Review OPPO Sonica DAC

Voordelen

 • Degelijke hardware
 • Transparante en neutrale klank
 • Goede handleiding meegeleverd
 • Goed werkende app meegeleverd

Nadelen

 • Geen gapless playback!
 • DLNA werkt niet vlekkeloos
 • Aanduidingen in de app soms aan de kleine kant
 • Prijs: € 999,00

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  App
  Prijs
  Oppo Sonica DAC

  Inleiding

  OPPO Digital… wie? OPPO… Digital. Dit is een in subdivisie van OPPO dat in Californië is gevestigd. Onderdeel van het Chineese moederbedrijf OPPO Electronics dat vooral bekend is geworden door zijn DVD-spelers en Blu-rayspelers. Nu waagt de fabrikant zich – naast de hoofdtelefoons – ook op de markt van streamers. Als is dat niet zo’n grote stap na de zéér uitgebreide blu-ray spelers. De nieuwe Sonica-dac / streamer is een veelzijdig apparaat met een prijskaartje van… 999 euro. Het apparaat is voorzien van de nieuwste ESS Sabre chip, type ES9038PRO, en kan DSD-bestanden afspelen. Dat belooft wat!

  We hebben het al een beetje aangehaald. OPPO bouwt naast DVD/Blu-ray-spelers ook al een tijdje succesvol hoofdtelefoons en hoofdtelefoonversterkers. Wij waren goed te spreken over de PM-1 hoofdtelefoon en de HA-1 dac/ hoofdtelefoonversterker. Kort gezegd: de blu-ray spelers behoren tot de top… De hoofdtelefoons zijn uitstekend… hoe zal het dan zijn met deze Sonica? JVB Digital stuurt ons een exemplaar op.

  De Sonica productlijn

  Medio 2016 heeft OPPO een multiroomspeaker uitgebracht, genaamd Sonica WI-FI Speaker (nooit echt naar Nederland gekomen), waar de Sonica DAC aansluiting bij zoekt. Beide apparaten worden immers bediend met dezelfde app en kunnen tegelijkertijd dezelfde muziek afspelen. Verschillen? De WI-FI Speaker is gelimiteerd tot het spelen van PCM-bestanden tot 24 bit / 192 kHz, terwijl de DAC ook DSD-bestanden kan afspelen tot 32 bit / DSD512 en PCM-bestanden tot 32 bit / 768 kHz. Kortom, de DAC mikt duidelijk wat hoger dan de WI-FI Speaker.

  Wilt u van de streaming-mogelijkheden gebruik maken, dan is het een vereiste dat u de OPPO Sonica-app installeert op de telefoon of tablet. Er is een versie voor Android en Apple. Een uitgebreide geprinte Engelstalige handleiding wordt meegeleverd. Een IR-afstandbediening niet, maar dat is geen gemis.

   
   

  18 reacties

  1. In HiFi News heeft deze DAC / streamer zeer recentelijk een ‘ outstanding badge’ verdiend met een geluidskwaliteit van maar lieft 88%, hetgeen heel hoog is in dit gerenommeerde blad. In vergelijk: de alom geprezen T+A DAC 8 DSD, die bijna 3 keer de prijs van de Sonica heeft, scoort 85%. Als enig minpuntje wordt gapless playback genoemd. Tevens wordt deze Oppo een bargain (koopje) genoemd in vergelijk met andere apparaten.

  2. Klopt Jaap, je moet een keer kiezen (en gedwongen bij een onherstelbaar defect). De levenscyclus van een product/technologie kan daarbij helpen. Concreet voorbeeld: de Chord Dave is behoorlijk prijzig, maar de technologie ervan zal straks in goedkopere producten te vinden zijn en dan bespaar je flink, terwijl je nauwelijks inboet aan geluidskwaliteit. Met geduld en timing kom je dus ver.

   1. Das toch leuk om te lezen….uitkomst van de review was “absurd goed” maar de metingen geven een totaal ander beeld….zo zie je maar weer dat je soms gewoon op het verkeerde been wordt gezet, door wat wat voor reden ook…..
    Of werd hier een ge-updated exemplaar getest….

   1. Dag Bert,

    Ik heb ze niet naast elkaar gehoord. Ik vind de Metrum-sound echter bijzonder prettig. Dus ik gok – dus een gok – dat ik persoonlijk de Musette mooier zal vinden. Maar de Oppo Sonica is én kan gewoon veel meer.

  3. Goede review!
   Wat betreft de “Geen vervelende nadruk op S-klanken”, kan te maken met de kwaliteit van de DAC, maar heeft nog meer te maken met de opnamekwaliteit van de track..of hebben julkie specifiek getest tegenover de Wada?

  4. Deze test geeft nog maar eens aan dat je nooit moet investeren in een heel dure DAC/Streamer, want voordat je het weet is je dure investering ingehaald door een (veel) goedkoper nieuwer alternatief die net zo goed klinkt.

   1. Dat geldt natuurlijk voor alles. Met name in de pc-wereld is dat een eindeloze race. Punt is wel: wanneer wil je de stap gaan maken? Je moet toch een keer die knoop doorhakken.

     1. Ha fasteddie, not so fast! Ik heb het niet over jaren, al ben ik inmiddels zelf 60+. Maar over pakweg 6 maanden om dat koopje te bemachtigen, zoals deze Sonica DAC / Streamer is. Daarmee bespaar je dan wel een bak geld, en dat is in deze dure tijden niet onverdienstelijk.

      1. Nou zo fast ben ik ook niet meer, maar ik denk niet dat de Oppo de komende periode goedkoper wordt of er moet in de toekomst een nieuw model worden geintroduceerd….nu genietennis mijn devies….

       1. Mee eens, maar wil eerst mijn Arcam IrDAC met Sbooster en USB Regen tegen een nette prijs verkopen. De laatste twee zou ik nog kunnen handhaven, maar betwijfel of ze nog toegevoegde waarde hebben in combinatie met de Sonica.

  Geef een antwoord