web analytics

Review OPPO Sonica DAC

Voordelen

 • Degelijke hardware
 • Transparante en neutrale klank
 • Goede handleiding meegeleverd
 • Goed werkende app meegeleverd

Nadelen

 • Geen gapless playback!
 • DLNA werkt niet vlekkeloos
 • Aanduidingen in de app soms aan de kleine kant
 • Prijs: € 999,00

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  App
  Prijs
  Oppo Sonica DAC

  OPPO Sonica: de binnenkant

  Inhoud

  Op het midden van het front zit een duidelijk afleesbaar en dimbaar/uitschakelbaar monochroom OLED-display. Rechts de volumeknop. Links een bronkeuzeknop, waarmee ook het configuratiemenu bereikt kan worden om bijvoorbeeld het display te dimmen, de volumeregeling uit te schakelen of de firmware bij te werken. Kast, knoppen en aansluitingen voelen degelijk.

  Het hart van de Sonica DAC is de nieuwste ESS Sabre chip, type ES9038PRO 32-bit HyperStream. OPPO heeft een lineaire voeding met een forse ringkerntrafo geplaatst. Digitale en analoge circuits hebben ieder een eigen voedingslijn. Opvallend is de strikte scheiding tussen links en rechts die vanaf de trafo is doorgevoerd. Ieder kanaal heeft zijn eigen gelijkrichter en afvlakelco (Elna). De analoge circuits zijn volledig symmetrisch en de kanaalscheiding ligt boven de 120 dB. Al met al een mooie (bijna) duo-mono opbouw.

  Connecties

  De Sonica DAC heeft een optische, een coaxiale en een asynchrone USB-ingang (type B). Voorts is een analoge cinch-ingang aanwezig. Let wel, de Sonica DAC maakt een binnenkomend analoog signaal eerst digitaal om het daarna weer analoog te maken, en ja, dat is een omweg en zonder meer hoorbaar. Al is dat geen schande in deze klasse. Maar: de Sonica DAC is – naar onze mening – dus niet bedoeld als vervanger van een goede analoge voorversterker, zo ook de handleiding.

  De Sonica DAC heeft een RJ45-aansluiting maar kan ook overweg met wifi, Bluetooth en AirPlay. Het apparaat heeft een USB-ingang (type A) aan de voorzijde en achterzijde voor aansluiting van opslagmedia. Een vijf jaar oude 2,5 inch USB-schijf van 1 TB wordt probleemloos herkend. Daarover straks meer.

  U kunt kiezen tussen XLR en RCA uitgangen. Het analoge gedeelte van de Sonica DAC is volledig gebalanceerd, dus gebruik van XLR ligt voor de hand. De RCA uitgang is echter geen sluitpost en klinkt prima.

  NB: de Sonica DAC heeft geen digitale uitgang. U kunt dus WEL de dac zonder de streamer gebruiken, maar u kunt NIET de streamer zonder de dac gebruiken.

  18 reacties

  1. In HiFi News heeft deze DAC / streamer zeer recentelijk een ‘ outstanding badge’ verdiend met een geluidskwaliteit van maar lieft 88%, hetgeen heel hoog is in dit gerenommeerde blad. In vergelijk: de alom geprezen T+A DAC 8 DSD, die bijna 3 keer de prijs van de Sonica heeft, scoort 85%. Als enig minpuntje wordt gapless playback genoemd. Tevens wordt deze Oppo een bargain (koopje) genoemd in vergelijk met andere apparaten.

  2. Klopt Jaap, je moet een keer kiezen (en gedwongen bij een onherstelbaar defect). De levenscyclus van een product/technologie kan daarbij helpen. Concreet voorbeeld: de Chord Dave is behoorlijk prijzig, maar de technologie ervan zal straks in goedkopere producten te vinden zijn en dan bespaar je flink, terwijl je nauwelijks inboet aan geluidskwaliteit. Met geduld en timing kom je dus ver.

   1. Das toch leuk om te lezen….uitkomst van de review was “absurd goed” maar de metingen geven een totaal ander beeld….zo zie je maar weer dat je soms gewoon op het verkeerde been wordt gezet, door wat wat voor reden ook…..
    Of werd hier een ge-updated exemplaar getest….

   1. Dag Bert,

    Ik heb ze niet naast elkaar gehoord. Ik vind de Metrum-sound echter bijzonder prettig. Dus ik gok – dus een gok – dat ik persoonlijk de Musette mooier zal vinden. Maar de Oppo Sonica is én kan gewoon veel meer.

  3. Goede review!
   Wat betreft de “Geen vervelende nadruk op S-klanken”, kan te maken met de kwaliteit van de DAC, maar heeft nog meer te maken met de opnamekwaliteit van de track..of hebben julkie specifiek getest tegenover de Wada?

   1. Ik denk dat er met de wadia werd vergeleken als ik het goed begrijp. De s klanken zitten ook zeker in de opname maar sommige dacs en speakers zullen dit nog versterken en de oppo dus blijkbaar niet. Zo lees ik het toch.

  4. Deze test geeft nog maar eens aan dat je nooit moet investeren in een heel dure DAC/Streamer, want voordat je het weet is je dure investering ingehaald door een (veel) goedkoper nieuwer alternatief die net zo goed klinkt.

     1. Ha fasteddie, not so fast! Ik heb het niet over jaren, al ben ik inmiddels zelf 60+. Maar over pakweg 6 maanden om dat koopje te bemachtigen, zoals deze Sonica DAC / Streamer is. Daarmee bespaar je dan wel een bak geld, en dat is in deze dure tijden niet onverdienstelijk.

      1. Nou zo fast ben ik ook niet meer, maar ik denk niet dat de Oppo de komende periode goedkoper wordt of er moet in de toekomst een nieuw model worden geintroduceerd….nu genietennis mijn devies….

       1. Mee eens, maar wil eerst mijn Arcam IrDAC met Sbooster en USB Regen tegen een nette prijs verkopen. De laatste twee zou ik nog kunnen handhaven, maar betwijfel of ze nog toegevoegde waarde hebben in combinatie met de Sonica.

  Geef een antwoord