Review Phonos – Sonos App voor Windows Phone

Phonos Windows Phone 3

Sonos is een bijzonder gebruiksvriendelijk streaming audio multi room systeem. Het is inmiddels breed geaccepteerd door consumenten. Mede door de bijzonder goede apps die smartphones omtoveren in een afstandsbediening. Sonos heeft apps voor Android en Apple. De twee meest gebruikte smartphone besturingssystemen. Windows Phone is in opmars. En er is welgeteld één app voor Sonos: Phonos.

Phonos Windows Phone 2
Het openingsscherm van Windows Phone. Het zone-overzicht. Daar zijn zones te koppelen en is de equalizer te regelen.

Laten we maar met de deur in huis vallen: Phonos is duur. Maar liefst ?8,99. Nu zijn apps (applicaties) voor Windows Phone al gemiddeld duurder dan voor Apple (iPhone, iPod en iPad) en zeker duurder dan voor Android, waar veel applicaties gratis zijn. Maar ?8,99 is zelfs voor Windows Phone begrippen pittig.

Geen optie
Maar ja: Phonos is op dit moment de enige app waarmee Sonos te bedienen valt. We hebben op de ISE aan Sonos gevraagd of er op korte termijn een app voor Windows Phone komt. Het antwoord: nee, we wachten even af. Nou, we weten hoe lang het geduurd heeft voordat er iets voor Android kwam: lang. Gelukkig was daar nog een app: Andronos. Gratis en het werkte uitstekend. (Nog dank aan de ontwikkelaar).

Phonos is dus niet gratis. Echter: het werkt wel naar behoren. De interface ziet er prima uit, zeker het thuisscherm van een zone, waarbij prachtig de cover-art getoond word. Helaas toont Phonos niet deze cover art bij de lijst met albums, genres, artiesten, of de lijst van nummers bij een album. Wel zien we een plaatje als we een album selecteren. Het album kan je helemaal afspelen door op de cover te tikken. Een los nummer start u door op het nummer te tikken. Dat werkt uitstekend. Maar ja: dat moet ook wel.

Zoeken

Phonos Windows Phone 3
Het zone thuisscherm: ziet er goed uit met die cover art op de achtergrond.

Maar voordat u een album, nummer of radiokanaal kunt starten, moet u wel bij de bronselectie terecht komen. En dat was even zoeken. Dat doe je door een veeg naar links (of rechts) te maken op het hoofdscherm van een zone. Niet heel logisch… Wij hebben even moeten zoeken. Maar goed: eenmaal gevonden, is het prima.

Ook zoeken was de queue. Wij werken vrij veel met de wachtrij. Normaal vind je die op het hoofdscherm, maar niet bij deze app. Het is wellicht niet eerlijk om de officiele Sonos-app te vergelijken met deze app, maar zowel voor Android als Apple is er een officiële applicatie. En die hebben we veel gebruikt. Het is dus even fors schakelen om vertrouwd te raken met deze applicatie.

Wat ook even zoeken was, is het regelen van het volume. Deze staat rechts naar de cover art. Duidelijk. Maar hoe regel je het? Nou, door met je vinger het balkje te schuiven. Bijzonder onlogisch én onhandig. We zien veel liever dat dit met een + en – gaat, of met de volumeregeling van de telefoon, zoals bij Android.

Alles erin?

Phonos Windows Phone
De library zie je door op het zone-thuisscherm met de vinger naar links of rechts te slepen. Niet heel logisch.

Goed, er zijn dus wat kritiekpunten. Maar zit alles in deze app? Ja, in basis wel. Het is mogelijk om de zones te beheren, schakelen (zelfde muziek in meerder kamers) en het is prima mogelijk te zoeken in de bibliotheken en radiostations. Kortom: de app doet wat je wilt. Tevens kan de app al overweg met Spotify. Echter, je kan niet zoeken in Spotify, wat bijzonder vreemd en héél vervelend is! Een groot en onacceptabel gemis! Tevens zien we geen andere services in de lijst. Denk aan Aupeo of Wolfgangs Vault.

Conclusie
Het is echt jammer dat er nog geen officiële Sonos-app is voor Windows Phone. Phonos is een optie, maar is gewoon nog niet perfect. Met name de muziekservices zijn een gemis. En dan te bedenken dat de ontwikkelaar er 8,99 euro voor vraagt. Tsja: het is dat er niets anders is.

Gerelateerde berichten

Weiss MAN301

Review Weiss MAN301

Weiss is niet direct het meest bekende merk in de hifi-wereld. Echter: kenners weten de Zwitserse high-end fabrikant wel te vinden. Zijn d/a-converters behoren tot de absolute top. Zonder twijfel op niveau van dCS bijvoorbeeld. Hoe staat het met zijn streamer? Wij testen de Weiss MAN301 met geïntegreerde dac. 

Multitest Multiroom Audio

Multitest Multiroom Audio

Toen een jaar of tien terug Sonos met een compleet nieuw audiosysteem op de markt kwam, keek de hele audiowereld een beetje fronsend: “wat moeten we hier nu mee? Netwerkaansluitingen? Wifi? Streaming audio?” Vervolgens gingen de Sonos-kubusjes als warme broodjes over de toonbank… En nog. Maar ze hebben wel concurrentie gekregen. Wij testen zeven multiroom […]

Review Fostex TH900 MK2 hoofdtelefoon

We schreven het al eerder; hoofdtelefoons zijn niet alleen in aantal en soorten sterk aan het toenemen, ook in kwaliteit (en prijs) zien we steeds meer variatie ontstaan. Een aantal jaar geleden was een hoofdtelefoon van 1.000 euro of meer een bijzonderheid en voorbehouden aan een redelijk vast lijstje merken en types. Denk aan de […]

2 reacties

  1. Were you actually able to purchase the Phonos in the Netherlands? I tried but couldn’t get it to work as it apparently isn’t available in this region, even though the trial version worked fine. :-(

Geef een reactie

Ga verder met deze blogpost:

Review Denon AH D9200 over-ear hoofdtelefoon

Review Denon AH D9200 over-ear hoofdtelefoon