web analytics

Review Primare R35 phono pre-amp

Voordelen

 • Laat elke platenspeler zingen
 • Detailrijk en muzikaal
 • Uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding
 • Single ended en balanced uitgange
 • Zeer uitgebreide instelmogelijkheden

Nadelen

 • We kunnen er geen bedenken
  • Prijs: € 1500

   Bouwkwaliteit
   Inzetbaarheid
   Weergave
   Prijs

   Inleiding

   Vinyl is al een paar jaar hot en dat zal nog wel even zo blijven. Maar als u dacht er met een mooie draaitafel te zijn, dan moet u beslist even doorlezen. Welkom in de wereld van de phono voorversterkers. We testen het referentiemodel van het Zweedse Primare, de R35.

   Toen de CD-speler in de jaren 80 werd geïntroduceerd, had elke versterker wel een of meer ingangen voor een platenspeler. Naarmate de CD meer terrein won, verdwenen platenspelers uit het zicht en daarmee ook de ‘phono’-ingang op versterkers. Met de introductie van digitale audio van streamers of de computer zien we digitale ingangen verschijnen op (voor)versterkers. Geen phono, hoewel we bij geïntegreerde versterkers in de prijsklasse tot pakweg € 1.000 euro deze optie steeds meer zien terugkomen. We krijgen nogal eens de vraag waarin een phono-ingang nu precies verschilt van een lijn-audio ingang.

   Mega-versterking op microniveau

   Op een RCA, single ended of ongebalanceerde lijningang komt een ingangsspanning binnen van 0,316 tot 2 Volt. Dit is een gestandaardiseerde signaalniveau. De uitgangsspanning van een phono-cartridge is vele malen lager; een moving magnet-element (MM) is meestal rond de 0,005 Volt; een moving coil (MC) element geeft een nog zwakker signaal af: gemiddeld 0,0005 Volt, soms tot wel 0,0002 Volt. Om een signaal dat van een phono-element komt te versterken tot lijn-niveau, is een versterkingsfactor van 50 tot 1500 nodig! In dB is de versterkingsfactor nog indrukwekkender: 30-40 dB voor een MM-element en 60 dB voor MC. Phono preamps zijn dus krachtpatsers op micro-niveau. Om deze reden is het van groot belang dat de voeding schoon is, geen ruis op de lijn brengt. Alle micro-verstoringen worden macro doorgegeven bij een phono voortrap.

   C-waarde

   Doordat de uitgangsspanning bij phono-elementen niet is gestandaardiseerd, is de afstemming van het element op de phono-voorversterker cruciaal. Daarvoor zijn twee instellingen van belang: de weerstand van het element en de capacitieve waarde. Een gewaardeerde lezer van Alpha-Audio schreef daar in een bijdrage aan een eerdere review het volgende over.

   De capacitieve waarde (…) is de totale waarde, dus niet alleen de waarde van de phono-cartridge. Normale coax kabels hebben een capacitieve waarde van 80-120 pF (picofarad) met meter. Dan is die van de bedrading in de speler/arm nog niet meegenomen) dat zal maar weinig zijn (10 pF)

   Waar je ook rekening moet houden is de waarde van weerstand en inductie van de gebruikte spoelen van het element. Combinatie van al die waarden heeft uiteindelijk invloed op het gehele geluid. Je verwijst naar een artikel (met dank). Ikzelf had die van Hagerman Technology, zie http://www.hagtech.com/loading.html

   Als voorbeeld de specificaties van de Ortofon 2M Red:
   Internal impedance, DC resistance – 1,3 kOhm
   Internal inductance – 700 mH
   Recommended load resistance – 47 kOhm
   Recommended load capacitance – 150-300 pF

   Dat is ook de reden dat ik het verleden mijn Shure M75E, M95E, Goldring G820 met Van den Hul naald in de Thorens TD165 aanpaste. Ik gebruikte ook een andere coax-kabel (80pF per meter) Een en ander resulteerde in een rustiger totaal geluidsbeeld ( S-klanken zangeressen en bekkens van het drumstel waren minder geprononceerd). Ik berekende de C-waarde, soldeerde de kleine caps toe onder de arm en met luistersessies paste ik het tenslotte aan.

   Gerelateerde berichten

   High End Munchen 2017

   Multitest: De laatste cd-speler die u nog nodig hebt (punt)

   Inleiding Inhoud 1. Inleiding2. Primare3. De factor ‘Jaap’ (1)4. Luisteren5. De factor ‘Jaap’ (2)ReactiesOnlangs hebben we bij Alpha-Audio een selectie cd-spelers ontvangen die zijn gebouwd voor een leven. En dit zou in principe voldoende zijn om uw cd-collectie tot in lengte van jaren te koesteren. De prijsklasse varieert van zo’n drie tot achtduizend Euro. Een […]

   AVM M30

   Review AVM 30-series

   Inleiding Inhoud 1. Inleiding2. Primare3. De factor ‘Jaap’ (1)4. Luisteren5. De factor ‘Jaap’ (2)ReactiesEen verjaardag vraagt om een feestje. En dat doet AVM dan ook. De AVM 30-series is een ode aan het 30-jarig bestaan van AVM. En CEO Udo Besser – ja: ooit actief bij Burmester – is los gegaan om een zo goed […]

   2 reacties

   1. Mooie review! Wat misschien een idee is om een Live Multitest phono pre-amps te doen. Met bijvoorbeeld. Primare R35, Rega Aria, IFi iPhone3 Black Label, Clearaudio Basic V2 of de Gold Note PH-10. Of een tube phono pre-amp.

   2. Wat betreft 20 minuten standby : bijna alle Primares hebben iets dergelijks. Schijnt ook Europese wetgeving te zijn. In de betreffende manual staat hoe je dat kunt veranderen. Mijn I35 en I32 hebben dit ook.
    Er is een hele leuke Primare facebook groep:Een lid heeft zijn Rega Aria phonostage, (mij wel bekend, speelt hier met de RP8) ingeruild voor deze Primare R35
    De duurdere Primares hebben een xlr ingang net als deze R35.
    Het is dat ik het laatste jaar minder lps draai, anders had ik graag een vergelijk willen maken met de Rega Aria. Toch weer terug naar de cd.

   Geef een reactie