web analytics

Review OPPO Sonica DAC

Voordelen

 • Degelijke hardware
 • Transparante en neutrale klank
 • Goede handleiding meegeleverd
 • Goed werkende app meegeleverd

Nadelen

 • Geen gapless playback!
 • DLNA werkt niet vlekkeloos
 • Aanduidingen in de app soms aan de kleine kant
 • Prijs: € 999,00

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  App
  Prijs
  Oppo Sonica DAC

  Gebruik als dac

  Om met de deur in huis te vallen, de dac klinkt verbazingwekkend goed. Uw recensent heeft met een microscoop en een sterke lamp gezocht naar verschillen met de Wadia 321 dac. Lage tonen zijn goed gezet, niet wollig of bonkerig. Het middengebied is luchtig en transparant. Stemmen staan los en zijn goed verstaanbaar. Hoge tonen klinken niet scherp. Geen vervelende nadruk op S-klanken.

  Rockmuziek of muziek van grote orkesten kunnen het geluidsbeeld laten dichtlopen, maar daar heeft de Sonica DAC geen last van. Porcupine Tree’s “Fear Of A Blank Planet” klinkt heerlijk, evenals Megadeth’s “Dystopia”, Dvorak’s 9e symfonie en Beethoven’s 7e symfonie. Leonard Cohen staat voor je neus als je naar “You Want It Darker” luistert. Subtiele belletjes in Steven Wilson’s “Sectarian” zijn goed te volgen. “Snakepit” van Ozric Tentacles klinkt kamerbreed en rijk aan details. Hetzelfde geldt voor “The Ideal Crash” van dEUS en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dit is genieten.

  De Sonica DAC staat zijn mannetje tegenover de ruim drie keer zo dure Wadia 321. De ES9038PRO blijkt een uitstekende chip, maar ongetwijfeld zal de rest van de elektronica ook een rol spelen. De dac klinkt prettig evenwichtig zonder ergens de nadruk op te leggen of iets weg te laten.

  Tijd voor een tussenconclusie: als dac is de Sonica DAC geslaagd. Voor beter zal de portemonnee ver opengetrokken moeten worden. We gaan de streamer bekijken.

  Gebruik als streamer

  De Sonica DAC is met RJ45 stabiel aangesloten op Gigabit LAN. De NAS moet wel DLNA gecertificeerd te zijn en dit luistert kennelijk nauw. Op de NAS staan dezelfde DSD-bestanden als op een aangesloten USB-schijf, maar op de NAS zijn ze niet zichtbaar. OPPO waarschuwt overigens in de handleiding dat high-res bestanden niet altijd over het netwerk zijn af te spelen … en dat klopt dus. Het hangt af van het type NAS. Laat nu maar zitten. Tijd om de tablet te pakken en muziek te kiezen.

  Scrollen en selecteren gaan zonder noemenswaardige vertraging. We maken een playlist van afwisselend DSD-bestanden van de USB-schijf en WAV-bestanden van zowel de NAS als de USB-schijf. De klank is niet anders. De streamer doet er niets aan af en voegt er niets aan toe. De dac bepaalt de klank, niet de streamer. DSD klinkt overigens nauwelijks beter dan WAV, maar dat kan ook aan de opnames liggen. Bitrate of sampling frequentie zijn niet doorslaggevend.

  Geen gapless?

  Helaas laat de Sonica DAC streamer steken vallen als twee nummers in elkaar over horen te lopen, ongeacht of de bestanden van de USB-schijf of de NAS komen. De streamer kan er domweg niet mee omgaan en stottert voordat het volgende nummer begint. Gapless playback wordt (nog) niet ondersteund.

  Bijvoorbeeld Porcupine Tree’s “The Incident” en Pink Floyd’s “The Wall” zijn niet te luisteren zonder jezelf groen en geel te ergeren aan het gestotter. Dit is zeer irritant en dat zou anno 2017 niet meer mogen. Het stotteren is bovendien onregelmatig, soms kort, soms langer. Het zal afhankelijk van de bitrate zijn. Wat ons betreft zet OPPO snel een programmeur aan het werk om de firmware aan te passen. Want met zo’n degelijke basis is dit echt zonde!

  18 reacties

  1. In HiFi News heeft deze DAC / streamer zeer recentelijk een ‘ outstanding badge’ verdiend met een geluidskwaliteit van maar lieft 88%, hetgeen heel hoog is in dit gerenommeerde blad. In vergelijk: de alom geprezen T+A DAC 8 DSD, die bijna 3 keer de prijs van de Sonica heeft, scoort 85%. Als enig minpuntje wordt gapless playback genoemd. Tevens wordt deze Oppo een bargain (koopje) genoemd in vergelijk met andere apparaten.

  2. Klopt Jaap, je moet een keer kiezen (en gedwongen bij een onherstelbaar defect). De levenscyclus van een product/technologie kan daarbij helpen. Concreet voorbeeld: de Chord Dave is behoorlijk prijzig, maar de technologie ervan zal straks in goedkopere producten te vinden zijn en dan bespaar je flink, terwijl je nauwelijks inboet aan geluidskwaliteit. Met geduld en timing kom je dus ver.

   1. Das toch leuk om te lezen….uitkomst van de review was “absurd goed” maar de metingen geven een totaal ander beeld….zo zie je maar weer dat je soms gewoon op het verkeerde been wordt gezet, door wat wat voor reden ook…..
    Of werd hier een ge-updated exemplaar getest….

   1. Dag Bert,

    Ik heb ze niet naast elkaar gehoord. Ik vind de Metrum-sound echter bijzonder prettig. Dus ik gok – dus een gok – dat ik persoonlijk de Musette mooier zal vinden. Maar de Oppo Sonica is én kan gewoon veel meer.

  3. Goede review!
   Wat betreft de “Geen vervelende nadruk op S-klanken”, kan te maken met de kwaliteit van de DAC, maar heeft nog meer te maken met de opnamekwaliteit van de track..of hebben julkie specifiek getest tegenover de Wada?

   1. Ik denk dat er met de wadia werd vergeleken als ik het goed begrijp. De s klanken zitten ook zeker in de opname maar sommige dacs en speakers zullen dit nog versterken en de oppo dus blijkbaar niet. Zo lees ik het toch.

  4. Deze test geeft nog maar eens aan dat je nooit moet investeren in een heel dure DAC/Streamer, want voordat je het weet is je dure investering ingehaald door een (veel) goedkoper nieuwer alternatief die net zo goed klinkt.

     1. Ha fasteddie, not so fast! Ik heb het niet over jaren, al ben ik inmiddels zelf 60+. Maar over pakweg 6 maanden om dat koopje te bemachtigen, zoals deze Sonica DAC / Streamer is. Daarmee bespaar je dan wel een bak geld, en dat is in deze dure tijden niet onverdienstelijk.

      1. Nou zo fast ben ik ook niet meer, maar ik denk niet dat de Oppo de komende periode goedkoper wordt of er moet in de toekomst een nieuw model worden geintroduceerd….nu genietennis mijn devies….

       1. Mee eens, maar wil eerst mijn Arcam IrDAC met Sbooster en USB Regen tegen een nette prijs verkopen. De laatste twee zou ik nog kunnen handhaven, maar betwijfel of ze nog toegevoegde waarde hebben in combinatie met de Sonica.

  Geef een antwoord