook voldoende detaillering en de soundstage is lekker breed.

  De muziek komt mooi los van de luidsprekers omdat er voldoende vermogen is. Het nummer ‘Wild Fire’ klinkt geweldig en het volume gaat nog wat omhoog via de bijzondere afstandsbediening. De Sprout speelt overigens behoorlijk luid zonder vervorming.

  Tijd om de usb-ingang te onderzoeken. We sluiten onze laptop aan en luisteren naar ‘Crossing’ van David Elias. Zijn stem staat vooraan in de mix en wordt af en toe een beetje scherp. De optische input legt hier minder de nadruk op. Maar de instrumentatie is hier rijker en voller en de kwaliteit van de opname komt goed door.

  Analoog

  We sluiten onze eigen dac aan op de analoge inputs en laten de Sprout meedraaien in onze hoofdset. Na een aantal uren luisteren valt op dat er weinig ontbreekt in de weergave. Er is voldoende fundament, helder midden en genoeg sprankeling. Kan de Sprout mee met de Bryston? Bijna, hij speelt in elk geval een paar klassen hoger dan zijn prijs doet vermoeden. Het is soms echt schrikken hoe goed alles samenvalt.

  Natalie Prass knalt uit de speakers met het nummer ’Oh my’. Snel, vinnig en met een uitstekende timing. Foutloos. De Bryston levert nog wat meer diepte en nog iets meer verfijning. Maar de Klasse D versterking is opvallend ongekleurd en coherent. Onze luidsprekers hebben een gevoeligheid van 87db in 4ohm en lusten wel wat power. Door het extra vermogen bij deze nieuwe versie worden de speakers, net als bij de Bryston, strak in het gareel gehouden. Puik werk.

  Vinyl

  We hebben de Phono-input kort getest op de Sprout maar onvoldoende om er een gefundeerde mening over te geven. Wat we wel kunnen zeggen is dat de implementatie een significante upgrade heeft gekregen. En gezien de goeie prestaties van de analoge en digitale inputs, twijfelen we er niet aan dat de kwaliteit van deze phono-input navenant zal zijn. Vinyl is geen core-business bij Alpha maar misschien komen er in de toekomst mogelijkheden om hier toch wat extra aandacht aan te besteden. To be continued.

  [nextpage title=”Up close and personal”]

  PS Audio Sprout 100

  Om het goed te maken hebben we wat extra tijd besteed aan de hoofdtelefoonuitgang. Initieel hebben we getest met onze eenvoudige Sony MDR 1A. We horen hier opnieuw eenzelfde geluidsbeeld. Zuiver en innemend. We herkennen de gemoedelijke signatuur van onze hoofdtelefoon en er is voldoende gain om luid te spelen zonder vervorming. Als we een stapje hoger spelen met de prachtige Denon AH D7200 blijven we langer dan verwacht luisteren. Wat is dit een schitterende hoofdtelefoon met een evenwichtig geluid die voor eindeloos luisterplezier zorgt. Nu valt ons vooral het totale gebrek aan scherpte op. Dit is genieten. De Sprout laat ook hier geen steken vallen.

  Gebruikte apparatuur

  • Bryston B60R geïntegreerde versterker
  • Nad M50 streamer
  • Mitchell and Johnson cd-speler (transport)
  • Audiovector QR1 luidsprekers
  • Isoacoustics Aperta stands
  • Sony MDR 1A hoofdtelefoon
  • Denon AH D7200 hoofdtelefoon
  • Grimm TPM aes kabel
  • Van den hul Optocoupler optische kabel
  • Audioquest Carbon usb kabel
  • Audioquest GO4 luidsprekerkabel

  10 reacties

  1. Zelf net een Bluesound Powernode 2 besteld. Qua prijsklasse en functionaliteit (los van de software) enigszins vergelijkbaar. Jullie van Alpha Audio of iemand anders ervaring met het verschil tussen de 2 qua geluidskwal

   1. De Sprout 100 speelt heel detailrijk en snel zonder analytisch te worden. Hij stuurt monitior speakers erg goed aan. Wel een heel ander apparaat inderdaad. Wel bluetooth…

    Groeten

    1. Dag Geoffrey,
     Is de klankkwaliteit van de Sprout100 vergelijkbaar met vb de audiolab 6000a ? Het zijn 2 verschillende versterkers maar binnen dezelfde prijsklasse. Het is echter hoe het klinkt wat telt, nietwaar?
     En eentje thuis testen is bijna onmogelijk. Bedankt.

     1. Hallo,

      Uw vraag zat bij mijn Spam (Jaap?) vandaar de iets latere reactie. Ze zijn beide top maar van alle uitstekende budgetversterkers die ik getest heb het afgelopen jaar in mijn set, met mijn luidsprekers en in mijn ruimte was de Audiolab de allerbeste.

      Het ligt heel dicht bij mekaar hoor qua klank. Ze krijgen beide alle punten voor weergave zoals je ziet en beide hebben een mooie ESS sabre dac. Je hebt wat meer analoge aansluitingen op de Audiolab en die zijn uitstekend maar geen subinput zoals op de Sprout…

      keuzes keuzes keuzes…

      vriendelijke groeten
      Geoffrey

  Geef een antwoord