Review OPPO PM-3 hoofdtelefoon

Voordelen

 • Voordeel van magnetostaat
 • ... En een gesloten kast
 • Erg neutraal
 • Comfortabel

Nadelen

 • Wat zwaar
 • Geborsteld aluminium is besmettelijk.
  • OPPO PM-3 op Harry

   Van de importeur van Oppo, JVB Digital, kregen we het ?instapmodel? hoofdtelefoon ter review aangeboden: de PM-3. Voor wie weet dat de hoger gepositioneerde modellen, de PM-1 en PM-2 voor 1.399 resp. ? 899 over de toonbank gaat, is een adviesprijs van ? 529 voor de PM-3 inderdaad een voordelige keus. De PM-3 is een hoofdtelefoon met dezelfde magnetostatische techniek als zijn duurdere broers, maar dan een gesloten model. We zijn benieuwd!

   PM3 in doos
   Typisch OPPO: een keurig tasje bij de hoofdtelefoon! En legio accessoires…

   De OPPO PM-3 heeft ronde magnaplanar-units van 55 mm, die een frequentiebereik van 10 Hz – 50.000 Hz hebben. Tenminste: dat zegt de doos. Deze extreme grenswaarden kennen we van magnetostaten en zijn gelijk aan de eerder geteste PM-1, die overigens veel grotere, ovale units heeft: 85 x 69 mm.

   De PM-3 weegt 320 gram en wordt geleverd met drie kabels; een van 3 meter voor thuis, en twee voor portable gebruik, met en zonder microfoon. Kortom: voor ieder wat wils. We krijgen er nog allemaal doosjes bij met verloopkabels voor andere soorten draagbare toestellen, zodat u vermoedelijk elk denkbaar exemplaar kunt verbinden met de PM-3. De boodschap van Oppo is duidelijk; met deze headset kunt u naar buiten!

   Zoals we inmiddels van Oppo gewend zijn, is het ?unboxen? van de PM-3 een klein feestje. Mooi afgewerkte verpakking, een doosje in een doosje in een doosje, een denim draagtas om hem op te bergen.

   Chic en stevig

   OPPO PM-3 op Harry
   Harry heeft geen last van het gewicht. Maar met 320 gram kan de PM-3 wat zwaar voelen.

   De PM-3 voelt chic en stevig aan. De oorschelpen en hoofdband zijn afgewerkt met een prettig aanvoelend soort kunstleer. Met een gewicht van 320 gram is het vermoedelijk de lichtste magnaplanar hoofdtelefoon op de markt. (Dat het toestel toch wel enig gewicht heeft, merkt u als u gaat liggen met de PM-3 op uw hoofd. Maakt u een snelle beweging achterwaarts, dan schuift de PM-3 van uw (althans, mijn) hoofd.) De afwerking doet ons een beetje denken aan die van de P-7 van Bowers & Wilkins; dezelfde ovale geborsteld aluminium achterkant in combinatie met een lichtmetalen frame.

   De pasvorm is prima, zeker voor gesloten types waar u al snel last krijgt van warme oren of een opgesloten, benauwend gevoel. We hebben de PM-3 gedragen tijdens het werken aan onder meer dit artikel. We hebben echt nergens last van gehad: ongemerkt gaan er uren voorbij. Zonder zweet. Zonder vermoeidheid.

   De oorschelpen zijn niet inklapbaar, maar kunnen zo worden gedraaid dat ze plat kunnen worden opgeborgen in de denim case of in uw tas.

   Meerdere bronnen

   We sluiten de PM-3 aan op verschillende bronnen; een iPhone 5, via een lightningkabel aangesloten op een portable hoofdtelefoonversterker/DAC. We hebben daarbij de luxe dat we kunnen kiezen uit de Oppo HA-2 en de Celsus Companion. Voor hi-res muziekbestanden gebruiken we een Macbook Pro met Audirvana Plus.

   THD
   Nagenoeg geen vervorming. En dat over het gehele bereik. Knap hoor!

   Het voordeel van een gesloten hoofdtelefoon is dat niemand last heeft van je muziek. Dat in tegenstelling tot een open model, zoals de STAX. En OPPO combineert dat met een magnetostatische unit die razendsnel is. Het zou dus een soort STAX kunnen zijn met een gesloten kast.

   De PM-3 klinkt echt zoals een magnetostaat hoort te klinken; snel, precies, ruimtelijk. Het gesloten systeem zorgt voor een voller laag zonder dat het gaat overheersen. Dat dit enigszins ten koste gaat van de focussering, is logisch. De gesloten achterkant werkt dit in de hand; desondanks is de plaatsing van het geluidsbeeld dik in orde. De hoge tonen klinken mooi neutraal, zonder scherp randje. Dat zorgt ervoor dat u langdurig van muziek uit de PM-3 kunt genieten en er geen luistermoeheid ontstaat. We hebben de PM-3?s kunnen vergelijken met een paar mooie andere hoofdtelefoons: de ?lookalike? Bowers & Wilkins P-7, de Stax SR-404 en SR-30 en de Ultrasone HFI700.

   Testnummers

   Sweep - frequentierespons
   De frequentierespons is keurig. De PM-1 is iets neutraler en heeft iets minder vervorming. (Vergeet de 10 KHz dip… die zit nog in de meetopstelling).

   In The Stone van Earth, Wind & Fire. Dit in de jaren 70 opgenomen album is erg goed opgenomen, en de details zijn vooral hoorbaar in de weergave van de percussie.

   Vivaldi Recomposed van Max Richter. Deze componist maakte van de Vier Jaargetijden een nieuwe compositie en voerde deze met een klassiek kamerorkest uit waarbij Richter zelf meespeelde op een Moog synthesizer. Bij klassiek is het middenregister goed vertegenwoordigd en kunt u het oplossend vermogen van uw systeem beoordelen. Hoe losser/ruimtelijker het klinkt, hoe beter.

   Sledgehammer van The Brand New Heavies. Release uit 2014, cover van Peter Gabriels origineel. Pompende bas-drum en weinig compressie in de eindmix, waardoor u het goed kunt horen wanneer de bas overheerst. Met een goede hoofdtelefoon heeft u hier geen last van.

   Toch weer beter!

   OPPO PM-3 doosje
   Mooi tasje erbij! En heel veel accessoires! Kortom: nette levering!

   Vergeleken met de electrostaten van Stax viel het gepronconceerde midden op. De middentonen komen bij de PM-3 veel meer naar de voorgrond dan bij de Stax. En vergeleken met de P-7 wint de Oppo het op bijna alle fronten; dynamiek, focussering, neutraliteit en draagcomfort zijn bij de PM-3 gewoon beter voor elkaar dan bij het topmodel van Bowers, die voor hetzelfde bedrag in de etalage staat. Dat is ook wel logisch: de techniek is heel anders. Dus het komt ook op een stuk smaak aan.

   De Ultrasone is een Duits product, een conventionele gesloten hoofdtelefoon die verrassend ruimtelijk klinkt. De karakteristiek van de PM-3 komt eigenlijk nog het meest overeen met de Ultrasone, al vinden we de bas bij de PM-3 beheerster klinken. We hebben de PM-3 compleet doorgemeten en daaruit blijkt dat het een opvallend neutraal model is. Ook met erg weinig vervorming. Dat is knap. Ook zeker gezien de prijs van deze PM-3 die gewoon scherp is in vergelijking met de rest van de magnetostaten.

   Natuurlijk klinkt de Oppo mooier op een DAC/hoofdtelefoonversterker maar ook gekoppeld aan uw mobiele telefoon zult u veel plezier hebben van de makkelijk aan te sturen PM-3. Met de korte kabel en microfoon is deze prima bruikbaar onderweg, en uw medepassagiers zullen geen last hebben van ?geluidslekkage? zoals bij open systemen.

   Bekijk alle foto’s op de volgende pagina

   Gerelateerde berichten

   sennheiser_rs_220_1

   Review Sennheiser RS220 hoofdtelefoon

   Sennheiser heeft een bijzonder goede naam onder de liefhebbers. De Duitsers maken al decennia hoofdtelefoons voor zowel starters als puristen. Kijk bijvoorbeeld naar de HD650. Een beroemd model. En terecht. Relatief nieuw is de RS220. Een draadloos model (open) met een dock die zowel oplaad als audio verzendt. 

   Divaldi AMP 02

   Video Divaldi AMP 02 hoofdtelefoonversterker

   Divaldi – nee, dus niet Vivaldi. Wie? Wat? Ja, dat dachten wij ook. Maar dat is ook niet gek: het is een Pools merk dat eigenlijk nog niet echt in Nederland te krijgen is. Maar we wilden het toch even op video zetten. Het is namelijk best geinig spul! en nog – redelijk – betaalbaar […]

   Multitest: zeven excellente audio streamers

   Bij Alpha-Audio houden we van multitests. Ondanks dat het een enorme klus is geeft het ons op de redactie een prima overzicht van het huidige aanbod in de markt. Deze multitest geeft een hele representatieve dwarsdoorsnede van de huidige markt van audiostreamers en van de spelers die hier werkelijk een toegevoegde waarde leveren. We testen […]

   7 reacties

   1. Beste Vincent Kars,
    Hartelijk dank voor je reactie met de truc met de clip. Ik heb het geprobeerd met een wasknijper en warempel het werkt. Ik ga op zoek naar een nette clip. De oorzaak lijkt mij de erg dunne kabel want bij mijn andere hoofdtelefoons, Grado en Stax heb ik geen last.
    Nogmaals hartelijk dak.
    Groet,
    Dick van der Lit

   2. Ik heb IEMs zonder een contact (vastgegoten kabel) en daar hoor je iedere frictie tussen kabel en omgeving b.v. jas, trui, ed. onaangenaam goed.
    Microphonics het dat in goed Nederlands.
    Een clip om de kabel vastte zetten helpt, hoe hoger hoe beter.
    Zou je kunnen proberen.
    Draad over het oor werkt ook goed maar bij een Oppo waarschijnlijk erg oncomfortabel

    https://www.cnet.com/how-to/reduce-annoying-microphonics-from-your-in-ear-headphones/
    http://www.shure.com/americas/support/tools/how-to-use-earphones

   3. Ik luister nu al weer bijna een jaar naar deze fraaie hoofdtelefoon. Qua geluid en draagcomfort ben ik dik te vreden. Hij is tevens goed gesloten wat ik ook graag wilde. Ik heb echter één “probleem” en wel het volgende. Ik heb hem aangesloten met de korte kabel (linkszijdig) en deze geeft bij de minste aanraking “gestommel” in de hoofdtelefoon. Kan dit aan de kwaliteit van de kabel liggen, ik vind hem erg dun, of aan de zeer kleine plug.
    Misschien zijn er meer gebruikers met het zelfde probleem en is er een oplossing.

   Geef een reactie

   Ga verder met deze blogpost:

   Review Denon AH D9200 over-ear hoofdtelefoon

   Review Denon AH D9200 over-ear hoofdtelefoon