vrijdag, april 19, 2024
Home Review Philips Fidelio X2 hoofdtelefoon

Review Philips Fidelio X2 hoofdtelefoon

7

Voordelen

  • Zit goed
  • Neutrale weergave
  • Detailrijk

Nadelen

  • Open model Zit wellicht wat los

Prijs: € ? 299

Comfort
Weergave
Bouwkwaliteit
Prijs
Philips Fidelio X2

Philips is naar onze mening het meest ondergewaardeerde merk op gebied van koptelefoons. We hebben regelmatig een model in handen gehad. En keer op keer weten ze te overtuigen. De instappers zitten goed en klinken prima. De hoge segment-modellen geldt hetzelfde voor. Waarom zien we ze dan bijna nergens liggen en horen we er zo weinig over? 

We hebben van Philips een van de hogere modellen in handen gekregen. De Fidelio X2. Een over-ear model met een open constructie. Niet echt een modelletje voor in de trein of bus dus. Maar goed: wie daar rekening mee houdt, zal dat geen probleem vinden.

Techniek

Philips Fidelio X2
De hoofdband is zelfstellend. Handig, maar het kan wat lossig aanvoelen.

Philips laat niet heel veel vrij over de techniek achter de Fidelio. We zien een frequentiebereik van 5 tot 40.000 Hz. Onze metingen laten zien dat het geheel op stoom is vanaf zo’n 40 Hz, wat keurig is. De vervorming in het laag vinden we een tikkie hoog met 7,5% op 60 Hz. Dat is wel de piek. En vanaf 80 Hz is het allemaal netjes met het gros onder de 0,5%. De kleine piekjes komt door het open systeem. Dat zijn meetfoutjes door omgevingsgeluiden. De geluiddichte doos is inmiddels onderweg.

De unit is een LMC-model – we gokken dat het voor Mylar staat – met een diameter van 50mm. Dat is echt groot. Het is dus best knap hoe Philips het voor mekaar heeft gekregen dat het geheel nog zo’n 20 KHz haalt. Wellicht is het ten koste gegaan van de vervorming in het laag.

Nu is het gevaarlijk om te zeggen dat de metingen en de specificaties al de kwaliteit van de hoofdtelefoon bepalen. Dat is namelijk niet zo. Het is wel een indicatie. Maar laten we eens even de Fidelio op het hoofd zetten en gaan luisteren naar onze Hollandse Hoofdtelefoon.

Comfort en afwerking

Philips Fidelio X2 (4)
Lekkere kussens! Het ademt, maar kan wel een beetje warm worden. Maar goed: dat heeft elke koptelefoon wel.

Bij een koptelefoon van ?299 mag u wat verwachten. En gelukkig voldoet de Philips. Het draagcomfort is uitstekend, al zullen sommige gebruikers de klem wat zwak vinden. Wij vinden het wel lekker omdat je bijna niet door hebt dat je een koptelefoon draagt. We kunnen ons echter niet echt voorstellen dat je met een Fidelio X2 op de fiets gaat zitten. Daar is allereerst een open model niet voor geschikt en daarbij komt dat hij net niet stevig genoeg zal zitten.

De kussens zijn heerlijk zacht. Hoewel de kussens wat ademen, wordt het na lang luisteren wel warm onder de units. Echt zweten doet het echter bij ons niet. En het comfort blijft prima.

Handig is de zelfstellende hoofdband. Dat is simpel weg een stuk elastiek wat meerekt met de grootte van het hoofd. Hoewel het minder steun geeft dan een schuifbaar systeem, werkt het gewoon goed. En het geeft geen druk op het hoofd, wat het comfort ten goede komt.

Setup

We koppelen de Philips Fidelio X2 aan een Meridian Explorer2 usb-dac die we ook aan het testen zijn. Ook luisteren we even via een smartphone om te kijken hoe gemakkelijk de Fidelio aanstuurbaar is.

Bizar transparant

Philips Fidelio X2 (5)
Keurig afgewerkt. En het geluid is zeer eerlijk, open en snel.

We zijn wederom blij verrast door deze Philips. Wat direct opvalt is hoe ongelooflijk helder en eerlijk vocalen doorgegeven worden. Ook het detailniveau is opvallend hoog. We horen ontzettend gemakkelijk de diverse lagen in de muziek. Denk aan Weird Fishes van Radiohead. Daar zijn zeer gemakkelijk de tweede en derde vocalen te horen in het nummer.

Hetzelfde geldt voor de remaster van Graceland van Paul Simon. Of bij The Boxer van Mumford and Sons. Daar hoor je zeer gemakkelijk de drie vocalen in het nummer. Erg lastig of zelfs onmogelijk op een gemiddeld hifisysteem. Het laat overigens ook de kracht van de Meridian Explorer en de vooruitgang op dat gebied zien.

Monitor

We hebben een beetje het gevoel naar een personal monitor te luisteren. De Philips geeft namelijk niet het gevoel te kleuren. De weergave is zeer open, snel en inzichtelijk. Dat hebt u al boven kunnen lezen. En in zekere zin mag u deze kwaliteiten ook verwachten bij een model van ? 299. Maar in deze tijd van ‘bass heavy’ modellen, is het toch bijzonder. Philips volgt de trend niet. En neemt daarbij een risico. Wij vinden het wel stoer. En ook een verademing, want veel neutrale modellen zien we niet meer.

7 REACTIES

×