web analytics

Review ProAc Tablette 10 Signature

Voordelen

 • Inzicht
 • Detaillering
 • Emotie
 • Laat alles horen

Nadelen

 • Gaatjes in de kast
 • Beperkt laag
 • Laat alles horen
 • Prijs: € 1850

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs
  ProAc Tablette 10 Signature

  Set-up en installatie

  Inhoud

  We plaatsen de kleine monitors op onze IsoAcoustic stands, ze passen nog net, zo’n twee meter uit elkaar en op slechts 30 cm van de achterwand. ProAc benadrukt dat deze monitors, door hun gesloten constructie, zelfs tegen de achterwand kunnen staan. Gezien hun beperkte afmetingen gedijen ze uiteraard beter in een kleinere luisterruimte. Ze zijn bijzonder gemakkelijk te plaatsen maar we ze draaien intuïtief behoorlijk in (30%) om een strakker stereobeeld te bekomen. Het hangt er een beetje vanaf waar uw voorkeur ligt.

  De ProAc Tablette 10 Signature monitors vervangen onze veel grotere Atc Scm19 V2 luidsprekers in onderstaande set:

  Daarnaast hebben we de ProAcs op zowel een Bryston B60r en een Keces E40 aangesloten en dat ging allebei erg goed. Deze monitors laten duidelijk de verschillen in versterking horen en zijn ondanks hun lage gevoeligheid (86db) toch gemakkelijk aan te sturen. Dit komt door hun eerder uitzonderlijke impedantie van 10 Ohm. Een kleine buizenversterker zal deze kleintjes ook moeiteloos kunnen aansturen.

  Geluid

  Er is naar verluidt erg lang gewerkt aan die nieuwe crossover op de Signature en dat merken we want de interactie tussen tweeter en driver is ‘flawless’. Na een paar dagen luisteren zien we volgende kenmerken staan op onze notities: speels, verfijnd, zuiver, gedetailleerd, snel, emotie.

  Dit is een monitor voor de fijnproever, de luisteraar die graag naar jazz en vocaal werk luistert. Iemand die ‘s avonds op niet al te hoog volume zijn lievelingsmuziek oplegt. Jazz gaat uitstekend door de ongeziene snelheid van deze mini-monitors en vocaal werk klinkt fantastisch door het pure middengebied. Mits degelijke versterking bekomen we strak laag met voldoende punch. Af en toe missen we wel wat fundament maar we gaan zo op in de muziek dat het vaak geen issue is. Een subwoofer zou hier echter wel de puntjes op de i zetten denken we.

  Luisteren

  We nemen een aantal cd’s uit de kast en beginnen met Kurt Vile’s album “Believe i’m going down”, één van onze favorieten. Door de ProAc Tablette 10 Signature valt vooral de rijke instrumentatie op. Op het nummer ‘That’s life tho’ vallen uiteraard de verschillende gitaren op maar het zijn de randinstrumenten, tamboerijn en hoorn, die erg mooi doorkomen. De hoge mate van detaillering bij deze monitor is zijn grootste forte. We kunnen erg diep in de opname ‘kijken’ en alle afzonderlijke elementen in het nummer zijn erg goed te onderscheiden.

  Op het volgende album, “Easy Tiger” van Ryan Adams, missen sommige nummers wat body maar dit wordt gecompenseerd door de natuurlijke flow van de muziek. Deze bijna organische weergave legt de nadruk opnieuw bij de instrumenten en stem. Het is het soort luidspreker die een aanslag van een snaar heerlijk weergeeft zoals op het nummer “Oh My God, Whatever, etc”. En die de rauwheid van een stem niet camoufleert waardoor songs meer emotie bevatten en harder aankomen. De ProAc Tablette 10 Signature laat, for better or for worse, alles horen.

  Heel andere muziek komt van Geir Jensen aka Biosphere die al decennia lang soundscapes maakt. Deze elektronische muziek zit vol kleine samples en bleepjes en de Tablette 10 Signature laat die moeiteloos door. Ambient muziek moet het hebben van sfeer en intensiteit en daar slaagt deze monitor erg goed in. De dreigende ondertoon op het album “Cirque” zorgt voor kippenvel en we gaan helemaal op in de muziek. Het luisterplezier wordt nog verhoogd door de hoge verstaanbaarheid en de brede soundstage.

  Heavy metal of deephouse zijn uiteraard niet de genres die je op deze bescheiden monitor moet loslaten, dat spreekt voor zich. Singer-songwriter, jazz, ambient en EDM gaan wel erg goed. Het is vooral bij die intieme, persoonlijke muziek dat deze luidspreker schittert. De ProAc Tablette 10 Signature toont zijn klasse wanneer je ‘s avonds, als de rest van het gezin onder de lakens ligt, je favoriete nummers afspeelt en biedt troost na een lange, drukke werkdag. Niet slecht voor een bescheiden monitor.

  4 reacties

  1. Als ik de reactie van John lees, trek ik lichtjes de conclusie dat John alles op 1 lijn wil. Alle muziek moet hetzelfde klinken. Dat is niet erg, want dat is smaak. Wel zal het een lange zoektocht worden de juiste audio te vinden.

   Terug komend op de test. Ik ken ze niet die ProAc luidsprekers, maar ik weet nu al dat het fijne luidsprekers zijn. Ik ben fan van het LS concept van de BBC, waar Rogers, Spendor en de andere mee beroemd geworden zijn.
   Ik luister dagelijks met veel plezier naar muziek uit mijn op de BBC gebaseerde Rogers. Doordat het towers zijn, heb ik ook nog eens een warme bass weergave.
   Die tweeters, die kennen geen s klanken die pijn doen, er is full ballance.
   Daarom begrijp ik niet zogoed waarom er band-tweeters zijn, als er ook fijne en goedgebouwde softdome-tweeters bestaan. Je moet ze alleen vinden, en dat kan bij Spendor en Rogers en zeg maar veel Britse luidsprekers uit de BBC groep. Ook een merk als B&W doet het goed.

   Als ik terug kan komen op kleine monitoren als er ruimtegebrek is op de luisterplaats.
   Je stipte het al aan, gebruik een ondersteunende subwoofer. Nou is dat niet iedereens cup of tea. Maar met lange zoektochten kan hiervoor ook een oplossing zijn. Welke dat is? Toch maar zuil-luidsprekers plaatsen? Tegenwoordig heb je hele smalle zuiltjes, en als ik even spiek biedt Spendor deze ook aan. Oogstrelend voor oog en oor.

   1. Hallo,

    Ja, kleine zuiltjes kunnen zeker en klinken steeds beter. Een sub is niet voor iedereen maar kan bijzondere resultaten opleveren. Ik geniet enorm van de Amt van de Audiovectors hoor maar evenveel van een goeie softdome.

    Ik hou ook enorm van de snelheid van monitors en het feit dat ze niet moeilijk in een ruimte te integreren zijn. Maar een vloerstaander heeft dan weer andere eigenschappen uiteraard.

    Heel bijzonder is dat ProAc zowel softdome als linttweeters aanbiedt op bepaalde modellen om nog meer tegemoet te komen aan de smaak van de klant. Mij maakt het niets uit. Als het maar geweldig klinkt. Ik ga zeker nog eens een ander model, al dan niet een vloerstaander, testen van ProAc. Ze hebben iets speciaals vind ik. Maar ik hoor ook goeie dingen over Spendor. Veel te veel om uit te kiezen:)

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

  2. Vind jouw reviews altijd heel informatief en plezierig,met name door het voorwerp van beoordeling ook in perspectief tot alternatieven te zien.ben zelf al een tijd bezig met de quest naar het voor mij perfecte geluid,en kom tot de conclusie die jij ook al trok.hoe ik mijn set ook veranderde,ik deed het nooit voor al mijn muziekdragers goed.had ik de ene opname naar mijn smaak,viel de andere weer door de mand en omgedraaid.naar mijn mening heb je 2 soorten sets,de allemansvrienden en de onverbiddelijken.mijn set behoort tot de laatstgenoemde,ik krijg gewoon niet alle opnames naar mijn smaak,al zal ik nog zo vaak veranderen en sleutelen.de ene opname is gewoon de andere niet,aan de set zal het ,mits goed gematched,op een gegeven moment niet meer liggen.

  Geef een reactie