web analytics

Review Primephonic klassieke streamingdienst

Aanbod
App
Weergave
Prijs
Primephonic

Deals

Primephonic biedt twee abonnementen aan: Premium en Platinum. Premium is MP3, 320kbps geluidskwaliteit, Platinum belooft 24bits lossless FLAC-streams. Voor Premium betaalt u € 7,99 per maand of € 79,99 per jaar, Platinum kost € 14,99 per maand of € 149,99 per jaar. Er is een app voor iOS en voor Android beschikbaar. Op computer of laptop luistert u via een browser; een desktop-app is in de maak.

Hello, is it Debussy you’re looking for?

Een veelgenoemd feature van streamingdiensten is het curatorschap; een service waarbij we worden geholpen in het ontdekken van nieuwe muziek. Tidal en Spotify doen dit vooral door het aanbieden van interessante afspeellijsten die zijn samengesteld door gezaghebbende muziekkenners. Primephonic biedt ook afspeellijsten en hebben daarbij een prettig gevoel voor humor door deze hipster-achtig te labelen, zoals daar zijn een playlist voor ‘Workouts’ of ‘Ludwig Says Relax/Chill’. Ons valt vooral de communicatie via email op die we na aanmelding met enige regelmaat krijgen. We worden op een aangename toon gewezen op de zoekmogelijkheden van Primephonic en op de rijkdom van de catalogus (160 uitvoeringen van de Hohe Messe van J.S. Bach, om maar wat te noemen). Ook interessant is dat er in eigen huis gemaakte interviews zijn met/over componisten en musici. Op het moment van schrijven zien we nog alleen interviews met de componist Eric Whitacre en cellist Matthew Barley, maar dit is een mooi initiatief. De tone of voice van Primephonic doet ons een beetje denken aan die van Native DSD, het DSD-platform van Jared Sacks (overigens ook uit Nederland).

In de praktijk

Het welkomstscherm is eenvoudig en overzichtelijk. We zien een slideshow met nieuwe releases, playlists per artiest, componist, land, instrument en voor de liefhebbers van koormuziek een selectie van middeleeuws/renaissance tot modern. Ook prettig is een ‘Essential playlist’, een soort muzikale wegwijzer in de klassieke muziek. Klik op Symphonic en u hebt de keuze uit orkestwerk van Mozart tot Copland en Górecki. De app werkt min of meer hetzelfde, waarbij de layout uiteraard is aangepast aan de maten van een telefoonscherm. In beide gevallen werkt het snel en gemakkelijk. Zoeken gaat ook snel (afhankelijk van uw internetsnelheid). Op de app kunnen we bovendien de geluidskwaliteit en datagrootte aanpassen. Wel zo fijn als u een datalimiet hebt. En we kunnen playlists aanmaken die we offline kunnen afspelen.

Het werkt allemaal gemakkelijk en intuïtief bij Primephonic en zo hoort het. Muziek-apps moeten aansluiten bij wat de gebruiker wil en het moet responsief en snel zijn. Het doet wat het moet doen en dan gericht op klassieke muziek. Het is een verademing met een ‘klassieke bril’ muziek te zoeken en te vinden. De catalogus van Primephonic is omvangrijk (meer dan 1 miljoen titels, volgens eigen zeggen). We zoeken op bekende en wat meer obscure albums en worden niet teleurgesteld in de collectie. Ook prettig dat er aandacht is voor hedendaagse klassieke muziek, jonge componisten en uitvoerders. Natuurlijk kan het met name op dat vlak altijd meer en beter, maar het zijn vooral kleinere labels die zich specialiseren in moderne muziek en daar moet je als streamingdienst ook contracten mee zien te sluiten.

Gerelateerde berichten

Wilson Benesch Vertex

Review Wilson Benesch Vertex monitor speaker

Deals InhoudGroot Brittannië: het land van de hifi. Een land met échte ‘heritage’. Het land van… Wilson Benesch. Een oer-Britse luidsprekerbouwer die buiten de gebaande paden treedt. Met exotische materialen, aparte units en een sound die volgens de website geen sound is… het is een soort kameleon. De speaker speelt wat hem gevoed wordt. Precies […]

3 reacties

 1. Ik heb zelf sinds een tweetal maanden Primephonic. Mijn ervaringen zijn:

  positief:
  – goede thematische opzet van catalogus
  – veel muziek van goede kwaliteit

  te verbeteren:
  – ontsluiting via BluOS en andere streamingmogelijkheden (zoals Roon)
  – achtergrondinformatie over album of muziekstuk is niet aanwezig
  – diverse belangrijke labels worden gemist, met name de meer gespecialiseerde kwaliteitslabels (MDG)
  – als orgelliefhebber mis ik veel relevante opnames

  Kortom primephonic kan een waardevolle toevoeging zijn ten opzichte van bestaande diensten, maar moet nog wel flink aan de slag om de nadelen weg te werken. Uiteraard hebben ze ook abonnee’s nodig om deze verbeteringen mogelijk te maken. Dat is voor mij de doorslag geweest om mij aan te melden.

  1. Beste Wim van Dijk,

   Een label als MDG (vooral bij orgelliefhebbers in trek, met name door het contract dat Ben van Oosten heeft met deze firma) is bij geen enkele streamingdienst te vinden. Dus dit valt Primephonic niet aan te rekenen. Er zijn nog labels die zelfstandigheid hoog in het vaandel hebben. Behalve voor MDG (ongeveer 500 producties) geldt dit bijvoorbeeld voor Hyperion (toch zo’n 2000 -erg interessante- producties) en Linn Records (ongeveer 400). Vooralsnog wint een goede eigen collectie het nog steeds van de streamingdiensten. Of ga eens langs de Centrale Discotheek in Rotterdam; daar ben ik nog nooit teleurgesteld.
   Met vriendelijke groet

 2. Door het aanbod klassieke muziek bij diensten als Spotify “buitengewoon mager” te noemen (zie bespreking hierboven) trapt men in een groot vooroordeel. Spotify, Qobuz en anderen hebben een gigantisch aandeel klassiek. Je moet er wel even de tijd voor nemen om het te vinden. Alleen labels als Hyperion, MDG en Linn zul je niet vinden, maar deze vind je óók niet bij Primephonic. En voorzover ik het kan beoordelen heeft Primephonic sowieso behoorlijk het nakijken.
  Toen de “inauguratie” van deze dienst werd aangekondigd op dit forum (28-09-2018) maakte ik al gewag van het feit dat vele componisten, vooral uit de Angelsaksische hoek, behoorlijk onderbelicht zijn. En dat is nog steeds niet veranderd. De symfonieën van Arnold Bax (welke ik hogelijk waardeer) zijn alleen maar in de versie van David Lloyd-Jones voorhanden. (Naxos) Hoewel dit goede uitvoeringen zijn, zijn de versies van Bryden Thomson (Chandos) en Vernon Handley (eveneens Chandos) veel beter. En deze zijn in de catalogus van Primephonic afwezig. Althans, ik kan ze niet vinden. Bij Qobuz bijvoorbeeld vind je deze moeiteloos. De symfonieën van Eduard Tubin (Estland) kan ik niet vinden. De complete werken van Frank Bridge olv de door mij zeer gewaardeerde Richard Hickox kan ik niet vinden. Hubert Clifford levert geen enkele treffer op en zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Nee, vooralsnog kom ik als klassiek-liefhebber beter aan mijn trekken bij Qobuz, welke ook een voortreffelijke geluidskwaliteit levert en in veel gevallen (helaas niet alle) een inkijk geeft in het booklet. Maar ik blijf het met veel belangstelling volgen.

Geef een reactie