web analytics

Review Primephonic klassieke streamingdienst

Aanbod
App
Weergave
Prijs
Primephonic

Conclusie

We mogen trots zijn op Primephonic, een Nederlands-Amerikaans initiatief om klassieke muziek op te nemen in de vaart der streamingdiensten. Klassieke muziek verdient het om in goede kwaliteit te worden beluisterd. En het is beslist geen sinecure om vanuit het niets een streamingdienst op te zetten in een genre dat met geheel andere zoekcriteria werkt. Primephonic heeft daarbij ook het verdienmodel voor artiesten zo georganiseerd dat het past bij de langere tracklengtes in de klassieke muziek. Het pay per second-model is nieuw en hopelijk zal het voor de muziekuitgevers en artiesten gunstig uitpakken. Al met al zijn we heel blij met Primephonic. Gebruikers-interface is uitstekend, klankmatig is het ook prima in orde. Als Primephonic met Roon zou worden geïntegreerd zou een desktop-applicatie niet meer nodig zijn. Vandaar vier sterren, als aanmoediging naar vijf!

More Roon, please

Inhoud

We missen in de interface de informatie over het album en de uitvoerenden. Klassieke albums staan bekend om hun uitgebreide documentatiemateriaal. Als u wel eens een opera-CD of LP hebt aangeschaft, zit daar een lijvig boekwerk bij met het libretto, achtergrondinformatie over het stuk, de uitvoerenden, foto’s en illustraties. Het zou erg fijn zijn als deze informatie ook beschikbaar zou zijn in Primephonic. Onze referentie is daarbij Roon. We kunnen daarin heerlijk klikken en kijken naar achtergrondinformatie terwijl we luisteren. En nu we het er toch over hebben; is integratie met Roon misschien iets wat te overwegen is? Roon werkt al samen met Tidal en Qobuz, Primephonic zou in dat rijtje prima thuishoren.

Hoe het klinkt

We luisteren naar de Primephonic-app via onze Oppo R11s smartphone, die is voorzien van een fatsoenlijke AKM DAC en Dirac DSP. Op de computer gaat het geluid via USB naar een Mytek Brooklyn Bridge DAC/streamer/hoofdtelefoonversterker. We luisteren met verschilende hoofdtelefoons, zoals een Hifiman Sundara, Oppo PM-3, een good old Sennheiser HD421. Allemaal hoofdtelefoons met een open en transparant karakter, erg  geschikt voor klassieke muziek. We luisteren naar van alles: symfonisch werk, kamermuziek, koorwerk, barok, klassiek, contemporain. We hebben op de geluidskwaliteit niets aan te merken en dat is een compliment. We hebben hier gewoon te maken met een streamingdienst die hoge kwaliteit muziek produceert. Geen haperingen of slordigheden, geen vastlopers. We horen de akoestiek van de zalen waarin de muziek is opgenomen goed terug.

Gerelateerde berichten

Multitest Multiroom Audio

Multitest Multiroom Audio

More Roon, please InhoudToen een jaar of tien terug Sonos met een compleet nieuw audiosysteem op de markt kwam, keek de hele audiowereld een beetje fronsend: “wat moeten we hier nu mee? Netwerkaansluitingen? Wifi? Streaming audio?” Vervolgens gingen de Sonos-kubusjes als warme broodjes over de toonbank… En nog. Maar ze hebben wel concurrentie gekregen. Wij […]

B&K HTA 7-150

B&K Components HTA 7.150 eindversterker

More Roon, please InhoudU hebt ‘raw-power’ nodig? U zoekt een eindbak met spierballen. Zeven kanalen pure kracht. Dat kan nog een verrassend lastige klus zijn. De meeste multi-channel eindversterkers leveren weliswaar flinke kracht op één kanaal, maar zodra u meerdere kanalen tegelijk gaat gebruiken… Wij hebben een eindversterker die over zeven kanalen beschikt én 150 […]

3 reacties

 1. Ik heb zelf sinds een tweetal maanden Primephonic. Mijn ervaringen zijn:

  positief:
  – goede thematische opzet van catalogus
  – veel muziek van goede kwaliteit

  te verbeteren:
  – ontsluiting via BluOS en andere streamingmogelijkheden (zoals Roon)
  – achtergrondinformatie over album of muziekstuk is niet aanwezig
  – diverse belangrijke labels worden gemist, met name de meer gespecialiseerde kwaliteitslabels (MDG)
  – als orgelliefhebber mis ik veel relevante opnames

  Kortom primephonic kan een waardevolle toevoeging zijn ten opzichte van bestaande diensten, maar moet nog wel flink aan de slag om de nadelen weg te werken. Uiteraard hebben ze ook abonnee’s nodig om deze verbeteringen mogelijk te maken. Dat is voor mij de doorslag geweest om mij aan te melden.

  1. Beste Wim van Dijk,

   Een label als MDG (vooral bij orgelliefhebbers in trek, met name door het contract dat Ben van Oosten heeft met deze firma) is bij geen enkele streamingdienst te vinden. Dus dit valt Primephonic niet aan te rekenen. Er zijn nog labels die zelfstandigheid hoog in het vaandel hebben. Behalve voor MDG (ongeveer 500 producties) geldt dit bijvoorbeeld voor Hyperion (toch zo’n 2000 -erg interessante- producties) en Linn Records (ongeveer 400). Vooralsnog wint een goede eigen collectie het nog steeds van de streamingdiensten. Of ga eens langs de Centrale Discotheek in Rotterdam; daar ben ik nog nooit teleurgesteld.
   Met vriendelijke groet

 2. Door het aanbod klassieke muziek bij diensten als Spotify “buitengewoon mager” te noemen (zie bespreking hierboven) trapt men in een groot vooroordeel. Spotify, Qobuz en anderen hebben een gigantisch aandeel klassiek. Je moet er wel even de tijd voor nemen om het te vinden. Alleen labels als Hyperion, MDG en Linn zul je niet vinden, maar deze vind je óók niet bij Primephonic. En voorzover ik het kan beoordelen heeft Primephonic sowieso behoorlijk het nakijken.
  Toen de “inauguratie” van deze dienst werd aangekondigd op dit forum (28-09-2018) maakte ik al gewag van het feit dat vele componisten, vooral uit de Angelsaksische hoek, behoorlijk onderbelicht zijn. En dat is nog steeds niet veranderd. De symfonieën van Arnold Bax (welke ik hogelijk waardeer) zijn alleen maar in de versie van David Lloyd-Jones voorhanden. (Naxos) Hoewel dit goede uitvoeringen zijn, zijn de versies van Bryden Thomson (Chandos) en Vernon Handley (eveneens Chandos) veel beter. En deze zijn in de catalogus van Primephonic afwezig. Althans, ik kan ze niet vinden. Bij Qobuz bijvoorbeeld vind je deze moeiteloos. De symfonieën van Eduard Tubin (Estland) kan ik niet vinden. De complete werken van Frank Bridge olv de door mij zeer gewaardeerde Richard Hickox kan ik niet vinden. Hubert Clifford levert geen enkele treffer op en zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Nee, vooralsnog kom ik als klassiek-liefhebber beter aan mijn trekken bij Qobuz, welke ook een voortreffelijke geluidskwaliteit levert en in veel gevallen (helaas niet alle) een inkijk geeft in het booklet. Maar ik blijf het met veel belangstelling volgen.

Geef een reactie