Home Review OPPO Sonica DAC

Review OPPO Sonica DAC

18

Voordelen

  • Degelijke hardware
  • Transparante en neutrale klank
  • Goede handleiding meegeleverd
  • Goed werkende app meegeleverd

Nadelen

  • Geen gapless playback!
  • DLNA werkt niet vlekkeloos
  • Aanduidingen in de app soms aan de kleine kant

Prijs: € 999,00

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
App
Prijs
Oppo Sonica DAC

Apps

Als u de Sonica DAC als dac gebruikt, hoeft u niets te configureren. Voor gebruik als streamer installeert u de gratis Engelstalige app genaamd OPPO Sonica op uw tablet of smartphone. Bediening met een Windows of Apple pc is helaas niet mogelijk. Installatie van de app is makkelijk. Na circa 10 minuten kunnen we beginnen met streamen.

Bediening met de app

De app bestaat uit vier hoofdschermen met de volgende functies:

  • Via het scherm “Music” kunt u een playlist samenstellen van bestanden op een DLNA netwerkbron of USB-schijf. Muziek op uw tablet of smartphone kunt u via uw netwerk of Bluetooth of AirPlay naar de Sonica DAC zenden. Configuratie van Tidal of Spotify doet u ook via dit scherm. U kunt de playlist al spelende wijzigen.
  • Via het scherm “Favorites” kunt u playlists en voorkeuren aanmaken, kiezen, wijzigen of verwijderen.
  • Via het scherm “Settings” kunt u o.a. een slaaptimer instellen, het apparaat herstarten of terugzetten naar de fabrieksinstellingen.
  • Via het scherm “Devices” kunt u alle OPPO Sonica apparaten in uw huis kiezen en bedienen.

Stabiliteit en gebruik van de app

De meeste dingen zitten op een logische plaats. Stabiliteit en snelheid van de app zijn uitstekend. Sommige icoontjes en letters zijn echter kleiner dan nodig. Vestreken tijd en totale tijd van een nummer worden met kleine grijze cijfers op een witte achtergrond weergeven. Dat kan duidelijker. Het is ook even zoeken naar de playlist manipulatie. Tja, alles went en na gewenning is dit een prima app. Straks meer over de app als we gaan streamen.

Onze set-up

De Sonica DAC is verbonden met Pass Labs versterkers (XP-20 en een setje XA-160.5 mono’s) en luidsprekers van Quad (ESL63), alles verbonden met Van den Hul kabels. Als vergelijking zal een Wadia 321 dac dienen. Een Sonos Connect Ultimo, verbonden met zowel de Wadia 321 als de Sonica DAC, functioneert als streamer. De XP-20 kan naadloos tussen bronnen schakelen. Vergelijken is makkelijk en gebruik van “audiogeheugen” is niet nodig.

De Sonica DAC heeft een paar dagen gespeeld zonder er naar te luisteren. Genoeg gepraat voor nu. Tijd voor muziek.

18 REACTIES

  1. In HiFi News heeft deze DAC / streamer zeer recentelijk een ‘ outstanding badge’ verdiend met een geluidskwaliteit van maar lieft 88%, hetgeen heel hoog is in dit gerenommeerde blad. In vergelijk: de alom geprezen T+A DAC 8 DSD, die bijna 3 keer de prijs van de Sonica heeft, scoort 85%. Als enig minpuntje wordt gapless playback genoemd. Tevens wordt deze Oppo een bargain (koopje) genoemd in vergelijk met andere apparaten.

  2. Klopt Jaap, je moet een keer kiezen (en gedwongen bij een onherstelbaar defect). De levenscyclus van een product/technologie kan daarbij helpen. Concreet voorbeeld: de Chord Dave is behoorlijk prijzig, maar de technologie ervan zal straks in goedkopere producten te vinden zijn en dan bespaar je flink, terwijl je nauwelijks inboet aan geluidskwaliteit. Met geduld en timing kom je dus ver.

×