web analytics

Review Optoma UHZ65 4K Laser Beamer

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Optoma UHZ65 4K Laser

Movie Time

Optoma UHZ65 4K Laser

Tijd voor wat films. We hebben heel wat blu-ray rips op onze NAS staan. Nu zouden we graag ook schijfjes spelen, maar onze OPPO 101 heeft vlak voor deze test de geest gegeven. Gelukkig hebben we genoeg andere spullen staan die uitstekend video kunnen weergeven. Denk aan onze Ultieme Audio PC. Jazeker: met Kodi erop kan deze prima 4K video weergeven. Bijkomend voordeel: Kodi decodeert alles: van Dolby Digital tot DTS TrueHD.

We koppelen dus onze pc aan de Illusonic IAP8 die weer een B+K 7-kanaals eindversterker van signaal voorziet. Deze stuurt een paar DALI Phantom S-280 aan. Voor de achterkanalen hebben we de Bowers & Wilkins 702 S2. We spelen voor nu nog met een phantom-center die de Illusonic voor ons keurig uit de audiostroom vist.

Scherp!

Jongens: wat een plaatje komt er uit deze projector.

Zowel 4K-materiaal (we hebben I Am Legend in 4K) als Full-HD materiaal oogt zeer levendig en ‘crisp’. Om maar een cliché te pakken: de details spatten van het scherm af.

Met name het feit dat Full-HD gewoon goed oogt, is een enorm pluspunt. Immers: veel native-4K materiaal is er niet. Het gros is 720P of 1080P. De Optoma weet daar prima mee om te gaan. We zijn positief verrast.

Beweging?

Soms worden drukkere passages in een film een troepje. Pak één van de eerste transformer-films maar eens. Op een matige lcd-tv ziet dat er niet uit; het wordt één grote blur. De Optoma UHZ65 heeft een oplossing: PureMotion. Deze moet via processing extra frames berekenen waardoor snelle beweging beter te volgen is. Dat is vooral handig met sport. Of drukke films.

Wij hebben het geprobeerd en ja: het werkt! Zonder artifacts of andere randverschijnselen. Feit is wel: je krijgt een beetje het ‘soap opera’-effect. Alles wordt heel scherp. En dat is niet altijd wenselijk.

De olifant…

Dan: regenboog-effect. Iets waar iedere liefhebber het over heeft bij DLP-projectoren. Immers: dat kleurenwiel zorgt voor projectie van een kleur op de DLP-chip. Vroeger draaide dat kleurenwiel relatief traag en konden mensen duidelijk het effect zien in lichtere passages of bij actie.

Inmiddels draaien de kleurwielen een stuk sneller en hebben we het over 6-speed colorwheels. Dat moet het regenboog-effect drastisch verminderen. Van de 10 procent die het vroeger écht zag en er last van had, moet dat nu nog zo’n 3 procent zijn.

Wij zagen het een beetje. Denk aan ondertitels op een zwarte achtergrond. Of een sterrenhemel. Of wellicht bij hoogcontrastbeeld met beweging. Maar grappig genoeg went het en na een tijdje kijken – en er niet op letten – gaat het weg. Als we er wel op letten, is het voor redacteur in kwestie zeker nog zichtbaar. Maar echt storend: nee. Gelukkig maar, want poe: wat een prachtig plaatje zet deze projector neer.


Warning: array_map(): Argument #2 should be an array in /srv/users/alphaaudio/apps/alphaaudio/public/wp-content/themes/alphaaudio/functions.php on line 839

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/users/alphaaudio/apps/alphaaudio/public/wp-content/themes/alphaaudio/functions.php on line 840

Gerelateerde berichten

Pink Faun

Streaming volgens Pink Faun: I2S!

Movie Time InhoudVIDEO – We zijn er op X-Fi al tegenaan gelopen: de nieuwe streamingoplossing van Pink Faun. Geen usb… geen spdif, maar I2S via een insteekkaart met hdmi-aansluitingen. Leuk bedacht! Maar dan moet je wel een complete serie hebben met producten. Dus pc, dacs en natuurlijk kabels. En dat is er. Wij nemen een […]

Sony UBP-X800

Review Sony UBP-X800 UHD speler

Movie Time InhoudNiet iedereen streamt video via netflix of youtube. Zeker niet de (film)liefhebbers die niet zitten te wachten op compressie bij het kijken via hun high-end tv of beamer. Want feit is: Netflix streamt gecomprimeerde content. Is dat altijd erg? Nee. Natuurlijk niet. Maar kan wel beter. En wie het beste van het beste […]

1 reactie

  1. Ook weer fantastisch geschreven, de prijs is geen probleem voor (happy few) de penthouse bewoners.

    De short throw projecor is ook bruikbaar bij de kleinere oppervlaktes (ook 20M2) waarschijnlijk doe je hiermee, veel lezers van de alpha-audio site een groot plezier.

    Mijn complimenten aan alle schrijvers van alpha-audio.
    Absoluut geen verloren tijd vullen, maar vaak heel leerzaam.

Geef een reactie