Home Review Pass Labs X150.8 – Instap Pass… of toch niet?

Review Pass Labs X150.8 – Instap Pass… of toch niet?

12

Voordelen

  • Heel los karakter
  • Gelaagdheid
  • Weinig tot geen kleuring

Nadelen

  • Je gaat 100% zeker tweaken
  • Wordt heet
  • Wat doen de grote broers?

Prijs: € 8750

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs

Metingen en conclusie

Inhoud

We hebben de Pass Labs X150.8 uiteraard doorgemeten. Nu waren we wel benieuwd wat inspelen doet, meettechnisch. Zitten er verschillen in een nieuw en een ingespeeld exemplaar? Nou… het lijkt erop dat dit wel het geval is bij deze standaardmetingen. Echter zijn de verschillen erg klein. En dat kán binnen marge zijn. We hebben het over soms 0.001% verschil.

Wat echter wel opvalt is de THD vs Freq-meting. Die loopt écht anders (overall gewoon lagere vervorming) dan nieuw uit de doos. En dat is reproduceerbaar. Ook trekken we íets meer watt eruit (2 tot 3 watt meer).

Metingen – nieuw uit doos

Metingen na 2 maanden inspelen

We kunnen niet anders stellen dan dat Nelson Pass een uitstekend stuk elektronica in elkaar heeft gezet. Ook met de lage feedback zien we een zeer stil karakter en vooral versterking met uiterst lage vervorming. De frequentierespons is bijzonder recht tot zo’n 70 kHz (-1dB).

De vermogensmeting laat zien dat hij erg conservatief meet. Wij meten 154 watt bij 0.2% THD en 280 – 290 watt in 4 Ohm bij 1% THD. Dat is keurig. Puik werk. Wat ons opvalt is dat de vervorming in alle metingen ontzettend laag is. Zelfs bij een input van 37 uV zien we een THD onder 1%. Dat geeft aan dat Pass zijn circuits goed onder controle heeft.

Conclusie

Het begon met een nieuwe dac... dan een nieuwe eindversterker en er moeten nu nieuwe speakers komen... wat een reis. Maar goed: het is leuk en leerzaam. Deze Pass Labs X150.8 heeft laten zien dat de 'instapper' meer dan capabel is. Het is een parel... een technisch indrukwekkend stuk techniek. Het meet goed én klinkt erg goed. Lekker los, snel, inzichtelijk, gelaagd... puur. 100% zeker een Alpha Approved... maar dat is geen verrassing. Immers: het is nu de Alpha Referentie.
Versterker type
Eindversterker
Versterker technologie
Klasse AB
Brugmodus
Nee
Versterker ingangen
  • Analoog RCA
  • Analoog XLR
Vermogen
Specificatie #1
  • Weerstand: 8 ohm
  • Waarde opgegeven: 150 watt
  • Waarde gemeten: 154 watt
Specificatie #2
  • Weerstand: 4 ohm
  • Waarde opgegeven: 0 watt
  • Waarde gemeten: 290 watt
Afmetingen
  • Breedte: 48 cm
  • Diepte: 54 cm
  • Hoogte: 19 cm
Gewicht versterker
45 Kg

Winkels met Pass Labs

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Eckertstraat 18F
8263 CB Kampen, NL
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Burgemeester Roëllstraat 10
1064 BM Amsterdam, Noord Holland, NL
Zwijnaardsesteenweg 75
9000 Gent, BE
Hennesweg 20
6035 AD Ospel, NL

12 REACTIES

  1. Hoi,

    Allereerst dank voor het duidelijke verslag! Ik ben momenteel in het bezit van een Atoll AM400 en wil nu upgraden. Ik ben aan het twijfelen tussen de Pass Labs en de Bryston. Ik houd van een zwaar geluid, bassig met een niet te schel hoog. Ik luister veel rock en nu met de Fyne F702 mis ik soms wat warmte en middiep (weet niet precies uit te leggen) en kan het hoog (gitaarsolo’s) soms wat te op de voorgrond zijn. De Fyne heeft veel bas, maar deze wordt bijna niet aangesproken.
    Hebben jullie een suggestie (of misschien een eindversterker van een ander merk)?

  2. Hoi Jaap.
    Een vraagje.

    Je schrijft dat de vocal en Pass geen vrienden zijn. Echter een paar jaar terug toen je de geintegreerde INT-25 met grimm interlinks gebruikte vond je het wel oke klinken met de vocals (spiekerkabels zijn daar ook al van driade). Nu heb je een pre pro van het zelfde merk. Moet je misschien niet een andere interlink proberen? Misschien dat het daar aan licht dat ze geen vrienden zijn.

  3. Ik denk dat de prijs voor zo’n “audiobeest” met die hoogwaardige componenten, gerechtvaardigd is.
    Je ziet gelijk dat het met grote zorg gebouwd is.
    Alleen de temperatuur van 56 graden, in rust stand vind ik wel hoog. Omdat (te hoge) warmte, nooit bevordelijk is voor de componenten.
    Maar goed, ik neem aan dat de fabrikant het heeft willen riskeren, om met die temperatuur net aan de “veilige” kant te blijven.
    De kachelthermostaat kan dan in de kamer wellicht een graad lager.
    Dat de versterker een fraai geluid zal neerzetten, ben ik wel van overtuigd.

×