Review Primare R35 phono pre-amp

Voordelen

 • Laat elke platenspeler zingen
 • Detailrijk en muzikaal
 • Uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding
 • Single ended en balanced uitgange
 • Zeer uitgebreide instelmogelijkheden

Nadelen

 • We kunnen er geen bedenken
 • Prijs: € 1500

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Primare

  Het Zweedse Primare maakt versterkers, netwerkspelers en CD-spelers. Het ontwerp en de uitstraling zijn typisch Scandinavisch, of zoals Primare het zelf omschrijft als lagom: niet teveel, niet te weinig, precies goed. We zagen Primare nog op de ISE van dit jaar en wat steeds opvalt is de overzichtelijke line-up en de fraaie afwerking van de producten. Voor elke categorie heeft het merk meestal drie uitvoering, aangeduid met de cijfers 15, 25 of 35. Ook de phono-serie is zo opgebouwd. U hebt de keuze tussen de R15 en de R35 phonostage.

  Setup en testmethode

  We hebben de Primare R35 getest op twee voorversterkers: de Rupert Neve Designs Fidelice en de Burson Conductor V3. We luisterden over een aantal hoofdtelefoons zoals de Hifiman Sundara, de Oppo PM-3 en de vintage Sennheiser en fantastisch klinkende HD 410 SL. Ook sloten we de R35 aan op de Alpha referentieset: de Pass Labs XP-12 voorversterker, Bryston 4B3 eindversterker en de Focal Sopra 2 speakers.

  En dan de bronnen, want daar gaat het tenslotte om bij een phono voorversterker. We hebben een flinke collectie platenspelers en elementen aan de R35 gekoppeld, en verschillende prijs- en kwaliteitsklassen:

  • Thorens TD 170 mkII met Ortofon OM10 element
  • Inkel PD 607 of Luxman PX 101 lineaire (tangentiale) platenspeler met Audio Technica element
  • JVC QL-A5 platenspeler met Dynavector Ultimo 20A element
  • STD 305D platenspeler, SME 3009 toonarm met ADC TRXII element
  • Music Hall 5.1 platenspeler, ProJect toonarm en Iseki Milltek Green element

  We draaiden een aantal vaste test-tracks:

  • Everything But The Girl, Eden, Each and Everyone
  • Steely Dan, Aja, Peg
  • Donald Fagen, The Nightly, Maxine/Ruby Baby
  • Joe Jackson, Body And Soul, Cha-Cha Loco
  • Tower Of Power, Direct, Fanfare/You Know It
  • Steven Wilson, Live at the Royal Albert Hall, Pariah

   
   

  Winkels met Primare

  Alpha High End Brussel

  Joseph Bensstraat 21
  1180 Ukkel, BE

  Contact

  Alpha High End Antwerpen

  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  Contact

  Alpha High End Brasschaat

  Bredabaan 1031
  B-2930 Brasschaat, BE

  Contact

  Alpha High End Turnhout

  Sint-Antoniusstraat 15
  2300 Turnhout, BE

  Contact

  Omera Hifi en Streaming

  Markt 3
  3131 CR Vlaardingen, NL

  Contact

  6 reacties

  1. Beste Yung,

   Ik bezit momenteel een Technics SL1500C platenspeler en die speelt zààlig op mijn Wharfedale Lintons, dat is nu echt een match made in heaven. Omdat ik toch altijd een beetje nieuwsgierig ben naar verbetering : de ingebouwde preamp van de Technics is goed, zonder meer. Heb ik dan een externe preamp zoals deze Primare nodig om een hoorbaar verschil waar te nemen ? En is het dan geen overkill om een preamp van 1500 EUR te matchen met een platenspeler van 1000 EUR ?

   Mooie luistertest trouwens van de versterkers tot 2500 EUR !

   Mvg
   Pieter

   1. Beste Pieter,
    Dank voor het compliment. Het was erg leuk om de test te doen en ook uitdagend, Jaap en ik allebei in een andere studio.
    Over de phono preamp. Ik zou adviseren om het te proberen. Een testmethode die we zelf toepassen is om een tijdje met het nieuwe apparaat muziek te spelen. Na een paar dagen, als je aan het geluid bent gewend, schakel je weer terug naar de oorspronkelijke set (dus zonder phono preamp). Is er verschil? Mis je iets dat je met het geteste apparaat wel hoorde?

    In jouw geval zou ik eerst de Primare R15 proberen. Die is wat prijsvriendelijker. Ik denk dat je het verschil zult horen, maar oordeel vooral zelf. Veel plezier.

  2. Ik speel al een poos met een eenvoudig phono trapje.
   Af en toe zet ik een LP op, en dan let ik niet eens op geluidskwaliteit.
   Dit komt omdat ik vroeger slecht geluid hoorde bij het draaien van LP’s, dus ook slecht geluid is voor mij nostalgie, al is het met mijn phono trapje wel stukken beter dan de plastiek Aristona platenspeler. Ook dat mijn platenspeler een Ortofon mm element bezit speelt mee.

   Het viel mij op dat een reactie in een test met blauw word geschreven.
   Deze handige nieuwe vinding, of geleend van een ander vind ik een uitkomst.

  3. Mooie review! Wat misschien een idee is om een Live Multitest phono pre-amps te doen. Met bijvoorbeeld. Primare R35, Rega Aria, IFi iPhone3 Black Label, Clearaudio Basic V2 of de Gold Note PH-10. Of een tube phono pre-amp.

  4. Wat betreft 20 minuten standby : bijna alle Primares hebben iets dergelijks. Schijnt ook Europese wetgeving te zijn. In de betreffende manual staat hoe je dat kunt veranderen. Mijn I35 en I32 hebben dit ook.
   Er is een hele leuke Primare facebook groep:Een lid heeft zijn Rega Aria phonostage, (mij wel bekend, speelt hier met de RP8) ingeruild voor deze Primare R35
   De duurdere Primares hebben een xlr ingang net als deze R35.
   Het is dat ik het laatste jaar minder lps draai, anders had ik graag een vergelijk willen maken met de Rega Aria. Toch weer terug naar de cd.

  Geef een antwoord