Review Primare I15 Prisma versterker – streamer

Voordelen

 • Volwassen sound
 • Erg veelzijdig
 • Degelijke app
 • Roon Ready

Nadelen

 • Geen hoofdtelefoonversterker
 • Geen phono-stage
 • Prijs: € 1750

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Primare i15

  Inleiding

  Inhoud

  Eerlijk. De versterker was kleiner dan verwacht. We hadden wel al wat foto’s gezien maar toen hij daadwerkelijk op het meubel werd gezet was het eerste woord dat in ons opkwam… schattig. John Darko noemt het Kallax-fi en vindt die compactere componenten juist een meerwaarde. Wij zien  steeds vaker componenten die kleiner zijn dan de norm maar dat maakt ons niet veel uit. Zolang de prestaties er maar zijn. Alhoewel, hoe kleiner hoe fijner toch?

  De ‘kleine’ geïntegreerde versterker waar we het over hebben is de Primare I15 Prisma, de instapper uit de nieuwe Prisma reeks. Het was een tijdje geleden dat we bij Alpha nog eens iets van deze Zweedse fabrikant getest hadden en we waren dan ook erg benieuwd naar de prestaties. Hun filosofie en werkwijze spreekt ons in elk geval erg aan. Het bedrijf bestaat inmiddels dertig jaar en zoekt sinds hun ontstaan naar harmonie en balans in de weergave van muziek. Of we die kernwoorden ook terug horen tijdens onze test verneemt u zo meteen.

  Bouw en uiterlijk

  Vooraan zien we een smal, langwerpig oled-scherm met witte letters waar vooral het volume en input duidelijk op af te lezen valt. Het aluminium front is erg smaakvol met tactiele, kleine knopjes die goed werken. Daarbij staat het scherm los van de versterker om mogelijke interferentie met de rest van de componenten te vermijden. De I15 staat, om vibraties te verminderen, op drie voetjes en dat is een beetje wennen. Omdat we vaak kabels moeten veranderen gebeurde het meermaals dat we ons evenwicht verloren en dat de versterker naar een kant overhelde. Maar als je de versterker optilt dan weegt hij best door en voel je dat alles degelijk in elkaar is gezet. Typisch Primare.

  Binnenin zien we dat alles met Zwitserse, euhm Zweedse precisie opgebouwd is. Er is zelfs nog wat plaats over in het kleine doosje! Alle verbindingen lopen dan ook via korte signaalpaden waardoor er erg compact gewerkt kan worden. Het ziet er allemaal netjes uit en de gebruikte componenten zijn van hoge kwaliteit die we ook in de duurdere I35 serie terugzien.

  Functionaliteit

  De I15 mag dan een compacte versterker zijn, hij zit wel vol met technische hoogstandjes. Denk aan een klasse D versterker, dac en Google Chromecast streamer! Een kleine alleskunner dus. De klasse D versterking maakt gebruik van een Hypex module (type UCD 102) dat voorzien is van een in huis ontworpen schakelende voeding in combinatie met een volledig analoge inputstage.

  De ingebouwde dac is gebaseerd op een AKM AK4490 chip die inmiddels zijn waarde heeft bewezen. Deze dac kan via coax en optisch PCM aan tot 192kHz/24 bit en via de USB is DSD tot 384kHz/24bit mogelijk. De ingebouwde streamer is – naar zeggen – een aangepaste versie van de Chromecast audio. Deze is tevens een Roon Endpoint. Net als de gewone Chromecast dus. Verder zijn Airplay en Spotify Connect standaard meegegeven en behoort Bluetooth tot de mogelijkheden.

  Besturingssysteem

  We downloaden de Primare Prisma app en zien een erg overzichtelijke en gebruiksvriendelijke lay-out. Na enkele uren zijn we er al goed mee vertrouwd en het feit dat de app zowel voor IOS als android beschikbaar is stemt ons erg tevreden. De eerste dagen gebruiken we de normale functies zoals het schakelen tussen bronnen en het aanmaken van playlists. Maar bij het vakje settings is het mogelijk om nog heel wat meer zaken aan te passen.

  Zo kan u een naam geven aan elke input, de niet gebruikte inputs uitschakelen, het scherm dimmen, de balans regelen, de stand-by functie uitschakelen en ga zo maar door. Er is ook een volwaardige slanke afstandsbediening die wij vooral gebruikten als volumeregeling of om tussen inputs te schakelen.

  Naast al deze functies is het ook mogelijk om deze versterker als basis te gebruiken voor een aantal multi-room toepassingen. Daarmee wil Primare al een grote stap richting de toekomst zetten en producten maken die niet enkel klankmatig op punt staan maar ook beschikken over de laatste domotica snufjes. Voor vandaag concentreren we ons hoofdzakelijk op de audio prestaties want we hebben daar al onze handen vol mee.

  Om het overzicht te bewaren zetten we voor u nog even alle aansluitingen netjes op een rijtje: (1x analoog in, 3x optisch in, 1x coax in, 1x USB B in, 1x 3,5 mm in, 1x analoog uit, 1x coax uit). Nog even meegeven dat er naast de app een slanke, volwaardige afstandsbediening meegeleverd wordt, die wij vooral als volumeregeling en om te schakelen tussen inputs hebben gebruikt.

   
   

  Winkels met Primare

  Koningsstraat 35
  2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL
  Markt 3
  3131 CR Vlaardingen, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  3 reacties

  1. Smaak is een steeds belangrijker wordende factor, omdat er nu veel op de markt is dat perfect past bij een specifieke luisteraar. Dus een goed passende set bij de juiste man of vrouw te krijgen is door luisterdemonstraties bij te wonen een goede manier.

   Zelf ben ik overtuigd door Primare, omdat ik het lekker vind klinken. Uiteraard met een set goed matchende luidsprekers. Een ander kan een andere mening hebben, en wil liever iets in de richting, laat ik eens wat noemen Marantz.

    1. Goed antwoord.

     Ik wil nog een keer een luisterdemo doen met een Primare i35x met prisma en een Moon Ace.
     De Primare met zijn D circuit, en de Moon met de klassieke A/B versterking.

     De Primare is typisch een apparaat met een karakter, en mijn muzieksmaak lijkt voor Primare gemaakt te zijn.
     Ik hou je op de hoogte, want mijn NAD C350 gaat een keer met pensioen. Bijna 20 jaar oud of is dat al.

  Geef een antwoord