Home Review OPPO Sonica DAC

Review OPPO Sonica DAC

18

Voordelen

  • Degelijke hardware
  • Transparante en neutrale klank
  • Goede handleiding meegeleverd
  • Goed werkende app meegeleverd

Nadelen

  • Geen gapless playback!
  • DLNA werkt niet vlekkeloos
  • Aanduidingen in de app soms aan de kleine kant

Prijs: € 999,00

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
App
Prijs
Oppo Sonica DAC

OPPO Sonica: de binnenkant

Inhoud

Op het midden van het front zit een duidelijk afleesbaar en dimbaar/uitschakelbaar monochroom OLED-display. Rechts de volumeknop. Links een bronkeuzeknop, waarmee ook het configuratiemenu bereikt kan worden om bijvoorbeeld het display te dimmen, de volumeregeling uit te schakelen of de firmware bij te werken. Kast, knoppen en aansluitingen voelen degelijk.

Het hart van de Sonica DAC is de nieuwste ESS Sabre chip, type ES9038PRO 32-bit HyperStream. OPPO heeft een lineaire voeding met een forse ringkerntrafo geplaatst. Digitale en analoge circuits hebben ieder een eigen voedingslijn. Opvallend is de strikte scheiding tussen links en rechts die vanaf de trafo is doorgevoerd. Ieder kanaal heeft zijn eigen gelijkrichter en afvlakelco (Elna). De analoge circuits zijn volledig symmetrisch en de kanaalscheiding ligt boven de 120 dB. Al met al een mooie (bijna) duo-mono opbouw.

Connecties

De Sonica DAC heeft een optische, een coaxiale en een asynchrone USB-ingang (type B). Voorts is een analoge cinch-ingang aanwezig. Let wel, de Sonica DAC maakt een binnenkomend analoog signaal eerst digitaal om het daarna weer analoog te maken, en ja, dat is een omweg en zonder meer hoorbaar. Al is dat geen schande in deze klasse. Maar: de Sonica DAC is – naar onze mening – dus niet bedoeld als vervanger van een goede analoge voorversterker, zo ook de handleiding.

De Sonica DAC heeft een RJ45-aansluiting maar kan ook overweg met wifi, Bluetooth en AirPlay. Het apparaat heeft een USB-ingang (type A) aan de voorzijde en achterzijde voor aansluiting van opslagmedia. Een vijf jaar oude 2,5 inch USB-schijf van 1 TB wordt probleemloos herkend. Daarover straks meer.

U kunt kiezen tussen XLR en RCA uitgangen. Het analoge gedeelte van de Sonica DAC is volledig gebalanceerd, dus gebruik van XLR ligt voor de hand. De RCA uitgang is echter geen sluitpost en klinkt prima.

NB: de Sonica DAC heeft geen digitale uitgang. U kunt dus WEL de dac zonder de streamer gebruiken, maar u kunt NIET de streamer zonder de dac gebruiken.

18 REACTIES

  1. In HiFi News heeft deze DAC / streamer zeer recentelijk een ‘ outstanding badge’ verdiend met een geluidskwaliteit van maar lieft 88%, hetgeen heel hoog is in dit gerenommeerde blad. In vergelijk: de alom geprezen T+A DAC 8 DSD, die bijna 3 keer de prijs van de Sonica heeft, scoort 85%. Als enig minpuntje wordt gapless playback genoemd. Tevens wordt deze Oppo een bargain (koopje) genoemd in vergelijk met andere apparaten.

  2. Klopt Jaap, je moet een keer kiezen (en gedwongen bij een onherstelbaar defect). De levenscyclus van een product/technologie kan daarbij helpen. Concreet voorbeeld: de Chord Dave is behoorlijk prijzig, maar de technologie ervan zal straks in goedkopere producten te vinden zijn en dan bespaar je flink, terwijl je nauwelijks inboet aan geluidskwaliteit. Met geduld en timing kom je dus ver.

×