Home Review Polk RTiA5 luidspreker

Review Polk RTiA5 luidspreker

0

Voordelen

  • Open midden en hoog
  • Strakke focussering
  • Afwerking

Nadelen

  • Laaggebied rommelig
  • Muziek blijft plakken
  • Heeft vermogen nodig

Prijs: € ? 800 per paar

Afwerking
Bouwkwaliteit
Geluid
Prijs

Als we heel diep graven, kunnen we ons wel herinneren dat we ooit iets van Polk in handen hebben gehad. Een jaar of tien terug… Een soundbar. En het was geen slechte. Maar daarna? Nee, geen hifi van deze Amerikaanse fabrikant van luidsprekers. Tijd om daar verandering in te brengen! 

Polk is een Amerikaanse luidsprekerfabrikant die met name in de US prima zaken doet. In Nederland wil het nog niet echt. Waar dat aan ligt, is natuurlijk gissen. Feit is: ze maken prima speakers. Ook in het instapsegment.

Opzet

Polk RTiA5Wij hebben vandaag de RTiA5 in de testruimte staan: twee flinke vloerstaanders met een 1-inch tweeter en twee 6,5-inch woofers. Crossovers worden niet genoemd, net als dat het ons niet helemaal duidelijk is, of het een tweeweg, drieweg of wellicht 2,5-weg opzet is. Niet dat dit echt belangrijk is, maar het was leuk geweest als Polk het had vermeld in de specificaties. Een setje Polk RTiA5 gaat weg voor zo’n 800 euro.

De kast is opgebouwd uit zes lagen en loopt in een ronding naar achteren toe. Dat zien we wel vaker. Het heeft twee voordelen: minder staande golven en de afstraling is wat gunstiger. Voor op de kast zien we behalve de drie units nog een tweetal reflexpoorten: één in het midden en één onderaan. Achterop is nog een poort: genoeg adem voor de Polk dus! De units en de poorten samen moet een bereik opleveren van 30 Hz tot zo’n 27 kHz. En dat met een rendement van 90 dB en een maximale belasting van 250 watt.

De Polk laat bi-wiring of bi-amping toe. We komen er later op terug dat dit nog weleens nuttig kan zijn bij deze luidspreker. Tenslotte de kast. De afwerking is prima. Erg goed zelfs voor een speaker die 800 euro per set kost. Hier en daar wel wat plastic waarmee u op moet passen als u gaat sjouwen: het kan afbreken. Volgens de specificaties legt de RTiA5 20 KG op de weegschaal, maar dat kunnen we ons niet voorstellen: we pakken de speaker zo op. Wellicht bedoelen ze hier toch stiekem per paar.

De opzet

Polk RTiA5We sluiten de Polks aan op een set die bestaat uit een Pass Labs X2.5, een Dion Audio SD60 eindversterker en een Bluesound Node streamer. Er is ook nog even een Oppo HA-1 gebruikt als dac. Bekabeling komt bij AudioQuest vandaan en bestaat onder meer uit Rocket 88 luidsprekerkabel, NRG10 en NRG1000 lichtnetkabels en Diamondback interlinks. Al met al een set die op hoog niveau kan spelen.

Middenmoot

We zullen een keer met de conclusie beginnen: de Polk is een prima middenmoter. Hij heeft enkele krachten die opvallen en een paar punten waar hij een steekje laat vallen. Laten we met de minpunten beginnen, zodat we positief kunnen eindigen.

Het laaggebied van de Polk kan strakker. We hebben een tweetal eindversterkers gebruikt – uiteindelijk de SD60 omdat die meer grip had dan de andere versterker – om er zeker van te zijn dat het niet aan vermogen ligt. De Polk RTiA5 is een set van 800 euro. Dat betekent dat het niet in een high-end systeem komt te staan. En dat betekent dat veel en snel vermogen veelal niet voor handen is. En dat is eigenlijk iets waar de Polk wel van houdt. Ondanks het rendement van 90 dB. Bi-amping kan een oplossing zijn. En veel AV-receivers laten dat gelukkig toe.

Polk RTiA5Tevens vinden we dat de Polks een beetje plakken. Echt los komt de weergave niet. En in deze klasse zijn wel speakers voor handen die dat wel hebben. Met name monitors in deze klasse. Denk aan de Teufel T300 die helaas niet meer te vinden is op de website. De T500 echter biedt dat ook en kost exact even veel als de RTiA5. Puur muzikaal gezien speelt deze op een hoger niveau. Al is het karakter ook totaal anders: iets meer rust, maar ook wat minder sprankeling dan de Polk.

Dan de postieve punten, want die zijn er ook genoeg. Allereerst speelt de Polk met veel enthousiasme. Het is een ritmische speaker met veel openheid in het midden en hooggebied. Pas daar wel een beetje me op, want als de versterking of bron een beetje scherpte heeft, kan het onaangenaam worden. We hebben kort met een Sonos connect gespeeld… geen fijne combinatie!

Ook een punt wat opvalt, is de goede focussering. We horen keurig stemmen stabiel in het midden en eventuele effecten van links naar rechts zwiepen als het bronmateriaal dat toelaat. Dat is toch in deze klasse niet verkeerd! Echt diepte is er niet, zoals eerder vermeld. De vraag is echter of u dat bij een vloerstaander in deze prijsklasse mag verwachten.

Meer foto’s Polk RTiA5

Op pagina 2 van deze test hebben we nog wat extra foto’s voor u gezet!

×