Review Pass Labs XP-22

Voordelen

 • Prachtige pre-amp
 • Geeft écht inzicht
 • Lekker energiek

Nadelen

 • Alleen analoog
 • Twee 'dozen'
 • Prijs: € 10900

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Pass Labs XP-22

  Inleiding

  Inhoud

  Er zijn van die apparaten die je gewoon een keer gehoord moet hebben. Denk aan een Spectral-set. Of een set Wilson Audio luidsprekers. Of wat te denken van de legendarische Nautilus van Bowers & Wilkins? In geval van auteur in kwestie hoort een Pass voortrap daar ook bij. We hebben de XP-22 in de luisterruimte. De step-up van de ’12’. Is het de pak ’em beet 3000 euro en extra plankruimte waard? 

  Tsja… ruim 10.000 euro voor een voortrap. Je moet het maar hebben. De lucky few die dit zich in dit segment kunnen wagen hebben een paar lastige keuzes te maken. Want om de hoek loeren: Spectral, Pass Labs, Soulution, Nagra… of bijvoorbeeld: Ayre… moeilijk. Allemaal prachtig namelijk. Eerstewereldproblemen… Maar laten we verder gaan met de Pass.

  Legends

  Als we dit stuk tikken is het Legends-maand bij Veronica. Iedereen mag zijn of haar legende op gebied van muziek, acteerwerk, etc doorgeven. Daar worden weer lijstjes van gemaakt. Voor ons een mooi haakje om Nelson Pass als legende aan te halen.

  De beste man heeft zonder enige twijfel zijn sporen verdiend in de wereld van hifi en high-end audio. En niet alleen door prachtige producten in de markt te zetten. Een voorbeeld: zijn schema’s van de Aleph-series zijn overal te vinden en voor handige Harries zo te bouwen. Hij deelt zo zijn kennis en inzichten op internet met andere liefhebbers. Prachtig. Kortom: hebt u tijd en de twee rechterhanden, dan kunt u een eigen Pass Aleph bouwen. Uiteraard zijn dit niet dezelfde schema’s als die van een XP-10, 12, 20, 22, 30, 32… Of andere X-series. Maar wel fraai!

  XP-22

  Goed… terug naar de XP-22. De Pass Labs XP-22 is een compleet symmetrisch opgebouwde ‘supersymmetry’ pre-amp. De XP-22 is in feite een XP-12 met een externe voeding. Uiteraard is deze externe voeding in een mooi kastje gemaakt. Deze extra behuizing is gemakkelijk weg te zetten. Door de forse – veel luxer uitgevoerde – voeding extern te maken, is er minder negatieve invloed vanuit de voeding op de elektronica van de voortrap. Denk aan strooivelden.

  Tevens is de voeding dus zwaarder en beter uit te voeren dan de ‘single box’ oplossing. Er is immers meer ruimte. Volgens Pass Labs heeft dit duidelijk hoorbare invloeden. Meer ruimte, meer punch, meer rust. We gaan het meemaken.

  In- en uitgangen

  Even kort over de XP-22. De in- en uitgangen zijn gelijk aan die van de XP-12. Dus 2 x gebalanceerd, 3 x single ended, een tape-loop en gebalanceerd en single ended uit. Dan is er één extra input: de voeding. Dit is een dikke, ronde stekker die dus tussen het extra doosje en de pre-amp gaat. Pass Labs levert deze kabel uiteraard mee.

  Winkels met Pass Labs

  A10 Audio

  Burgemeester Roëllstraat 10
  1064 BM Amsterdam, Noord Holland, NL

  Contact

  Alpha High End Brasschaat

  Bredabaan 1031
  B-2930 Brasschaat, Belgie

  Contact

  Audiohuis Delft

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Amsterdam, Zuid Holland, NL

  Contact

  Hifi Studio Wilbert

  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL

  Contact

  Novus Audio

  Eckertstraat 18F
  8263 CB Kampen, NL

  Contact

  Wide Screen Audio

  Zwijnaardsesteenweg 75
  9000 Gent, BE

  Contact

  3 reacties

  1. Erg duur inderdaad, ongetwijfeld een geweldig apparaat, maar voor wie. Je moet echt wel een accousties goed geconditioneerde ruimte hebben om zo iets tot zijn recht te laten komen. Maar goed ik denk dat de mensen die zo’n apparaat en de bijbehorende versterkers, speakers,kabels, voeding en nog wat dure spullen ook wel het geld hebben voor een dergelijke ruimte. Ik houdt maar bij mijn cyrus xp syg met stereo 200 en pmc5.23 speakers.

  2. Erg veel geld voor een pre-amp zonder MM/MC want daar is ie denk alleen interessant voor, tenslotte is het meer een verzwakker en schakel station als een versterker, en bewandel je het analoge pad, dan gebruik je natuurlijk ook een draaitafel denk ik.

   Met verzwakker bedoel ik dat de CD speler max 2V uit geeft, en de gemiddelde eindversterker max 2V in voor volledige uitsturing, in de meeste gevallen zal de pre-amp het signaal aanzienlijk moeten verzwakken i.p.v. versterken.

  Geef een antwoord