Home Review Pass Labs X150.8 – Instap Pass… of toch niet?

Review Pass Labs X150.8 – Instap Pass… of toch niet?

12

Voordelen

  • Heel los karakter
  • Gelaagdheid
  • Weinig tot geen kleuring

Nadelen

  • Je gaat 100% zeker tweaken
  • Wordt heet
  • Wat doen de grote broers?

Prijs: € 8750

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs

De sound

We hebben de Pass Labs X150.8 nieuw binnen gekregen. En sjonge. Wat een rollercoaster is dat geweest zeg. De eerste dagen speelde hij geweldig, maar daarna ging het rap bergafwaarts om vervolgens weer langzaam beter te worden. We schatten in dat het na een week of drie écht in elkaar viel en de boel op klank was. Daarom hebben we ook even gewacht met deze review; we willen écht zeker zijn dat het allemaal klopt.

Snel en open

Twee woorden die voor ons synoniem staan voor deze Pass Labs X150.8 zijn snel en open. Het verschil met de Bryston is goed te horen; de Pass Labs is écht lichtvoetiger. De Bryston is echter wat ronder in het laag en midlaag (meer feedback), wat prettig kan zijn met sommige luidsprekers. De Focal krijgt bijvoorbeeld meer body mee, wat deze speaker wat vriendelijker maakt. Echter gaat het deels ten koste van de resolutie in het laag; we horen met de Pass gewoon meer gelaagdheid en detail in de lage regionen.

En dat is ook een eigenschap die we enorm zijn gaan waarderen: de gelaagdheid. Het is allemaal zo gemakkelijk te volgen en zo ongelooflijk mooi opgebouwd. Met name met de TAD komt dat prachtig naar voren. Deze speaker zit ook meer in de klasse van deze Pass Labs dan de overige kandidaten. We schatten in dat een Wilson Audio of Revel Perfoma 328 Be ook erg goed zal gaan. Beide erg detailrijke en neutraal klinkende speakers.

Wat we bij de TAD / Pass combinatie heel goed horen zijn de instrumenten zelf; de structuren, harmonischen, plaatsing en nuances. Ook horen we de karakteristieken van de Grimm en Sonnet heel goed terug: NOS versus OS dacs. Een instrument als en piano komt mooier door op NOS (meer attack en harmonischen hoorbaar), maar rock en elektronische muziek heeft weer meer vrijheid en extensie bij een OS-dac. Het zijn minuscule verschillen, maar wel (vrij gemakkelijk) hoorbaar op dit systeem. En dat geeft écht een kick.

Vochtige oogjes

Het moment dat we zeker wisten dat we de combinatie hadden gevonden die we zoeken (met de TAD), is het moment dat Bettye Swann met Then you can tell me Goodbye ging spelen… Geen audiofiel perfecte opname, maar wel zeer puur en vol met emotie. En dat zet de Pass met TAD zo perfect neer. Puur. Inzichtelijk… recht naar de ziel. We horen het zo puur dat we met de ogen dicht gewoon geloven dat ze daar staat. Ja, houd dan die vochtige ogen maar tegen! Ons is het niet gelukt.

Er zijn eerlijk gezegd maar weinig systemen die de emotie zo goed kunnen doorgeven. Het gros is ongekend duur en de helft daarvan is actief. Denk aan Grimm LS1be of de top ATC SCM-Active series. De Vivid met Halcro eindversterker kan dat ook. Maar dan zitten we in een totaal andere prijsklasse. Kortom: erg knap van deze eindversterker (en TAD speaker).

Samples Pass Labs X150.8

Download hier de lossless samples

Versterker type
Eindversterker
Versterker technologie
Klasse AB
Brugmodus
Nee
Versterker ingangen
  • Analoog RCA
  • Analoog XLR
Vermogen
Specificatie #1
  • Weerstand: 8 ohm
  • Waarde opgegeven: 150 watt
  • Waarde gemeten: 154 watt
Specificatie #2
  • Weerstand: 4 ohm
  • Waarde opgegeven: 0 watt
  • Waarde gemeten: 290 watt
Afmetingen
  • Breedte: 48 cm
  • Diepte: 54 cm
  • Hoogte: 19 cm
Gewicht versterker
45 Kg

Winkels met Pass Labs

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Eckertstraat 18F
8263 CB Kampen, NL
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Burgemeester Roëllstraat 10
1064 BM Amsterdam, Noord Holland, NL
Zwijnaardsesteenweg 75
9000 Gent, BE
Hennesweg 20
6035 AD Ospel, NL

12 REACTIES

  1. Hoi,

    Allereerst dank voor het duidelijke verslag! Ik ben momenteel in het bezit van een Atoll AM400 en wil nu upgraden. Ik ben aan het twijfelen tussen de Pass Labs en de Bryston. Ik houd van een zwaar geluid, bassig met een niet te schel hoog. Ik luister veel rock en nu met de Fyne F702 mis ik soms wat warmte en middiep (weet niet precies uit te leggen) en kan het hoog (gitaarsolo’s) soms wat te op de voorgrond zijn. De Fyne heeft veel bas, maar deze wordt bijna niet aangesproken.
    Hebben jullie een suggestie (of misschien een eindversterker van een ander merk)?

  2. Hoi Jaap.
    Een vraagje.

    Je schrijft dat de vocal en Pass geen vrienden zijn. Echter een paar jaar terug toen je de geintegreerde INT-25 met grimm interlinks gebruikte vond je het wel oke klinken met de vocals (spiekerkabels zijn daar ook al van driade). Nu heb je een pre pro van het zelfde merk. Moet je misschien niet een andere interlink proberen? Misschien dat het daar aan licht dat ze geen vrienden zijn.

  3. Ik denk dat de prijs voor zo’n “audiobeest” met die hoogwaardige componenten, gerechtvaardigd is.
    Je ziet gelijk dat het met grote zorg gebouwd is.
    Alleen de temperatuur van 56 graden, in rust stand vind ik wel hoog. Omdat (te hoge) warmte, nooit bevordelijk is voor de componenten.
    Maar goed, ik neem aan dat de fabrikant het heeft willen riskeren, om met die temperatuur net aan de “veilige” kant te blijven.
    De kachelthermostaat kan dan in de kamer wellicht een graad lager.
    Dat de versterker een fraai geluid zal neerzetten, ben ik wel van overtuigd.

×