Review Primare duo: i15 en SC15 Prisma

Voordelen

 • Wat een sound!
 • Véél functionaliteit
 • Oogt strak
 • Future proof

Nadelen

 • App mag iets fijner
 • Prijs: € 3000

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Primare I15 SC15

  Inleiding

  Inhoud

  Bij sommige reviews wil je het liefst direct naar de conclusie gaan. We gaan ons echter even inhouden. Eerst gaan we de Primare i15 en SC15 introduceren. Want dit Zweedse Duo verdient dat gewoon. Kortom: first things first… waar hebben we het over?

  Primare is een merk waar uw redacteur veel mee heeft gewerkt in zijn winkeltijd bij Wilbert in Utrecht. Het was één van die merken met een wow-factor. Superzwaar gebouwd. Strak. Chique… en de AV-lijn klonk destijds – rond het jaar 2000 – geweldig in zowel multichannel als stereo. Uniek, want in de meeste gevallen was het of/of.

  Natuurlijk waren er ook producten die minder waren. De DVD30 was geen megasucces door kwaliteitsproblemen. En sommige versterkers klonken een tikkie ‘donker’. Maar overall: prachtig merk. Tussen 2010 en 2018 waren we even Primare kwijt. Hoe dat komt, weten we niet precies. Maar sinds vorig jaar is het weer helemaal terug. Collega Geoffrey heeft de Primare i15 prisma getest en was zacht uitgedrukt onder de indruk. Snel, neutraal en zeer breed inzetbaar.

  Bij onze multitest versterkers van een paar maanden terug, heeft de I25 een zeer goede indruk achtergelaten. Snel, open, neutraal… net als de i15 dus. Nu is het de beurt aan de i15 geïntegreerde versterker en de SC15 Prisma streamer / dac / pre-amp. Wat voor indruk gaat die achterlaten?

  Alleskunner

  Laten we beginnen met de SC15 Prisma. Dat is namelijk een zeer uitgebreid apparaat. Deze streamer (vandaar de naam Prisma), dac én pre-amp kan nagenoeg alles. Streamen – kabel én wifi – via Airplay, UPnP en Spotify. Er zijn analoge ingangen, bluetooth én WISA voor connectie naar een paar luidsprekers die WISA compatible zijn. Dat is nogal wat. Nu zou Chromecast ook moeten werken, maar gek genoeg zagen wij de i15 Prisma niet naar boven komen. Niet in de home-app, Youtube of ROON. Maf. Spotify werkt feilloos. En de App van Primare zelf ook na de laatste update.

  Dan de Primare i15. Dit is dus de ‘non-Prisma’ versie. Dit is dus de gewone versterker met alleen analoge ingangen. We zien een vijftal single ended inputs, inclusief phono (MM). Dan is er nog een pre-out en een lijn-uitgang. Simpel, degelijk.

  De twee klasse D verstekers (Hypex UcD) leveren 60 watt per kanaal. Een schakelende voeding levert energie. Dat klinkt als een recept voor scherpte en naarheid. Maar niets is minder waar. Dit is een smooth en fast machine. Maar daarover later meer.

  Nieuw

  Primare heeft de meest recente lijn voorzien van heel wat technisch vernuft. Met name de SC is écht een nieuwerwets ontwerp. Of het ook KallaxFi is – zoals Darko het noemt – durven we niet te zeggen; hij zal net te breed zijn. Maar FutureFi is het wel met bluetooth, wifi én WISA. In feite is alleen een set WISA speakers nodig om de boel compleet draadloos aan te sturen. OK: netkabels blijven altijd nog nodig. Maar toch… fraai.

  De App van de Prisma lijn is zeker niet verkeerd. Het is echter niet de beste app die we kennen. Het voelt wat rudimentair aan; het mist ook wat vloei in de bediening. Echter sinds de laatste update zijn de kleine, maar vervelende bugs er wel uit. Wij konden shuffle niet uitzetten en soms crashte de app. Dat is opgelost.

   
   

  Winkels met Primare

  Koningsstraat 35
  2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL
  Markt 3
  3131 CR Vlaardingen, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  13 reacties

  1. Goh wat gaat dat snel. Volgens mij is de SC15 nu de beste keus.
   De RME ADI-2 DAC FS met sBooster is bijna hetzelfde prijskaartje.
   Misschien een nieuwe multitest in de toekomst waard.
   Maar het blijft ‘n vaststaand feit, de DAC is instaat om ‘n digitale weergave, te veranderen in de draaitafel met MC element weergave.
   https://www.alpha-audio.nl/review/review-sonnet-audio-pasithea-d-a-converter-stilte-in-de-storm/
   HET instrument voor alle muziekliefhebbers EN iedere audiofiel, niet de duurste maar volgens mij de beste, indien mogelijk samen testen met de DAC van €10.000,– en daar boven.
   Als de fabrikant dit durft 😉

  2. Ik ben momenteel in bezit van de Atoll IN 200 Signature. (deze is 2 jaar geleden door jullie ook getest)
   Na het lezen van deze review, ben ik benieuwd of de Primare i15 ongeveer net zo gecontroleerd, verfijnd, naturel, zuiver en gebalanceerd speelt als de Atoll en stuurt deze ook zo makkelijk elke speaker aan?
   Ik heb een verder een Innuos streamer\dac (interlink PureCable), de Elac Carina FS247.4 vloerstaanders, aangestuurd door Purecable speakercable.

  3. Als je nu voor alleen de I15 Prisma kiest dan mis je alleen wat extra in -en uitgangen en het Wisa protocol zo te zien, of zie ik het verkeerd.

   Daarnaast vraag ik mij wel af of het dubbele prijsverschil tussen de i15 Prisma en de i25 Prisma het waard is om voor deze laatste te kiezen.

   1. Of iets de extra investering waard is, is van vele factoren afhankelijk. De i15 biedt 60 watt per kanaal. Dat is voor veel ‘gemakkelijkere’ speakers genoeg. Maar niet voor een lastig aanstuurbaar model. De I25 biedt 100 watt én een aangepaste voeding. Het is dus ook nog een stap(je) beter op andere vlakken. Daarbij: heb je het extra vermogen gewoon nodig, dan is er weinig keuze.

  4. Een nuttige test.
   Op een audioshow viel mij het merk Primare ook al op.
   Het was er druk, en bij andere merken viel dat mee.
   Druk, omdat in de Primare ruimte zeer goed geluid kwam.
   Nadat ik bij Naim was geweest, was het voor mij al helemaal duidelijk,
   het merk Primare is naast het strakke design wat erg mooi oogt in mijn optiek ook een uitstekende performer. Ik vind Primare zelfs beter dan Hegel, al kan het zijn dat bij Hegel net de luidsprekers had gekregen die mij niet overtuigde.
   Ook McIntosh, en Roksan met Monitor audio luidsprekers moesten het afleggen tegen Primare. Uiterst knap van die Zweedse audio producent.
   De eerste digitale versterker met D klasse technologie die mij overtuigd heeft, net zogoed te zijn als een prima A/B klasse versterker.

   Ook komt Primare op het zelfde level als mijn eigen audio systeem dat geen enkele s klank kent.
   Ideaal voor als ik wil overstappen op Primare. Ik zit te denken aan een i25 zonder phono trap.

   Streamen, mijn Blue Os module (in Dali) is ook niet altijd vrij van foutjes. Zo is Spotify niet geïntegreerd, maar Tidal weer wel. De verbinding is goed, maar niet vliegensvlug.

   Matchen. Welke luidsprekers zijn goed voor de i15, i25, en i35?
   Ik denk iedere luidspreker van een goed merk. B&W, Monitor audio, Dali, Sonus Faber, Kef om maar eens een setje te noemen. Ligt ook aan de smaak van de muziekliefhebber welk luidsprekermerk in samenloop met een Primare versterker de ideale combinatie is. Zelf ben ik nogal de Dali kant op gegaan, dus die combinatie ga ik eens proef luisteren.

       1. Hmmm… Ik denk Primare of Arcam. Arcam heb ik zelf sa10 getest. Mooi ding. Primare is nog wat sneller en detailrijker denk ik.

    1. Alleen kan ik op de i15 geen draai volumeknop vinden.
     Daarom is een i25 de perfecte geïntegreerde Primare voor mij.
     Ja, ik ben ouderwets als het om audio gaat.

     De afmetingen, een i15 is 35cm, en een i25/i35 zijn 43cm.
     Het compacte formaat van de i15 en sc15 heeft zijn charme.
     Al is 43cm ideaal voor de meesten van ons, om de Primare audio te integreren met andere componenten van andere merken die rond de 43cm breed zijn.

     Nu moet Primare de app voor Prisma nog verbeteren voor een betere gebruikservaring. Laten we vooropstellen dat het ze lukt.
     Dan stel ik deze vraag. Welke app is beter? De app van Moon (ik ben de naam even kwijt), of die van Primare?

  5. Op de website van Primare staat dat ze een zeer grote update hebben gedaan op 2 december en met daarbij een soort van excuses als deze niet naar wens is verlopen.

  Geef een antwoord