web analytics

Review Pink Faun LAN Noise Isolator

Pink Faun Noise Isolator

Inleiding

Streaming is relatief nieuw in ons wereldje van muziekreproductie. Tenminste: in de huidige vorm, want internetradio bestaat op zich ook al een paar decennia natuurlijk. Echter: streaming vanaf diensten of een NAS bestaat pas net tien jaar en is nu zo’n vijf jaar gemeengoed. En dat is niets als je het vergelijkt met de ruim dertig jaar dat de cd bestaat. Om maar over vinyl te zwijgen. Bij een relatief nieuw medium horen nog heel wat ‘ontdekkingen’. Zoals galvanische ontkoppeling van je bedraade netwerk voor een betere weergave. We testen de LAN Isolator van Pink Faun. 

We schreven eerder al dat er wel degelijk een verschil hoorbaar is tussen netwerkkabels. En dat onze proef met een fiber-netwerk voor ons de doorslaggevende test was dat er meer is dan bits en bytes. Voor ons heeft die test bewezen dat we het moeten zoeken in de hoek van ‘ruis’ die via de elektrische verbinding de streamer binnen komt.

Filters

Hetzelfde gebeurt bij energie uit het stopcontact. Niet voor niets zijn er 1001 filters te koop: serieel, parallel, regeneratoren, et cetara. Nu zien we eenzelfde soort ontwikkeling voor netwerkstreamers. Op Amazon en Ali Express zijn talloze ‘medische’ lan-isolators te koop. Leuk. En zeker proberen… Maar wij testen liever spullen die gemakkelijker te krijgen zijn vanaf Nederlandse bodem. En eerlijk: we steunen in dit geval ook liever een fabrikant die we kennen dan een anonieme partij die voor ons geen ‘proven record’ heeft. (Vat dit niet verkeer op trouwens…)

Gerelateerde berichten

netgear-orbi

Video Netgear Orbi router en extender

Inleiding InhoudEen degelijk netwerk wordt steeds belangrijker. Sterker nog: het is inmiddels onmisbaar als we fatsoenlijk online willen werken en media willen streamen. En aangezien Alpha Audio ‘all about streaming is’, bespreken we zo nu en dan ook wel wat netwerk-producten. Dan moet het natuurlijk wel iets bijzonders zijn. En dat is deze Netgear Orbi […]

44 reacties

  1. Zoals Jaap al zegt, het heeft zeker zin. Optisch netwerk heb ik geen ervaring mee. Dus de optische link tussen switch en netwerkspeler maar de Pink Faun isolator heeft ook bij mij zijn vaste plaatsje verdiend.

    1. Als je de onderstaande link naar een duidelijke uitleg van Jaap even leest zal er waarschijnlijk al veel duidelijker worden voor je. Dit is waar Jaap het ook over had in zijn reactie net. Als er dan onverhoopt nog iets niet duidelijk is zal Jaap of iemand anders het vast nog verder uit proberen te leggen maar Jaap’s uitleg is volgens mij een perfect stukje tekst wat zelfs ik begrijp. ?

     https://www.alpha-audio.nl/achtergrond/fiber-netwerk-audio/

     1. Heb het al eens gelezen, lijkt mij moeilijk hier in te passen, ben er niet uit wat ik zou moeten aanschaffen. Een schema van hoe de situatie nu in elkaar zit zou misschien iets duidelijker zijn, helaas kan ik dat hier niet zichtbaar maken

      1. Dit is toch niet complex? Dit is vrij standaard hoor Fernand. Gewoon de dlink bij de set vervangen voor een model met een sfp module, converter tussen ambre en Dlink en klaar…

      1. Zoals ? Ben volledig de kluts kwijt of hoe zeggen ze dat in Nederland…
       dus een nieuwe d-link is nodig + zo’n convertor en een kabeltje, zo één nieuwe d-link vind ik niet terug, google is tegen mij vandaag.
       Enfin, ik ga het nog wat laten rusten dan, u kan vast u tijd beter gebruiken, btw, nog geen ‘Forte’ in the house ?

      2. klopt. Maar daar heb je er dan 2 van nodig. Plus de sfp modules die in dat slot gaan. Linkjes staan ook in het fiber artikel.

 1. Ben me even wat aan het inlezen over galvanisch gescheiden voedingen etc.
  Wanneer je met deze tweak verbetering hoort, had, of heb je nog steeds, massieve elektrische problemen tussen de componenten van de installatie onderling. Hoofdoorzaak is dan waarschijnlijk dat 1 of meerdere componenten slecht of helemaal niet geaard zijn.
  Hoor je verbetering, check of laat je aarde in huis checken.
  Kijk b.v. met een multimeter (DC) op de randaarde van de interconnects hoeveel (lek)spanning daar op zit.
  Nut van dit device is m.i. dus meer een controlefunctie, net zoiets als een polariteitsmeter, dan iets wat je permanent in de je keten moet hebben.
  Maar zoals zo vaak gezegd: Ik laat me graag wijzer maken!
  Groet
  Theo

   1. Hallo Jaap,
    En van al die CD-spelers, streamers en DAC’s. Heel veel uitvoeringen kennen geen aarde aansluiting met het 230V netwerk! Daarom is het zo belangrijk om goed uit te zoeken of die apparatuur elektrisch wel goed bij elkaar past. Het zomaar DAC merk A, erg goed getest, en Streamer merk C, ook goed getest, met versterker merk Z, ook goed getest aan elkaar te knopen is vragen om moeilijkheden, die dan vervolgens met allerlei tweaks moeten worden opgelost.
    Daarnaast denk ik dat er best wel switches zijn waar die galvanische ontkoppeling standaard is ingebouwd. (Ook even uitzoeken.) Maar zo’n switch kan altijd nog van een geaarde externe voeding worden voorzien. En dan ben je veel ellende voor. De metingen op de site, die Vincent Kars heeft gepost, hebben uitgewezen dat de effecten niet waarneembaar zijn.
    Dus mijn stelling blijft: Zijn de effecten wél waarneembaar/hoorbaar dan heb je echt heel andere problemen in je keten. Mijn bluesound node 2 heeft een niet geaarde verbinding met het 230V netwerk. Ik kan hier geen aparte voeding voor kopen. Ik heb deze dus aangesloten op een extern filter met aarde op het 230V netwerk. Meer kan ik met deze Bluesound niet doen. Blijf ik problemen houden, zal ik een andere streamer/dac moeten aanschaffen.
    Een heel extreme oplossing is degene die ja al een keer hebt besproken, een in-huis-glasfiber-netwerk. Maar dat lijkt me een heel extreme manier van galvanisch ontkoppelen. Dan is deze Pink Faun natuurlijk veel goedkoper en effectiever. Maar dan nog . . . . .

 2. Ik lees al geruime tijd over dit soort Lan Isolators, buiten die van verweggistan duiken steeds 3 grote namen op, waarvan ik me afvraag welke de beste keus is, te weten: die van GISO, Die van PINK FAUN, en die van ACOUSTIC REVIVE.
  Laatste 2 zijn de goedkopere voor rond de 180 euro, die van Giso kost rond de 250 euro.
  https://www.ebay.de/itm/artistic-fidelity-Giso-LAN-Isolator-mit-1-GBit-Option-/162524805060
  https://www.hi-stands.eu/nl/acoustic-revive-rli-1-lan-isolator.html

  Heeft Iemand hier ervaring mee?

  Groet Wim …

 3. Dat heb je aardig snel gedaan Jaap die review in de goede zin. Dit waren ook de resultaten welk ik waar nam. Ook met een goedkoper alternatief uit Verweggistan maar de Pink Faun presteert toch beter. En ben het zo met je eens dat ertussen pluggen en luisteren de beste manier is om te weten te komen of er iets verbeterd of niet wat velen soms wel eens lijken te vergeten. Meten is weten gaat lang niet altijd op.

 4. Hoi Jaap, goede review… leuk om te lezen. Voor wat de prijs betreft. Deze is inderdaad wel hoog, maar aan de andere kant zie je dat in alle High end Audio tweaks terug. Je betaald vaak voor de musicale winst en niet zo zeer voor de materiaal kosten. In dit geval vind ik de musicale winst ten opzichte van de prijs in zeer goede verhouding.

  1. Hoewel het interessant is om die metingen te zien – en er zijn wel degelijk onderdrukkingen en vermindering van jitter – is mijn test simpel: ding er tussen… hoorbaar?
   En in dit geval is het antwoord: ja… hoorbaar.

 5. Het effect is meetbaar
  Archimago vond een 60 Hz bultje, bleek via de Ethernet kabel binnen te komen.
  Het is een effect op -130 dBFS dus als je een SPL weet te creëren van meer dan 130 dB op de luisterpositie, kun je het horen :)

  Amir op ASR deed vergelijkbare metingen: https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/review-and-measurements-of-emo-en-60kds-ethernet-isolator.1869/
  Hij kon geen meetbaar verschil constateren
  Hij ging nog een stapje verder, wikkel de CAT om een AC snoer, dan zie je het lek
  https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/review-and-measurements-of-emo-en-60kds-ethernet-isolator.1869/#post-48753

 6. Leuk review Jaap, bedankt.
  Ben zelf ook al eens opzoek geweest naar deze oplossing. In de medische wereld is dit in OK’s etc. verplicht om te gebruiken. Om piekspanningen etc op te vangen. Maar ook hier kost een beetje stekker al over de 120 euro, ex verzendkosten. En dan nog afwachten of het doet wat wij graag willen. Dat laatste heeft mij er ook van weerhouden om er één aan te schaffen.
  Is het misschien een idee eens twee van die stekkers in vergelijk met elkaar te testen?
  Staat dus op het verlanglijstje. (wordt inmiddels best lang eigenlijk:-()
  Groet
  Theo

  1. > Piekspanningen opvangen..

   Het enige wat een trafo doet is het signaal elektrisch scheiden. Alle spanningsverschillen worden gewoon doorgegeven. Dat is de functie van een trafo. Scheiding van elektrische netwerken is een voorwaarde in bijv. medische apparatuur. Voorkomen da je op enig moment aan de 230V hangt….

   1. Hallo Audiofan,
    Bedankt voor je reactie. Ik ging er vanuit dat galvanisch scheiden als voordeel had dat je allerlei ellende op het reguliere 230V netwerk/bestaande installatie kun afweren. Waaronder ook piekspanning. Maar ik geloof je onmiddellijk wanneer dat met galvanisch scheiden niet kan.

   2. Nog even over galvanisch scheiden.
    Ik ging er altijd vanuit dat daar twee trafo’s voor nodig zijn. En dat de trafo’s geen massieve verbinding met elkaar hebben waardoor de ontvangende trafo alleen maar op de gewenste spanning kán functioneren. De ontvangende trafo zal dus de piekspanning niet kunnen ontvangen. Maar goed, ik laat me graag wijzer maken natuurlijk.
    Groet
    Theo

    1. Eén trafo is voldoende voor galvanische scheiding. Hij bestaat immers uit twee onafhankelijke en van elkaar gescheiden wikkelingen. De energie wordt overgedragen via een magnetisch veld. Voor het blokkeren van piekspanningen en andere ellende zijn weer aparte circuits c.q. filters nodig.
     Gr. Audiofan

     1. Hallo Audiofan
      Bedankt voor je respons.
      Surfend op het Net kom ik natuurlijk weer allerlei (des)informatie tegen. Ik ga me er eens goed in verdiepen. Er komen veel theorieën en toepassingen voorbij.
      Ik begrijp tot zover dat het voorkomen van de fysieke verbinding de Ohmse weerstand wordt vermeden, waardoor op deze wijze aardlussen etc. kunnen worden omzeild. Goed, ik ga me er eens goed verdiepen. Mijn conclusie tot zover: Zorg primair voor een goede aarding van al je apparatuur. Ik denk dat dit de meeste problemen zal voorkomen.
      Groet
      Theo

 7. Hoewel ik gevoelsmatig het liefst zo min mogelijk schakels in de keten heb (schakels die wél een goede kwaliteit moeten hebben uiteraard) lijkt mij dit er een om toch eens te proberen.
  Ben tenslotte bijna 100% van mijn luistertijd aan het streamen vandaag de dag.

Geef een reactie