web analytics

Review Pass Labs XP-12 voorversterker

Voordelen

 • Heerlijk groot beeld
 • Snel en vloeiend
 • Dynamisch

Nadelen

 • Prijs wordt wat pittig nu
 • Pass Labs XP12

  Inleiding

  Pass Labs introduceert nooit zomaar iets nieuws. Als er een nieuw model voorversterker in de schappen belandt, is er ook iets significant aangepast. Zo ook bij de Pass Labs XP-12 die de ‘good old’ XP-10 opvolgt. Wij zetten deze twee beauties eens grondig naast elkaar! 

  Fans van Pass Labs kunnen beter gaan sparen dit jaar. Wij hebben op High End Munchen gehoord dat ze dit jaar de gehele serie voorversterkers gaan vervangen. Dus zowel de ’10’ als de ’20’ als de ’30’ krijgen een opvolger. En dan ook nog de phono-pre’s. Helaas krijgen ze ook allemaal een prijsverhoging. De Pass Labs XP-10 ging nog voor 6750 euro de winkel uit. De XP-12 moet voor 7500 euro van eigenaar wisselen. Dat is toch een pittige verhoging. Desmond liet ons weten dat het helaas niet anders kan met de koersen en grondstofprijzen.

  Onder de kap

  Zoals we al eerder hebben gezegd, introduceert Pass Labs niet zomaar een nieuw model. De XP-12 heeft dan ook een flinke overhaul gekregen. Niet van buiten; daar zien we nauwelijks verschillen, behalve aan het front. De zijkanten zijn niet meer schuin gefreesd bij de ’12’. Dus voor het uiterlijk hoeft u het niet te doen… Wij hadden wel graag een mooier, moderner display gezien. Hoewel zeker niet storend, is dat toch een punt waarop bepaalde concurrenten Pass Labs voorbij zijn.

  Onder de kap

  Onder de kap is het anders. We hebben natuurlijk de kappen van de XP-10 en XP-12 afgehaald om de verschillen te kunnen bekijken. U hoeft geen techneut te zijn om de verschillen te zien. Uiterst rechts is de XP-10. Links daarvan de XP-12. U zult zien dat de Pass Labs XP-12 een andere voeding, meer afvlakking en een krachtigere output-stage heeft meegekregen (meer koeling). Tevens zien we andere modules voor de volumeregeling. En dat klopt met het verhaal van Desmond Harrington (CEO van Pass Labs).

  Dipple Down

  We zien het vaker bij de betere bedrijven: de reference-modellen worden gebruikt voor onderzoek naar nieuwe technologieën. Dat kost veel geld en dus wordt er een premium prijs gevraagd. Als de kosten eruit zijn, kan de technologie – in wellicht wat uitgeklede vorm – zijn weg vinden naar de ‘goedkopere’ modellen.

  Bij de XP-12 worden technieken gebruikt uit de duurdere XP-30 en XS-series. Denk aan de volumeregeling die daar veel preciezer en luxer is uitgevoerd. En van de reference phono-stage is de voeding geleend. Dat is een mooi, stil, gegoten model met additionele filtering om ruis weg te nemen uit het circuit. Tevens is de uitgangstrap wat krachtiger gemaakt om langere, lastigere kabels te kunnen aansturen. Kortom: overall een verbetering.

  Gerelateerde berichten

  M2Tech hiFace Dac

  Review M2Tech hiFace DAC

  Inleiding InhoudOp de High End in Munchen hebben we van M2Tech de hiFace DAC meegekregen. Een zo op het eerste gezicht simpele, oranje usb-stick met een hoofdtelefoonuitgang. Maar zoals vaak geldt: schijn bedriegt! Achter die plastic behuizing schuilt een klein meesterwerkje. 

  Review Meridian Reference Audio Core 818

  Inleiding InhoudEr zijn van die begerenswaardige apparaten die je als reviewer heel graag een keer in huis wil hebben. De Meridian Reference Audio Core 818 hoort zonder twijfel op dat rijtje thuis. Een stereo voorversterker met dac. Eigenlijk is dat nog iets te eenvoudig uitgelegd. Laten we dat toelichten. 

  6 reacties

  Geef een reactie