Home Review Optoma UHZ65 4K Laser Beamer

Review Optoma UHZ65 4K Laser Beamer

1

Voordelen

  • Zeer scherpe weergave
  • PureMotion ook echt bruikbaar
  • Hoge lichtopbrengst
  • Stil

Nadelen

  • Rainbowing voor sommigen nog steeds wel zichtbaar
  • Geen motorsturing voor zoom, focus en tilt
Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Optoma UHZ65 4K Laser

Inleiding

Inhoud

Lasers… hét wapen in oude sci-fi films of Marvell-cartoons. Ook een leuk speeltje voor de kat. Maar lasers in een projector? Yep… we hebben deze felle lichtbronnen nu zo onder controle dat ze ook in projectoren hun nut mogen bewijzen. Optoma heeft de UHZ65 4K voorzien van zo’n sci-fi lichtbron. En met een relatief gunstig prijskaartje: 4500 euro. Maar hoe presteert zo’n ‘laser-beamer’ nu? Moeten we direct naar de oogchirurg voor… never mind.

Een paar jaar terug was 4K voor de happy few. Maar zoals dat gaat anno nu: binnen no-time is het gemeengoed. Menig tv is 4K. Wat niet direct wil zeggen dat de beeldkwaliteit goed is, maar dat is een ander verhaal.

Pixels shiften!

Bij projectoren is het een iets ander verhaal. Daar is 4K nog prijzig. Zeker ‘native’ 4K, waarbij de sensor (bij DLP) of de drie lcd-modules (in geval van een 3LCD-beamer) echt 4K zijn. Een échte, native 4K projector kost nog steeds een vermogen.

Nu heeft Texas Рde enige producent van DLP-technologie Рeen truukje bedacht: pixel shifting. Daarbij verschuiven de pixels Рof kleine spiegeltjes in geval van DLP Рrazendsnel van plek. Zo snel dat wij het niet zien. En daardoor zijn er dus m̩̩r pixels te projecteren dan er in feite op de chip verwerkt zijn.

In geval van de Optoma UHZ65 bevat de chip 4.15 miljoen ‘pixels’ – spiegeltjes – wat neer komt op een resolutie van 2716 x 1528 pixels. Met pixel-shifting worden dat er 8.3 miljoen, wat uitkomt op 3840 x 2160 (8.29 miljoen pixels). Genoeg voor ‘native’ 4K… Al is het natuurlijk niet native…

Het is een slimme truuk van Texas. Overigens zijn er ook truuks binnen 3LCD die iets soortgelijks doen met 1080P lcd-chips. Nu is de resolutie daar niet 4K, maar iets tussen Full-HD en 4K in. In theorie moet de Texas DLP-technologie scherper zijn dan die van de 3LCD-projectoren. In praktijk blijkt het met films bijna niet zichtbaar.

Laaasseerrrr

Lasers… we denken direct aan de destructieve werking van een megalaser die door de ruimte een complete planeet laat exploderen. Gelukkig zijn er andere toepassingen. Denk aan oogcorrectie, littekens verwijderen, koplampen van auto’s en… projectoren.

Het prettige aan een laser is de extra lichtopbrengst, instant aan én uit, lange levensduur (ongeveer twee tot drie keer zo lang als een gewone lamp), minder hitte (en dus stille werking van de projector) en in geval van deze Optoma: een groter kleurbereik.

Nu zijn er wel diverse laser-systemen. Sommige projectoren hebben voor R, G en B een aparte laser. Dat zijn de 3LCD-modellen. Sommige modellen hebben één (blauwe) laser die door een kleurwiel gaat. Dit zijn de DLP modellen.

Optoma heeft twee blauwe lasers, waarbij er één wordt omgezet naar geel. Door de twee lasers te combineren moet meer helderheid mogelijk zijn. Uiteraard combineert Optoma de twee lasers met een kleurwiel. Deze draait op 6x normale snelheid om rainbowing te minimaliseren; waarover later meer.

1 REACTIE

  1. Ook weer fantastisch geschreven, de prijs is geen probleem voor (happy few) de penthouse bewoners.

    De short throw projecor is ook bruikbaar bij de kleinere oppervlaktes (ook 20M2) waarschijnlijk doe je hiermee, veel lezers van de alpha-audio site een groot plezier.

    Mijn complimenten aan alle schrijvers van alpha-audio.
    Absoluut geen verloren tijd vullen, maar vaak heel leerzaam.

×