web analytics

Review Pass Labs XP-12 voorversterker

Voordelen

 • Heerlijk groot beeld
 • Snel en vloeiend
 • Dynamisch

Nadelen

 • Prijs wordt wat pittig nu
 • Prijs: € 7500

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Pass Labs XP12

  Verschillen?

  De grote vraag is natuurlijk: is er een verschil hoorbaar tussen de Pass Labs XP-10 en de Pass Labs XP-12? Immers: aan de buitenzijde is er nauwelijks een verschil te zien. U moet écht goed kijken om de twee te kunnen onderscheiden.

  Groter, innemender

  Op gebied van klank is het een heel ander verhaal. Wie los de Pass Labs XP-10 en Pass Labs XP-12 hoort, zal niet direct van de bank vallen. Wie echter de stap terug maakt van de XP-12 naar de XP-10, zal direct horen dat de XP-12 een flinke stap heeft gemaakt op gebied van beeldvorming – met name in de hoogte -, neutraliteit – met name in het middengebied -, en rust.

  Niets is mooier dan écht 3D weergave uit twee luidsprekers. En dat is precies wat de Pass Labs XP-12 kan doen. We horen met het grootste gemak effecten links, rechts en achter ons. Met de juiste muziek natuurlijk. Maar om een voorbeeld te noemen: Opera van het album Metropolitain. We horen de effecten echt door de luisterruimte schieten. Prachtig.

  Tevens valt op dat de stem bij de XP-12 hoger staat tussen de speaker en dat deze minder ‘drukt’ dan bij de voorganger. Nu lijkt dat op het eerste gezicht wat energie weg te nemen. Maar langer luisteren leert dat het rust brengt en juist neutraler presenteert. En dat is prettig bij langere luistersessies. Toch zal iemand die voorkeur geeft aan punch en attack wellicht de XP-10 beter vinden op dat vlak.

  Stappen we naar een volgende track, I may know the word van Nathalie Merchant, dan horen we een prachtige vloei en verfijning bij de stem van Merchant. De aanzet van woorden, verstaanbaarheid… wow. Nu is dit al een geweldige high-res opname (The new Tigerlily Recordings), maar toch… de XP-12 weet toch ook hier te overtuigen met een extra stap op gebied van eerlijkheid en overtuiging. Het nummer komt daardoor nog meer binnen… Ja: dat is mogelijk. Het blijft een bijzondere hobby, die high-end audio.

  Wie zijn de concurrenten van Pass Labs? Wij kunnen er wel een paar noemen. Denk aan: MOON, AVM, Metrum Acoustics, NAIM, Mola Mola… Ieder merk heeft zo zijn voor- en nadelen. Metrum heeft als voordeel dat het direct een dac is. Een extreem goede dac. Echter zijn er geen analoge ingangen voor handen. En dat kan voor problemen zorgen. Tevens is het stereobeeld van de Pass groter. NAIM is met een compleet ecosysteem weer bijzonder goed uit te breiden en biedt upgrade-voedingen. Mola Mola, Moon en AVM hebben modules die toegevoegd kunnen worden. Wilt u later toch een dac? Geen probleem… phono-stage? Kan ook…

  Pass Labs richt zich puur op een analoge pre-amp. En dat doet het bijzonder goed. Het behoort tot de wereldtop. Met een Pass hebt u altijd een topproduct in handen. Een juweel voor in het audiorek. Een juweel met een welverdiende, zéér sterke naam die respect afdwingt onder liefhebbers.

  Winkels met Pass Labs

  Hifi Studio Wilbert

  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL

  Contact

  Rhapsody Audio

  Borneolaan 25
  1217GX Hilversum, AF

  Contact

  6 reacties

  Geef een antwoord